Evropska unija dosegla podnebni sporazum, ki zmanjšuje emisije toplogrednih plinov – TOPNEWS.si

Evropska unija dosegla podnebni sporazum, ki zmanjšuje emisije toplogrednih plinov

Evropska unija dosegla podnebni sporazum, ki zmanjšuje emisije toplogrednih plinov

Pogajalci Sveta Evropske unije in Evropskega parlamenta so dosegli dogovor o podnebnem zakonu, po katerem bo Unija do leta 2030 zmanjšala emisije toplogrednih plinov za 55 odstotkov v primerjavi z letom 1990.

“Vesel sem, da smo dosegli dogovor o tem ključnem elementu evropskega zelenega načrta. Naša politična zaveza, da bomo do leta 2050 postali prva podnebno nevtralna celina, je zdaj tudi zakonska obveznost,” je dejala predsednica Komisije Ursula von der Leyen.

Zmanjšane so emisije toplogrednih plinov

V skladu z dogovorom je cilj zmanjšati toplogredne pline za 55 odstotkov do leta 2030 v primerjavi s sedanjimi 40 odstotki. Sporazum je potrdil stališče sveta EU, ki je decembra lani podprl predlog Komisije za 55-odstotno znižanje, medtem ko je bilo prvotno stališče Evropskega parlamenta znižanje za 60 odstotkov.

“Današnji dogovor krepi tudi naš globalni položaj vodilnega pri spopadanju s podnebno krizo. Ko se bodo svetovni voditelji zbrali na Dan Zemlje, bo EU izšla s to pozitivno novico, za katero upamo, da bo navdihnila naše mednarodne partnerje. To je dober dan za naše ljudi in naše planet, “je dejal izvršni podpredsednik Komisije Frans Timmermans.

V zadnjih mesecih do zadnjega srečanja, ki se je začelo včeraj zgodaj popoldne in se končalo danes ob 5. uri zjutraj, pri pogajanjih med predstavniki držav članic in Evropskim parlamentom ni bilo napredka. Zakon morata še formalno potrditi Svet in Evropski parlament.

COMMENTS

Wordpress (0)