Škotska premierka Sturgeon opozorila britanskega premierja Johnsona, naj ne uporablja Trumpove taktike: Referendum o neodvisnosti Škotske v središču konflikta – TOPNEWS.si

Škotska premierka Sturgeon opozorila britanskega premierja Johnsona, naj ne uporablja Trumpove taktike: Referendum o neodvisnosti Škotske v središču konflikta

Škotska premierka Sturgeon opozorila britanskega premierja Johnsona, naj ne uporablja Trumpove taktike: Referendum o neodvisnosti Škotske v središču konflikta

Škotska premierka Nicola Sturgeon je britanskega premierja Borisa Johnsona opozorila, naj ne kaže enakega zaničevanje demokracije kot nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki je januarja izgubil na predsedniških volitvah, če bo blokiral voljo škotskega ljudstva do novega referenduma o neodvisnosti.

V besedilu Observerja, pred volitvami v škotski parlament 6. maja, na katerih bo zmagovito večino tvorili najverjetneje zagovorniki neodvisnosti, je premierka Sturgeonova dejala, da morajo Škoti svobodno odločati o svoji prihodnosti in da jim demokratično voljo ne sme blokirati westminsterska vlada, poroča Guardian.

Za zdaj Johnson in njegovi ministri zavračajo zamisel o novem referendumu in poudarjajo, da je glasovanje o neodvisnosti leta 2014 odpravilo dilemo ene generacije.

Vendar Škotska nacionalna stranka meni, da sta brexit in pandemija korenito spremenila kontekst in usmerila Škotsko k neodvisnosti.

“Če bo po teh volitvah v parlamentu večina naklonjenih referendumu o neodvisnosti, potem mora Škotska dobiti priložnost, da okrevanje po pandemiji vzame v svoje roke,” je dejala Nicola Sturgeon.

Dodala je, da bi bil poskus britanske vlade, da bi blokirala referendum, nevzdržen.

“Če bi poskušali sprožiti sodni postopek, kot so najavili, bi to pomenilo, da zahtevajo, da sodišče preoblikuje izide svobodnih in demokratičnih volitev. To se ne bi zdelo dobro nobenemu premierju. Še več, ni uspelo Trumpu in ne bi uspelo niti Johnsonu. Prihodnost Škotske mora biti in bo odločitev prebivalcev Škotske,” je dodala škotska premierka.

Škotski konservativci in laburisti nasprotujejo novemu referendumu, vendar naj bi vladajoča SNP, Zeleni in stranka Alba lahko zbrali večino za izvedbo novega referenduma.

COMMENTS

Wordpress (0)