(V ŽIVO) Koalicija KUL o “povračilnih ukrepih” zaradi usode nepovezanih poslancev – Tanja Fajon pa bo odgovorila na očitke Janeza Janše, da je izvoznica zemljevida o prekrajanju meja na Balkanu – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Koalicija KUL o “povračilnih ukrepih” zaradi usode nepovezanih poslancev – Tanja Fajon pa bo odgovorila na očitke Janeza Janše, da je izvoznica zemljevida o prekrajanju meja na Balkanu

(V ŽIVO) Koalicija KUL o “povračilnih ukrepih” zaradi usode nepovezanih poslancev – Tanja Fajon pa bo odgovorila na očitke Janeza Janše, da je izvoznica zemljevida o prekrajanju meja na Balkanu

Na novinarski konferenci opozicije je Golubović sredino dejanje na kolegiju označil za škandal brez primere. Po njegovem mnenju gre za neposreden napad na parlamentarno demokracijo. Branko Golubović je napovedal, da bo opozicija znova vložila zahtevo za sklic kolegija, na katerem bodo ponovno odločali o sklepu, da štirje poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev ne bodo člani delovnih teles. Na podlagi te odločitve se bodo po besedah vodje poslancev LMŠ Braneta Golubovića odločali, kako naprej.  Golubović je že po sredinem glasovanju napovedal, da bodo resno razmislili o tem, ali bodo sploh še delovali v DZ.

Vodja poslancev SD Matjaž Han ugotavlja, da so prišli do konca normalne demokracije. Po njegovih besedah je v DZ trenutno popolna zmešnjava. Izpostavil je DeSUS in SNS, ki po njegovem mnenju nista opozicijski stranki, pač pa imata le status opozicijske stranke. To pa opoziciji, ki želi delovati opozicijsko, onemogoča opravljanje naloge nadzora oblasti, opozarja Han.

Prav tako pa po njegovem mnenju ni normalno, da ima opozicija predsednika DZ. Predsednik Igor Zorčič je namreč še z dvema kolegoma izstopil iz SMC, skupaj s poslancem Jurijem Lepom, ki je izstopil iz DeSUS, pa zdaj tvorijo poslansko skupino nepovezanih poslancev. Koalicija je Zorčiča sicer poskušala razrešiti, a neuspešno.

Po ocenah vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca glasovanje na kolegiju kaže, da se manjšinska koalicija s podporo DeSUS, SNS in poslancev narodnih manjšin ne želi odreči večini v delovnih telesih DZ. “To je napad na temelje demokratičnosti in na poslovnik DZ, ki zelo jasno določa razmerja v delovnih telesih,” je ocenil. Po njegovem mnenju je koalicija s pomočjo DeSUS, SNS in poslanca manjšin priznala, da imamo v DZ prvorazredne in drugorazredne poslance, “takšne, ki jih je treba kaznovati in se jim dodatno maščevati zaradi izstopa iz koalicije”.

Tudi po ocenah vodje poslancev SAB Maše Kociper je najbolj sporno, da se ne spoštujejo razmerja med koalicijo in opozicijo, koalicija pa opoziciji onemogoča delo. “Zakonodajno telo tukaj ni zato, da slepo in nemo potrjuje odločitve vlade, saj bi v tem primeru potrebovali le koalicijo. Bistveni del zakonodajne funkcije je opozicija, ki ima ključno vlogo pri zagotavljanju demokracije v vsaki moderni državi,” je opozorila Kociprova.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je spomnila na pozive SDS oz. koalicije k sodelovanju. “Če bi bila ta želja iskrena, se to nasilno dejanje odvzema pasivne volilne pravice štirim poslancem DZ ne bi na tak način zgodilo,” je ocenila.

Ponovno je spomnila na parlamentarno prakso, ki je poslanskim skupinam nepovezanih poslancev omogočila sodelovanje tudi v delovnih telesih DZ. Strinja se, da je prav tako neobičajno, da prihaja predsednik DZ iz vrst opozicije, “a zdaj smo jasno videli, kakšna je alternativa na drugi strani”. “Parlament je treba zaščititi pred poskusi razkroja demokracije v njem samem, pred poskusi totalitarnega prevzema,” je še dodala.

Po drugi strani pa vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec meni, da lahko nepovezani poslanci v DZ še vedno normalno delujejo, saj imajo glasovalno pravico na plenarnih sejah, zato ne vidi nobenih težav. “Izpolnili oz. izkoristili smo poslovniške možnosti in ne gre za nobeno izigravanje,” je dejal v izjavi ob robu današnjih posvetovanj pri Pahorju.

Žiža pa je pojasnil ozadje sredinega dogajanja. Kot je dejal, so si v koaliciji želeli do torka vzeti čas za pripravo nove razdelitve članstva v delovnih telesih, a je nato opozicija kar naenkrat zahtevala, da se odločitev sprejme takoj na seji kolegija.

Kot je povedal, so mu v koaliciji zagotovili, da bodo v prihodnjem tednu poskušali doseči kompromis in nepovezanim poslancem zagotovili ta mesta. “Tako, kot je, ne more ostati,” je poudaril Žiža in dodal, da nepovezani poslanci morajo biti tudi člani delovnih teles, “koliko in kje pa bo stvar dogovora in kompromisa”.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pa je napovedal, da bodo Lepu “dali doto” in mu omogočili članstvo v delovnih telesih.

Predsednica SD Tanja Fajon pa se bo danes odzvala na obtožbe predsednika vlade Janeza Janše.

V parku na Trgu narodnih herojev bo Fajonova podala izjavo glede aktualnega zunanjepolitičnega dogajanja ter odnosa Slovenije do evropske perspektive Zahodnega Balkana.

To je lažni zemljevid, ki ga po Balkanu širijo omrežja Draga Kosa in ⁦Tanje Fajon, je zapisal Janez Janša. Fajonova je Janši odgovorila, da laže.

COMMENTS

Wordpress (0)