Zakaj so ugibanja in špekulacije o tem, da bi Aleksander Čeferin postal “novi mesija” ali nekakšen “antijanša kandidat” na prihodnjih volitvah, brezpredmetna, saj si bo Čeferin po izteku mandata na Uefi najverjetneje iskal službo na Fifi – TOPNEWS.si

Zakaj so ugibanja in špekulacije o tem, da bi Aleksander Čeferin postal “novi mesija” ali nekakšen “antijanša kandidat” na prihodnjih volitvah, brezpredmetna, saj si bo Čeferin po izteku mandata na Uefi najverjetneje iskal službo na Fifi

Zakaj so ugibanja in špekulacije o tem, da bi Aleksander Čeferin postal “novi mesija” ali nekakšen “antijanša kandidat” na prihodnjih volitvah, brezpredmetna, saj si bo Čeferin po izteku mandata na Uefi najverjetneje iskal službo na Fifi

 

Odmevna izjava političnega analitika Andraža Zorka, da je Aleksander Čeferin tipičen “antijanša kandidat”, ki bi lahko celo presegel rezultat SMC-ja na volitvah leta 2014 (SMC je dobili dobrih 34 odstotkov glasov), je sicer zanimiva, vendar to še zdaleč ne pomeni, da se bomo na prihodnjih volitvah odločali med Janšo In Čeferinom. Ob tem je sicer zanimivo, da se je politična fronta med Janezom Janšo odprla šele potem, ko Čeferin zagotovil 300.000 mask za Slovenijo. “Poklical sem svojega prijatelja Jacka Maja, da imamo problem, ali lahko pomagaš? Še isti dan je šel v akcijo,” je o tem, kako je Sloveniji zagotovil 300.000 obraznih mask, povedal Aleksander Čeferin. Tovor je  potem s Kitajske prispel na belgijsko letališče in je že na poti v Slovenijo. Kaj je potem šlo narobe je sicer zavito v tančico skrivnosti, ker naj bi  naša država po donaciji Jack Ma Foundation  ob posredovanju Čeferina zavrnila komercialni aranžma Alibabe.

Čeferinu mandat na čelu Uefe poteče šele na začetku leta 2023, torej po parlamentarnih in predsedniških volitvah doma, kar pomeni, da bi moral predčasno končati mandat na Uefi. Zato je veliko bolj verjetno, da bi podprl katerega od kandidatov ali stranko. Ena od špekulacij je, da bi lahko podprl recimo Tomaža Vesela, če bi se ta odločil za politično kariero.

 

 

Eden od razlogov je vsekakor tudi finančni, saj je v javnost pricurljal podatek o njegovi plači, ki jo prejema kot predsednik Uefe. Tuji mediji pišejo, da znaša 2,2 milijona evrov. Podatki o plači so sodeč po odzivih na družbenih omrežjih zelo vznemirili nasprotnike Čeferina in zagovornike vladajoče koalicije ter podpornike Janeza Janše.

 

Italijanski portal Calcio & finanza je po povzemanju medijev razkril, da je Čeferin lani v obdobju pandemije novega koronavirusa na račun letne plače prejel 2.200.000 evrov. To naj bi bilo 450.000 evrov več kot leta 2019. Denar vsekakor ne more biti motiv za vrnitev Čeferina v slovensko politiko.

Čeprav si Čeferin pri vprašanjih, ali bi ga zanimal vstop v slovensko politiko, sicer pušča odprta vrata, kar sicer dela nervozne njegove nasprotnike, predvsem krog okoli vladajoče stranke Janeza Janše kot tudi opozicijske liderje, pa je njegov aktivni angažma v domači politiki malo verjeten ali pa sploh ni realen.

Na vprašanje 24ur Fokus še pred “vojno” s Super ligo, ali ga morda zanima položaj predsednika države, je Čeferin z nasmeškom odgovoril: “Trenutno sem zelo zadovoljen s svojo službo in to je res iskreno mnenje.” Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je bil namreč gost v zelo  intervjuju za 24ur Fokus, kjer se je dotaknil številnih aktualnih tem tako nogometnih kot tudi političnih.

Med drugim je odgovoril tudi na vprašanje, kako ocenjuje delo predsednika države, Boruta Pahorja. “Vse, kar sem v zadnjem času videl, je to, da je nekajkrat sklical neke sestanke, kjer govori o tem, da naj se vsi umirijo in imajo radi, kar je zelo težko ob žalitvah, poniževanjih, besednem streljanju z obeh strani. Pogrešam to, da bi se večkrat oglasil. Pogrešam to, da bi rekel, da otroci, ki protestirajo in želijo v šolo, ne smejo biti kaznovani. Pogrešam to, da bi rekel, da lahko protestirajo in ne smejo biti kaznovani, če protestirajo skladno z navodili zdravstvene stroke. Od tega, da nekdo govori ‘Imejmo se radi’, država in mi državljani nimamo veliko,” je bil tako kot vedno oster in neposreden Čeferin.

Čeferin je na vprašanje, kakšni so njegovi načrti in ambicije, ko konča mandat predsednika Evropske nogometne zveze dejal: “Glejte, jaz še pet let nazaj, če bi mi kdo rekel, da bom postal predsednik UEFE bi mislil, da se mu je zmešalo. Tako da življenje je tako lepo in tako zanimivo in ti vedno prinese nove izzive. Jaz mislim, da bi se popolnoma po nepotrebnem obremenjeval s prihodnostjo, ker tako ali tako ne vem, kaj mi bo prišlo nasproti. Tako da se bom pustil presenetiti, poskušal bom delati pošteno in učinkovito koliko pač lahko. In jaz sem prepričan, da mi bo življenje naokoli pripeljalo kaj zelo zanimivega”.

Čeferin je sicer že pred časom večkrat rekel, da ga politika ne zanima, vendar njegovih nasprotnikov doma to ni pomirilo. Eden od medijev, sicer naklonjenih aktualni koaliciji in vladi, je ob tem zapisal, “da je položaj predsednika Uefe nedvomno bolj dobičkonosen in zna biti tudi bolj vpliven. A glede na to, da se v Uefi pojavljajo težave, bo morda tudi politika za Čeferina postala bolj privlačna. Glede na nekatere izjave je videti, kot da se je nemara že lotil svoje predvolilne kampanje. Mu bodo ljudje nasedli? Globoka država si silno želi, da bi se podal v politično tekmo, temu je namreč tudi namenjeno njegovo promoviranje in protivladno nabijanje pred televizijskimi zasloni”.

Čeferin je tudi za Dnevnikov Objektiv nedavno dejal, da ga položaj v slovenski politiki ne zanima. “Imam izjemno zanimivo službo in zelo uživam v tem, kar delam. Ne želim se spuščati na raven naših lokalnih oblastnikov, a mi ni všeč, da se ponavljajo isti vzorci… Dejstvo je, da je treba prenehati z nesramno retoriko, obtoževanjem in iskanjem navideznih sovražnikov izpred sedemdesetih let in usmeriti pogled v prihodnost. Dokler ne bomo tega razumeli, se ne bomo premaknili,” je dejal.

“Od zunaj sem spoznal, da bi lahko bili zelo uspešni, a očitno nikoli ne bomo, ker se neprestano delimo. Ko se nekomu zamerite, na tlesk prileti novih petdeset ljudi, ki vas napadajo. Tako so delali pred več kot sedemdesetimi leti v Nemčiji. Takrat so ljudi pretepli na cesti, zdaj z njimi obračunavajo na Twitterju,” je še povedal za Dnevnikov Objektiv.

Čeprav  predvsem na levici se že več kot leto dni potekajo pogovori in ugibanja o tem, da bi prav Čeferin lahko bil “novi obraz”,  za zdaj  zgolj za želje, da bi Čeferin postal “antijanša” kandidat,  pa je zanimiva nervozna reakcija  na desni v vladajoči koaliciji pa tudi pri samem predsedniku vlade Janezu Janši, ki  v sporu s Superlige za razliko od Viktorja Orbana ni podprl Uefe in Čeferina.

COMMENTS

Wordpress (0)