Kako je Milan Kučan postal referenca in ‘good guy’ za Janeza Janšo in zunanjega ministra Anžeta Logarja, ki je Kučanovo stališče o (ne) obstoju non paperja sinoči v parlamentu uporabil kot argument v spopadu z opozicijo  – TOPNEWS.si

Kako je Milan Kučan postal referenca in ‘good guy’ za Janeza Janšo in zunanjega ministra Anžeta Logarja, ki je Kučanovo stališče o (ne) obstoju non paperja sinoči v parlamentu uporabil kot argument v spopadu z opozicijo 

Kako je Milan Kučan postal referenca in ‘good guy’ za Janeza Janšo in zunanjega ministra Anžeta Logarja, ki je Kučanovo stališče o (ne) obstoju non paperja sinoči v parlamentu uporabil kot argument v spopadu z opozicijo 

Na predvečer praznika Dneva upora so na zahtevo SD-ja na skupni seji odborov za zunanjo politiko in za zadeve EU sinoči kar šest ur razpravljali o tako imenovanem non-paperju, ki naj bi ga v Bruselj poslal premier Janez Janša. Od Janše so v opoziciji pričakovali pojasnilo, a ga na sejo ni bilo, saj se je zaradi drugih obveznosti opravičil.

“Nihče od nas ni rekel, da Janez Janša želi vojno v BiH. Vse, kar terjamo od predsednika vlade, je, da zmore toliko poguma in odgovori na tri osnovna vprašanja, tri osnovna vprašanja,” je na seji dejal Matjaž Nemec iz stranke SD. “Ali se strinja z nespremenljivostjo meja v BiH, ali se posledično strinja z vsebino, ki se omenja v non-paperju, ali je sodeloval pri pripravi in distribuciji tega dokumenta in zakaj tega odločno ne zanika,” je vprašanja naštel Nemec.

Matjaž Nemec: “Zadeva je presegla diplomatske okvirje, to vemo vi. Ali je mogoče s strani predsednika vlade strah, da bi se jutri ali pojutrišnjem pojavil kakršenkoli dokument ali pa indic, da so njegovi odtisi na teh aktih. Ali zaradi tega ga ni tukaj ali zaradi tega predsednik vlade ne želi nedvomno zanikati kakršnokoli vlogo, njegovo ali njegovega kabineta, ker ne želim reči, da je tukaj imela vlogo RS. Ampak on, če jo je imel, in mi smo dolžni dobiti odgovore, oziroma on je dolžan podati odgovore temu cenjenemu parlamentu ali pa odboru, če želite.”

Zunanji minister Anže Logar je Nemcu predlagal, naj Janši zastavi poslansko vprašanje ob začetku seje DZ. Znova je zatrdil, da “fantomski non-paper”, ki naj bi nastal v Sloveniji, ne obstaja. Opoziciji je očital, da je sama zakuhala to afero in jo izvozila iz države. Razprava o tem “neobstoječem dokumentu” po njegovih besedah škodi Sloveniji, slovenskemu predsedovanju EU in tudi Bosni in Hercegovini.

 

“Še celo predsednik Kučan, bivši predsednik se ne sliši, dejal je – mislim, da Slovenija bila vpletena, ni se vpletla sama – torej s strani tretjih, “je dejal zunanji minister Anže Logar, ki je intervju Milana Kučana pokazal na prosojnici, ter povzel vsebino, saj se Kučanov nastop na televiziji Face TV ni slišal tonsko.

“Mislim, da je Slovenija vpletena, ni se vpletla sama. Janši je treba verjeti,” je Kučan šokiral tako politične sopotnike kot nasprotnike z izjavo o aferi z non paperjem in o Janezu Janši, s katerim sta sicer politična rivala in v permanentnem sporu tako rekoč od nastanka slovenske države več kot tri desetletja.

“Edi Rama pozna papir, ki ne obstaja! Predstavil mu ga je Janez Janša, ki pa obstaja. Sami si ustvarite sliko…,” je ob razpravi Alenke Bratušek sinoči zapisal Jernej Pavlič. Je pa za razliko od Rame srbski predsednik Aleksandar Vučić včeraj v Bruslju ponovil, da non-paperja ni videl, da mu ga ni nihče predstavil ali omenil in da z njim ni nihče govoril o tem. Na konkretno vprašanje, ali je o teh idejah – spreminjanju meja v regiji – govoril s slovenskim premierjem Janezom Janšo, je odgovoril, da z Janšo že dolgo ni govoril in da sta nazadnje govorila o pandemiji.

“Tega domnevnega dokumenta nisem prejel. Pravite, da je fantomski. Morda pa je fantom. Nisem ga videl. Sem pa slišal zanj,” pa je na skupni tiskovni konferenci z Vučićem dejal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell, ko je  odgovarjal na vprašanja, ali ta dokument po njegovem vedenju obstaja in če obstaja, kdo ga je napisal, ter ali v EU

COMMENTS

Wordpress (0)