Nemški minister za gospodarstvo in energetiko Peter Altmeier: Severni tok 2 ne bi smeli povezovati z Aleksejem Navalnim – TOPNEWS.si

Nemški minister za gospodarstvo in energetiko Peter Altmeier: Severni tok 2 ne bi smeli povezovati z Aleksejem Navalnim

Nemški minister za gospodarstvo in energetiko Peter Altmeier: Severni tok 2 ne bi smeli povezovati z Aleksejem Navalnim

Nemški minister za gospodarstvo in energetiko Peter Altmaier je v intervjuju, ki ga je objavila medijska skupina Funke, dejal, da se mu zdi napačno povezovanje izvajanja projekta plinovoda Severni tok 2 s situacijo okoli Alekseja Navalnija in drugimi posamičnimi primeri.

“Dokončanja Severnega toka 2 ne smemo povezovati s primerom Navalni. Morali bi oceniti in sprejeti odločitev o gradnji in dokončanju plinovoda neodvisno od posameznih primerov,” je dejal Altmaier.

“V 50 letih oskrba s plinom v odnosih med Vzhodom in Zahodom nikoli ni bila politično orožje. Pripomogla je k varnosti naše oskrbe s plinom,” je poudaril.

“Vse moramo previdno pretehtati, preden se lahko morebiti oddaljimo od te črte,” je dejal minister.

Altmaier je spomnil, da je bila odločitev za gradnjo Severnega toka 2 sprejeta že zdavnaj.

“Oblasti različnih evropskih držav so projekt odobrile v skladu z zakonodajnimi postopki,” je dodal.

Hkrati pozval k zagotavljanju spoštovanja interesov Ukrajine po zaključku plinovoda. Po njegovem se bo “tranzit plina skozi Ukrajino nadaljeval po zaključku Severnega toka 2”.

“Poleg tega bomo zahvaljujoč terminalu za utekočinjeni zemeljski plin poskrbeli, da bomo kadar koli neodvisni od oskrbe iz Rusije, če bi ta izvajala politični pritisk s plinom,” je dejal Altmaier.

Ko je govoril o razmerah s pridržanim ruskim opozicijskim voditeljem Aleksejem Navalnim, je Rusijo pozval, naj “upošteva mednarodne standarde človekovih pravic”.

“Najboljše bi bilo, če bi ga takoj izpustili,” je dejal Altmaier.

V komentarju o možnosti uvedbe novih sankcij proti Rusiji zaradi razmer z Navalnijem je dejal, da “je treba odločitev o sankcijah sprejeti na ravni celotne EU”.

COMMENTS

Wordpress (0)