Svet makedonskih veleposlanikov non per pripisuje Sloveniji in premierju Janši – Janša na Twitterju: “Izvoz neverjetnih laži je dobil “mitske razsežnosti” – TOPNEWS.si

Svet makedonskih veleposlanikov non per pripisuje Sloveniji in premierju Janši – Janša na Twitterju: “Izvoz neverjetnih laži je dobil “mitske razsežnosti”

Svet makedonskih veleposlanikov non per pripisuje Sloveniji in premierju Janši – Janša na Twitterju: “Izvoz neverjetnih laži je dobil “mitske razsežnosti”

Svet makedonskih veleposlanikov se je danes odzval na domnevni slovenski non-paper o Zahodnem Balkanu in ga obsodil. Veleposlaniki so ob tem opozorili, da etnocentrizem, nacionalizem ter novo zarisovanje meja lahko vodi v prelivanje krvi z globokimi posledicami za celotno jugovzhodno Evropo.

“Dejstvo je, da so ključne teze, oblikovane v povsem nevarno idejo, dane na papir,” je v odzivu po poročanju makedonske tiskovne agencije MTI sporočilo neprofitno združenje makedonskih veleposlanikov in nekdanjih zunanjih ministrov. Ob tem so dodali, da naj bi neuradni dokument poslala Slovenija in njen premier pred slovenskim prevzemom predsedovanja EU v drugi polovici letošnjega leta.

Svet makedonskih veleposlanikov je še posvaril, da je v dokument vključena večina balkanskih držav, polnopravnih članic Nata in morebitnih novih članic EU, sam dokument pa “projicira razmere, ki se ne smejo in jih ni mogoče reševati v izoliranih evropskih krogih in/ ali pisarnah nekoga”. Opozoril je tudi, da bi lahko bil non-paper “nevarna igra”, ki lahko sproži “katastrofalen plaz”

“Izvoz neverjetnih laži je dobil “mitske” razsežnosti. Za notranjepolitične obračune so spet dovoljena vsa sredstva. Ne glede na to, koliko takšno zdraharstvo in laganje škodi Sloveniji, regiji in EU,” pa je na Twitterju danes zapisal Janez Janša.

Socialdemokratske mladinske organizacije iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije objavljamo so danes objavile skupno izjavo o nedopustnosti nacionalističnih tendenc po spreminjanju meja v regiji.

“Zamisel o spremembi meja lahko pripišemo le ozkogledi desni politiki, ki ne zastopa večine mladih na Zahodnem Balkanu, kateri si želimo zgolj boljšo in uspešnejšo prihodnost v EU. Skupina socialdemokratskih mladinskih organizacij verjame, da je najboljša prihodnost za Zahodni Balkan integracija v EU. S tem bi mladim bilo omogočeno varnejše, uspešnejše in gospodarsko stabilnejše življenje brez omejitev prehajanja meja v regiji.

Menimo, da gre pri odpiranju teme risanja novih meja na Zahodnem Balkanu le za dimno zaveso, s katero se skuša prikriti slabo upravljanje vladajočih s pandemijo, kar je v teh izjemno težkih časih popolnoma neodgovorno in zavržno dejanje.

Edina sprejemljiva sprememba v regiji je širitev zunanjih meja EU na vse države Zahodnega Balkana. Zavračamo desno retoriko delitve, ki ni sposobna prinesti in nikoli ni prinesla nobenega vidnega napredka za mlade. Veseli nas podpora levih političnih strank po vsej EU, ki izražajo trdno zavezanost nedotakljivosti meja na Zahodnem Balkanu.

Socialdemokratske mladinske organizacije pozivamo k osredotočanju na politike, ki bodo izboljšale položaj mladih na Zahodnem Balkanu in k močnejši ter odločnejši usmeritvi k Evropski prihodnosti Zahodnega Balkana”.

COMMENTS

Wordpress (0)