Kdo so lastniki nogometnih klubov, ki so izvedli puč v nogometu – TOPNEWS.si

Kdo so lastniki nogometnih klubov, ki so izvedli puč v nogometu

Kdo so lastniki nogometnih klubov, ki so izvedli puč v nogometu

Pokupili so glavne evropske klube, nato pa izvedli nogometni udar. Kdo so?

“Dvanajst najpomembnejših evropskih nogometnih klubov je sporočilo, da so dosegli dogovor o oblikovanju novega tekmovanja – Super lige,” so pozno sinoči sporočili evropski nogometni klubi Real Madrid, Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United in Tottenham.

Ustanovitev Super lige kot elitnega evropskega nogometnega tekmovanja, ki bo neposredna konkurenca Uefini ligi prvakov, je povzročilo jezo in ogorčenje nogometnih navijačev, novinarjev, igralcev, vodstva klubov po Evropi, a tudi ostro reakcijo Uefe in Fife.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je danes sporočil, da bo igralcem klubov, ki bodo sodelovali v Super ligi, prepovedano igrati za svoje reprezentance na evropskem prvenstvu, pa tudi na svetovnem prvenstvu, saj je Fifa že napovedala prepoved sodelovanja v svojem elitnem tekmovanju za igralce klubov z “napako”.

“Po mojem mnenju je ta ideja pljunek v oči vsem ljubiteljem nogometa in naši družbi. Zato jim ne bomo dovolili, da nam to vzamejo,” je ostro dejal predsednik Uefe.

“Pohlep je očitno tako močan, da uničuje vse človeške vrednote”

Še več, na daljši tiskovni konferenci po seji izvršnega odbora je Čeferin za Andrea Agnellija in Eda Woodwarda, šefa Juventusa in Manchester Uniteda, dejal, da sta lažnivca in kači.

“Pohlep je očitno tako močan, da uničuje vse človeške vrednote,” je sklenil Čeferin. In res je pohlep ‘lajtmotiv’, ki poteka skozi kritike in obsodbe te nove, elitne lige, v kateri bodo zagotovo sodelovali največji evropski klubi, ne glede na njihove rezultate v nacionalnih ligah.

Skratka, kritiki trdijo, da gre za pohlepno potezo, ki uničuje nogometni duh zaradi še večjega zaslužka, in to v športu, kjer so zaslužki že nadrealistični, s transferji vrhunskih igralcev v višini več deset milijonov evrov, v desetih primerih v zadnjih letih je večkrat dosegel ali presegel znesek 100 milijonov evrov, v enem primeru pa je prodaja Neymarja iz španske Barcelone v francoski PSG presegla mejo 200 milijonov evrov.

Legendarni klubi kot “fevdi” tujih tajkunov

Legendarni nogometni klubi so postali tudi poligon za ogromne naložbe in zaslužek različnih, pogosto tujih tajkunov, ki so jih prevzeli v zadnjih letih ali desetletjih in z njihovo tradicijo nimajo veliko skupnega.

“To tekmovanje so za našimi hrbti ustvarili lastniki klubov, milijarderji, ki nimajo odnosa do tradicije igre in nogomet še naprej obravnavajo kot svoj osebni fevd,” so sporočili iz Britanske zveze nogometnih navijačev in dodali, da potezo “ni motiviralo nič drugega kot cinična pohlepnost “.

Struktura Super lige je sprožila splošno obsodbo, sak krši ključno načelo v profesionalnem nogometu in športu – da pokali in status temeljijo na konkurenci in da nobenemu klubu ali reprezentanci ni zagotovljeno mesto na nogometnem vrhu ali da nihče ni zaščiten pred izključitvijo iz lige v primeru slabih rezultatov.

Ta zaprti tip turnirja, na katerem bi določeni klubi imeli fiksen položaj, krši to več kot stoletno tradicijo. Vendar se je o ustanovitvi takšne ekskluzivne lige govorilo že leta, saj naj bi se razmik med dvajsetimi evropskimi klubi in tistimi drugimi povečal, možnosti slednjih za osvojitev prestižnega naslova v ligi prvakov pa so se zmanjšale.

Hkrati lastniki teh nogometnih velikanov že nekaj časa lobirajo za večji delež prihodkov od pravic televizijskega predvajanja in drugih finančnih nagrad. Vendar pa finančne težave, ki sta jih povzročila pandemija in prepoved tekem z gledalci, so za lastnike postale veliko breme in očitno niso zadovoljni s kompromisom, ki ga je Uefa ponudila z novo obliko Lige prvakov, ki začne veljati leta 2024, v kateri bo 36 klubov razdeljenih v štiri močne skupine, z najmanj 10 tekmami za vsak klub in skupaj 225 iger na sezono.

Kdo so lastniki klubov, ki so povzročili nekakšen puč v evropskem nogometu?

Chelsea je kupil ruski oligarh Abramovič, zanika, da mu je Putin to naročil. Obstajajo lastniki šestih angleških klubov, ki imajo v tej pobudi vodilno vlogo.

Roman Abramovič, ruski oligarh in milijarder, ki je leta 2003 prevzel angleški Chelsea, nato pa z več kot milijardo funtov lastnih sredstev, ki jih je vložil v Chelsea, klubu omogočil izjemne prestope in mu zagotovil mesto na vrhu Premier Lige. Abramovič naj bi bil blizu ruskega predsednika Vladimirja Putina, avtorica Catherine Belton pa je v svoji knjigi Putin’s People celo trdila, da je Abramovič angleški klub prevzel na Putinovo prošnjo za širitev vpliva na Zahod, zaradi česar jo je tožil skupaj z založnico Harper Collins zaradi obrekovanja.

Abramoviču, ki po Forbsovem seznamu milijarderjev tehta 14,3 milijarde dolarjev, je Združeno kraljestvo leta 2018 zavrnilo podaljšanje vizuma zaradi poostrenega nadzora nad poreklom premoženja tajkunov, ki so si London in Britanijo izbrali za svoj drugi dom. Nato je zaprosil in dobil izraelsko državljanstvo.

Poleg Chelseaja ima Abramovič večinski delež tudi v ruskih metalurških velikanih Evraz in Norilsk Nickel. Milijarder je postal, ko je leta 2005 prodal svoj 73-odstotni delež v ruski naftni družbi Sibneft državnemu plinskemu in naftnemu velikanu Gazpromu. Leta 2010 je za skoraj 400 milijonov dolarjev kupil drugo največjo jahto na svetu.

Manchester City je kupil šejk in namestnik premierja Emiratov

Lastnik Manchester Cityja je namreč šejk Mansur bin Zayed al Nahyan, član kraljeve družine Abu Dabija, največje od sedmih Združenih arabskih emiratov. Poleg tega je namestnik predsednika vlade ZAE, zaradi česar je njegovo lastništvo nad angleškim klubom še bolj kontroverzno.

Poleg tega je šejk Mansur bin Zayed direktor International Petroleum Investment Company, ki ima tudi delež v ameriški komercialni družbi za vesoljske lete Virgin Galactic, pa tudi City Football Group (CFG), prek katerega ima v lasti Manchester City, kot tudi avstralski klub Melbourne City in deleže v klubih v Španiji, na Japonskem in v Urugvaju. Takoj po prevzemu leta 2008 je odgovornost za Manchester City prepustil Kaldunu al Mubaraku, poslovnemu partnerju iz ZAE.

Manchester United je kupil ameriški nepremičninski tajkun

Manchester United pa ima v lasti ameriška družina Glazer, dediči Malcolma Glazerja, nepremičninskega tajkuna, ki je klub kljub nasprotovanju navijačev prevzel leta 2005 in ga držal do svoje smrti leta 2014. Vendar pa njegova sinova Avram in Joel vodita klub od leta 2006, potem ko je njun oče doživel kap. Družina Glazer ima danes prek svoje prve zavezniške korporacije nekaj milijonov kvadratnih metrov nakupovalnih središč po vsej ZDA.

Liverpool ima v lasti ameriški tajkun

Liverpool ima v lasti ameriški tajkun John Henry prek skupine Fenway Sports Group, ki je klub po dolgi sodni bitki leta 2010 kupil od Toma Hicksa in Georgea Gilletta. FSG je tudi lastnik ameriškega baseball kluba Boston Red Sox in stadiona obeh klubov – Fenway Park in Anfield.

Arsenal je v lasti drugega ameriškega nepremičninskega magnata

Arsenal je v lasti drugega ameriškega nepremičninskega magnata Strana Kroenke, ki je večinski delež v klubu kupil leta 2011.

Kroenkejev mednarodni lastniški portfelj vključuje poslovne in stanovanjske nepremičnine, ranče, vinograde, nakupovalna središča in hotele, piše britanski portal Business Live.

Joe Lewis je edini Britanec, ki ima enega od štirih klubov, ki so ustanovili Super ligo – Tottenham. 83-letni milijarder je svoje bogastvo zaslužil predvsem s trgovanjem z valutami.

Po drugi strani pa imata španska velikana Real Madrid in Barcelona drastično drugačen lastniški model. Organizirana sta kot združenja državljanov, ki ju nadzirajo navijači, ki nato izvolijo predsednika kluba, ki v klub ne more vlagati lastnih sredstev. Real Madrid je od leta 2009 vodil Florentino Perez, Joan Laporta pa je prejšnji mesec po nemirnem mandatu nekdanjega predsednika Josepa Marieja Bartomeua postal predsednik Barcelone.

Atletico Madrid pa ima tradicionalni lastniški model – španski tajkun Miguel Ángel Gil Marín ima večinski delež v klubu.

Inter je kupil kitajski milijarder

Lastnik italijanskega Interja je od leta 2016 kitajsko podjetje Suning Holdings Group, katerega direktor in lastnik je milijarder Zhang Jindong. Kupil ga je od italijanske družine Moratti, njegov sin Zhang Kangyang pa je predsednik kluba. Skupina Suning Holdings ima 68% delnic Interja.

Milan pa ima v lasti ameriški investicijski sklad Elliott Management Corporation, ki ga mnogi opisujejo kot “mesojedi sklad”, kar je ime za vrsto sklada, ki vlaga v zadolžena podjetja, ki so na robu bankrota ali v bankrotu. Elliot je postal lastnik Milana prav s prevzemom dolžnika in nekdanjega lastnika Milana, kitajskega podjetnika in borznega posrednika Li Yongghong-a. Leta 2017 ga je nato kupil od italijanskega tajkuna in nekdanjega premierja Silvia Berlusconija.

Juventus je še ena redka izjema med temi elitnimi klubi v smislu, da so njegovi lastniki iz iste države kot klub, ki ga imajo. Skoraj 25 let ga vodi italijanska podjetniška družina Agnelli, katere prednik Giovanni Agnelli je leta 1899 ustanovil avtomobilski gigant Fiat. Andrea Agnelli naj bi bil glavni pobudnik superlige.

“To je zločin nad nogometnimi navijači”

“Pomagali bomo nogometu na vseh ravneh, da bo zasedel pravo mesto v svetu. Nogomet ima več kot štiri milijarde navijačev in naša odgovornost kot velikih klubov je, da izpolnimo želje navijačev,” je dejal Florentino Perez, predsednik Reala in prvi predsednik Super lige. Današnji odzivi jasno kažejo, kako zelo je ta pobuda v skladu z željami igralcev in navijačev.

“Zaljubil sem se v nogomet, ki pripada navijačem, s sanjami o tem, da bi se ekipa, ki jo imam rad, da se bori proti največjih največ. Če se bo ta Super liga začela, so te sanje končane, navijači klubov, ki niso velikani, ne bodo mogli več fantazirati o zmagah proti največjim na svetu. Obožujem nogomet in ne morem več molčati, “je komentiral francoski igralec PSG-ja Ander Herrera.

“To je sramota. Že 40 let sem navijač Uniteda, vendar sem zgrožen. Zgrožen sem nad odločitvijo Uniteda in Liverpoola. Da je Liverpool ljudski klub, navijaški klub … United in preostali klubi velike šesterice, ki so se prijavili za Super ligo proti ostalim članom Premier lige, bi se morali sramovati, morali bi jim odvzeti točke, morali bi biti kaznovani. To je zločin. To je zločin proti ljubiteljem nogometa. Dajte naslov Burnleyju, pustite Fulham v ligi in izločite United, Liverpool in Arsenal. Bodite pošteni,” se je ogorčeno odzval tudi legendarni angleški nogometaš Gary Neville.

COMMENTS

Wordpress (0)