Po nedeljski anketi Das Bilda nemški Zeleni prehiteli CDU Angele Merkel – TOPNEWS.si

Po nedeljski anketi Das Bilda nemški Zeleni prehiteli CDU Angele Merkel

Po nedeljski anketi Das Bilda nemški Zeleni prehiteli CDU Angele Merkel

Priljubljenost nemških Zelenih narašča po izvolitvi kandidatke za kanclerko na septembrskih volitvah Annalene Baerbock, rezultati nedeljske ankete pa kažejo, da imajo Zeleni večjo podporo volivcev kot konservativna stranka CDU kanclerke Angele Merkel.

To je druga raziskava javnega mnenja v tem tednu, ki kaže na preobrat, in če bodo rezultati ankete potrjeni na jesenskih volitvah, bi Zelenim prvič v nemški politični zgodovini pripadel kanclerski položaj.

Merklov CDU pada, Zeleni v naskoku za prvo mesto

Anketa, ki jo je za nedeljski Bild izvedel Inštitut Kandar, kaže, da imajo Zeleni 28 odstotkov glasov, kar je za šest odstotnih točk več kot v prejšnji anketi po imenovanju njihove predstavnice Annalene Baerbock za kandidatko za kanclerko.

Po anketi je konservativna stranka Angele Merkel izgubila dve odstotni točki in ima tako 27 odstotkov glasov po kontroverznem imenovanju njihovega vodje, predsednika CDU Armina Lascheta za kanclerskega andidata, ki pa ne uživa velike priljubljenosti javnosti in velja za “človeka ustanov” in same Merklove.

Zdi se, da Socialdemokratska stranka (SPD) z le 13 odstotki glasov izgublja tla pod nogami, prav tako skrajna desnica (z 10 odstotki) in skrajna levica (s 7 odstotki).

 

Tudi po drugih anketah imajo Zeleni prednost pred desnico

Rezultati druge ankete, objavljene v torek po naročilu televizijskih družb RTL in NTV, Zelenim prvič kažejo prednost in to 28 odstotkov glasov, kar jih postavlja pred desnico.

Zeleni so v ponedeljek izvolili svojo podpredsednico Annaleno Baerbock za kanclersko kandidatko na septembrskih parlamentarnih volitvah.

Stranka Zeleni že dlje časa uživa močno podporo javnosti med 20 in 23 odstotki na javnomnenjskih anketah in je bila uvrščena na drugo mesto takoj za Krščansko demokratsko zvezo CDU/CSU.

V primeru oblikovanja leve vlade z Zelenimi, Socialnimi demokrati in Levico bi Baerbockova postala nova nemška kanclerka.

A hkrati je stranka odprta za koalicijo tudi s krščanskimi demokrati, kar se je doslej v več zveznih deželah izkazalo za uspešno.

COMMENTS

Wordpress (0)