Češki predsednik Zeman: Za eksplozijo v skladišču orožja obstajata dve teoriji, po eni so zanjo krivi ruski agenti – TOPNEWS.si

Češki predsednik Zeman: Za eksplozijo v skladišču orožja obstajata dve teoriji, po eni so zanjo krivi ruski agenti

Češki predsednik Zeman: Za eksplozijo v skladišču orožja obstajata dve teoriji, po eni so zanjo krivi ruski agenti

Češki predsednik Miloš Zeman je včeraj dejal, da je predpostavka, da so bile leta 2014 ruske obveščevalne službe vpletene v eksplozijo skladišča streliva v tej srednjeevropski državi, le ena od dveh teorij in da ne gre izključiti možnosti nesreče.

Zemanova izjava je prišla nekaj več kot teden dni po tem, ko se je češka vlada z Moskvo sprla zaradi sumov, da za eksplozijo na Češkem leta 2014 stojita dva pripadnika ruske obveščevalne službe, ki naj bi bila odgovorna tudi za zastrupitev z živčnim bojnim strupom v Veliki Britaniji (očeta in hčerke Skripal) leta 2018.

Uradna Moskva v obeh primerih zanika kakršno koli vlogo.

Po Zemanu obstajata dve teoriji

“Preiskujemo dve teoriji – glede na prvo, prvotno, je bila eksplozija posledica nestrokovnega ravnanja z eksplozivi, po drugi pa je šlo za operacijo tuje obveščevalne službe,” je dejal češki predsednik v predhodno posnetem govoru, ki ga je predvajala televizija Prima.

“Obe teoriji jemljem resno in želim, da bi jih temeljito raziskali,” je dejal češki predsednik.

Zeman je naklonjen nakupu ruskega cepiva

Zeman kot vodja države sodeluje pri imenovanju premierja, vendar ni vpet v vsakodnevno vodenje države in je doslej pogosto zavzemal proruska stališča. Zavzema se za nakup ruskega cepiva Sputnik V in za sodelovanje ruskega državnega jedrskega podjetja Rosatom na razpisu za gradnjo jedrske elektrarne.

Češki predsednik meni, da bi bilo treba Rosatom izključiti iz razpisa, če se dokaže vpletenost Rusije v eksplozijo, vendar se je vlada o tem že oglasila, češ da omenjenega podjetja ne namerava vključiti v gradnjo jedrske elektrarne.

Češka vlada je prejšnji teden izgnala 18 ruskih diplomatov in drugih uslužbencev veleposlaništva, ki jih je predhodno opredelila kot osebje tajnih služb. Zeman je potezo podprl.

Še 63 ruskih diplomatov in drugega osebja bi moralo Češko zapustiti do konca maja.

Moskva se je na potezo uradne Prage odzvala z izgonom 20 čeških diplomatov in drugega osebja ter Čehe pozvala, naj do maja odpustijo približno 90 ruskih pomožnih uslužbencev na češkem veleposlaništvu in v hotelskem kompleksu za češke obiskovalce Moskve.

COMMENTS

Wordpress (0)