Norveški sklad neposredno investiral v obnovljive vire energije na Danskem – TOPNEWS.si

Norveški sklad neposredno investiral v obnovljive vire energije na Danskem

Norveški sklad neposredno investiral v obnovljive vire energije na Danskem

Norveški stabilizacijski sklad je poročil o svoji prvi neposredni naložbi v projekt obnovljive energije, novo kategorijo lastnine, v katero namerava letos usmeriti svoje naložbe.

Največji državni stabilizacijski sklad na svetu je od danske družbe Orsted kupil 50-odstotni delež v vetrnih elektrarnah Borssele 1 in 2 ob obali Nizozemske za 1,375 milijarde evrov, so zapisali v ločenih izjavah sklada in danske družbe.

Sporazum je bil podpisan 6. aprila, transakcija pa naj bi bila zaključena v drugem in tretjem četrtletju letošnjega leta.

Borssele je druga največja vetrna elektrarna na morju na svetu, opozarja Reuters.

Zanimanje za projekte v Severni Ameriki in Evropi

Takšne neposredne naložbe so novost za norveški sklad, ki je do lani smel vlagati le v delnice, obveznice in nepremičnine.

Sklad upravlja s premoženjem v vrednosti 1,3 bilijona dolarjev, za obdobje od leta 2020 do 2022 pa je za naložbe v projekte obnovljivih virov energije, kot so vetrne elektrarne in sončne elektrarne, namenil okoli 100 milijard NOK (9,94 milijarde EUR).

Najbolj ga zanimajo projekti v Severni Ameriki in Evropi.

Oktobra lani je izvršni direktor sklada Nicolai Tangen dejal, da je sklad težko našel sprejemljive naložbe, saj je bilo projektov malo, konkurenca pa je bila močna.

COMMENTS

Wordpress (0)