Podpredsednik Evropske komisije: V Evropi bo prišlo do velikih sprememb – TOPNEWS.si

Podpredsednik Evropske komisije: V Evropi bo prišlo do velikih sprememb

Podpredsednik Evropske komisije: V Evropi bo prišlo do velikih sprememb

Že ob odprtju virtualnega podnebnega vrha, na katerega so ZDA povabile predstavnike 40 voditeljev držav ali vlad, je predsednik Joe Biden napovedal korenito spremembo politike Washingtona: do leta 2030 bodo ZDA v primerjavi z letom 2005 prepolovile emisije toplogrednih plinov.

Tako kot EU tudi ZDA želijo do leta 2050 svoje celotno gospodarstvo spraviti na raven “nevtralnosti”, kjer bo nastalo le toliko CO2, kot ga bo absorbirano. Toda ne le EU, temveč tudi voditelja Rusije in Kitajske sta pokazala pripravljenost, da delujejo v tej smeri.

Deutsche Welle se je o tem pogovarjal z 59-letnim Fransom Timmermansom, prvim podpredsednikom Evropske komisije. Socialni demokrat iz Nizozemske je zadolžen za podnebno politiko in “zeleni sporazum”.

ZDA so pravkar objavile nove cilje varovanja podnebja. ZDA so največje onesnaževalke na svetu.

Za nami so štiri leta s predsednikom Trumpom, ki pa zanika podnebne spremembe. Je Joe Biden zdaj ZDA vrnil v boj proti segrevanju?

Vsekakor ja! Njegovo vodstvo bomo videli po vsem svetu. Na žalost je ameriška vlada v zadnjih štirih letih v veliki meri ugovarjala, da se podnebne spremembe sploh dogajajo. Toda v mnogih zveznih državah, občinah in podjetjih so razumeli, kaj počne kriza. Na tej ravni je bilo narejenega že veliko. Ne začenja se od začetka. Veličastno je videti, da se tudi na zvezni ravni počutijo dolžne. Pomagal bo prepričati preostali svet, da stori enako.

Kakšno vlogo lahko igra EU v zvezi z velikimi onesnaževalci, kot sta ZDA in Kitajska?

Iskreno, prvi smo napovedali, da bomo leta 2050 podnebno nevtralna celina. Ta cilj smo tudi prvi uvedli v zakon ta teden – pa tudi cilje za leto 2030, ki nam bodo prinesli 55-odstotno zmanjšanje emisij v primerjavi z letom 1990. V ospredju smo Evropejci. Tudi to vodilno vlogo želimo obdržati. Če bi izgubili prednost pred Ameriko, me v resnici ne zanima, dokler vsi vlečemo na isto stran in se vsi zavzemamo za doseganje podnebne nevtralnosti do sredine stoletja.

Evropske države, zlasti velike industrializirane države, prispevajo k varovanju podnebja več, kot bi dejansko morale glede svojih emisij. Kakšen je načrt?

Vse članice EU so podprle naše ambiciozne cilje za leti 2030 in 2050. Zdaj je treba ta posel vzeti resno. Do konca junija bomo Evropskemu parlamentu in njegovim poslancem predstavili konkretne predloge za sveženj zakonov, ki bo popolnoma spremenil večino našega gospodarstva. Zagotoviti mora, da bomo porabili manj energije in se usmerili k obnovljivim virom energije. Spremeniti moramo svojo mobilnost in prevoz, emisije ogljikovega dioksida pa morajo postati drage. Vse to bo prineslo velike spremembe za izpolnitev naših ambicioznih, a realnih ciljev za leto 2030.

Predvsem mladi protestirajo, da proti podnebnim spremembam ni učinkovitih ukrepov. Ali sedanja politična elita zanemarja zagotavljanje podnebne prihodnosti mlajših generacij?

Mladim sem zelo hvaležen, saj brez njihovih protestov in pritiskov ne bi nikoli sklenili evropske “zelene zveze”. Toda vidite, kako se stvari zdaj hitro spreminjajo. Mlade razumem, ko pravijo, da ne gre dovolj hitro, vendar se spreminjamo. To je temeljna sprememba ne samo v načinu oblikovanja politike, ampak tudi v načinu, kako bi morali vsi živeti. Naučiti se moramo živeti zunaj okvirov našega planeta. Zelo težko je, priznam, vendar je mogoče. Zahvaljujoč mladim, ki vzdržujejo ta pritisk, bomo na koncu tudi uspeli.

COMMENTS

Wordpress (0)