(VIDEO) Janez Janša: “Je to res?” – Janševi zaradi “poziva k uporu” s kazensko ovadbo nad predsednika Zveze združenj borcev Marjana Križmana?  – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janez Janša: “Je to res?” – Janševi zaradi “poziva k uporu” s kazensko ovadbo nad predsednika Zveze združenj borcev Marjana Križmana? 

(VIDEO) Janez Janša: “Je to res?” – Janševi zaradi “poziva k uporu” s kazensko ovadbo nad predsednika Zveze združenj borcev Marjana Križmana? 

Predsednik ZZB NOB Marjan Križman je na tiskovni konferenci pred praznikom Dneva upora “pozval k uporu” – “Ponovno je nastopil čas Osvobodilne fronte slovenskega naroda, ki mora združiti vse ljudi, ki jim ni vseeno, kam gre ta svet in kam nas vodijo vladajoči”

Marijan Križman meni, da je ponovno čas za OF slovenskega naroda, ki bi združila vse ljudi, ki jim ni vseeno, kam nas vodijo vladajoči.

“Ponovno je nastopil čas Osvobodilne fronte slovenskega naroda, ki mora združiti vse ljudi, ki jim ni vseeno, kam gre ta svet in kam nas vodijo vladajoči.”

“Pozivam tudi k uporu, kajti kratenje osnovnih človekovih pravic, ki smo jih zapisali v ustavo RS, presega že vse meje zdravega razuma,” je dejal Križman. “Jaz sem tudi Primorec in morate vedeti, da mi Primorci se malo hitreje vžgemo ne,” je dejal Križman in nadaljeval: “Ampak to se mi zdi najmanj, kar lahko naredimo, da moramo mlade ljudi pozvati, da smo si zaslužili državo, v kateri bomo živeli mirno, brez strahu, brez preganjanja, brez izključevanja in brez odlokov in zakonov, ki bodo padli po tekočem traku na ustavnem sodišču. To se nam zdi minimalno, da na to opozorimo, kajti kot največja in najmočnejša organizacija, najmočnejše združenje v tej državi, naša organizacija šteje približno 40.000 ljudi, in je sigurno naša dolžnost, da opozorimo in da kot društvo, ki zaseda velik del naše družbe, in je, kot smo rekli naša moralna dolžnost, da se vključujemo tudi in aktiviramo takrat, ko ugotavljamo, da stvari ne gredo najbolje. In ta trenutek ne gredo najbolje”.

Osnutek kratke utemeljitve ovadbe. Kopiranje izrecno zaželeno. Gremo naprej je na Twitterju zapisal Franci Kindlhorfer. Naslov na teletekstu RTV SLO: “ZZB NOB Znova je čas za upor” (https: // ift.tt/3sMQ26s) pa je zmotil tudi predsednika vlade Janeza Janšo.

Zveza združenj borcev NOB-pa je protestirala, ker ni bila vključena v pripravo državne proslave ob 80. obletnici OF-a, ki jo pripravlja odbor za državne proslave.
Križman je izrazil začudenje nad odločitvijo, da bo državna proslava potekala na Mali gori. Ocenjuje, da je lokacija državne proslave verjetno podpora predlogu novega praznika, 13. maja, ki naj bi bil posvečen dogodkom na Mali gori. S tem pa gre po njegovem mnenju za poskus izpodrivanja vloge OF-a v boju proti okupatorjem in negiranje pomena NOB-ja. Zveza borcev do tega trenutka niti ni prejela vabila na državno proslavo.

Poleg predsednika ZZB Križmana, ki je med drugim dejal tudi, da je Primorec in “Primorci se malo hitreje vžgejo”, je zaradi povzetka tiskovne konference in podnaslavljanja tako fasala kritiko še RTV Slovenija. Jutri so namreč napovedani v Ljubljani protesti proti vladi.

COMMENTS

Wordpress (0)