Zastave pred parlamentom – Zakaj poslancem skozi okna parlamenta ne bo več treba gledati protestov na Trgu republike, ampak na zastave držav članic evropske Unije – TOPNEWS.si

Zastave pred parlamentom – Zakaj poslancem skozi okna parlamenta ne bo več treba gledati protestov na Trgu republike, ampak na zastave držav članic evropske Unije

Zastave pred parlamentom – Zakaj poslancem skozi okna parlamenta ne bo več treba gledati protestov na Trgu republike, ampak na zastave držav članic evropske Unije

Veliko zanimanje v javnosti so te dni vzbudila dela pred parlamentom v smeri roba Trga republike. Tako rekoč, čez noč je pred parlamentom zraslo 29 stebrov, nekateri so jih v žargonu imenovali kar bandere.

 

Ker nihče od uradnih govorcev iz vladajoče garniture še ni pojasnil, kakšen je namen teh stebrov, ki bodo poslancem zakrivali pogled iz parlamenta na Trg republike, ki je bil v zadnjem letu predvsem prostor protivladnih protestov, so se na družbenem omrežju Twitter začela ugibanja, za kaj gre.

“Trg republike je dobil 29 lukenj za 29 stebrov. Delujejo kot šum v odprtem prostoru trga. Pregrada do parlamenta,” je na Twitterju zapisala uporabnica Irena Sirena. Bojan Krajnc iz RTV-ja pa se je obrnil na uporabnike Twitterja z vprašanjem, ali mu lahko kdo pojasni, zakaj ti stebri pred parlamentom?

Ugibanja uporabnikov Twitterja so šla v smeri kandelabrov, bander, konzol za zastave, ki naj bi jih postavili pred bližnjim predsedovanjem Evropski Uniji. Nekateri so bili kritični do posega v prostor, ki je tudi spomenik nacionalnega pomena prve kategorije, saj so se na najem odvili zgodovinski trenutki, povezani z nastankom države leta 1990 in 1991.

Nato so se oglasili bolj poučeni uporabniki družbenih omrežij, češ, “da parcela 3306, na kateri so zrasle štange, sodi v vplivno območje kulturnega spomenika državnega pomena. V tem območju je zaradi zaščite pogledov na spomenik prepovedano spreminjati višinske gabarite”.

https://twitter.com/PreglArjan/status/1386749726708621312

https://twitter.com/PreglArjan/status/1386807183166382089

Kakorkoli že, drogovi pred parlamentom so zrasli tako rekoč čez noč, saj ni bilo popolnoma jasno, zakaj bi delavci gradbenega podjetja pokopavali negovano, urejeno okolico Trga republike nasproti parlamenta, kjer je bil narejen velik prehod za pešce direktno skozi vrata parlamenta do Trga republike. Zanimivo pa je, koliko imen za konzole premore slovenski jezik, ljudska domišljija in sleng, od konzol, stebrov, štang, bander – nekoliko bolj neprimernih asociacij, kot so recimo “kandelabri”.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)