Se bo opozicija umaknila iz parlamenta?- Vse več namigov o tem, da bi se opozicija lahko odločila za bojkot dela parlamenta – TOPNEWS.si

Se bo opozicija umaknila iz parlamenta?- Vse več namigov o tem, da bi se opozicija lahko odločila za bojkot dela parlamenta

Se bo opozicija umaknila iz parlamenta?- Vse več namigov o tem, da bi se opozicija lahko odločila za bojkot dela parlamenta

Po včerajšnji odločitvi kolegija predsednika DZ, po kateri nepovezani poslanci ne bodo člani delovnih teles, je vse več namigov, da bi se lahko opozicija odločila za bojkot dela parlamenta oziroma da bi v skrajnem primeru zapustila parlament.
Glede na vzdušje v vladajoči koaliciji bi takšno odločitev opozicije v vladajoči koaliciji najbrž pozdravili.

 

Proti odločitvi, da bi štirje nepovezani poslanci poslanci Igor Zorčič, Janja Sluga, Branislav Rajić in Jurij Lep lahko sodelovali in odločali v delovnih telesih DZ, so  za tak predlog glasovali člani koalicijskih SDS, NSi in SMC, opozicijskih SNS in DeSUS ter poslanca narodne manjšine.

https://twitter.com/MarkoFerluga/status/1382569627906084864

Podporo sodelovanju poslancev poslanske skupine nepovezanih poslancev v delovnih telesih so na kolegiju izrekli poleg LMŠ in SD tudi v SAB in Levici.

 

https://twitter.com/SimGraj/status/1382594128165404674

Opozicijo naj bi tudi zelo zmotilo dejstvo, da je Jože Tanko kot podpredsednik in predsedujoči iz vrst SDS že zahteval odstranitev poslanca Matjaža Nemca iz dvorane. “Kolega Nemec, odstranjujem vas iz seje. Zaradi žalitve. In prosim službo državnega zbora, da vas odstrani s seje” – Tako je predsedujoči Jože Tanko vrgel Matjaža Nemca iz dvorane ob interpelaciji proti ministru Vasku Simonitiju.

Ker poslanec SD Matjaž Nemec iz parlamentarne dvorane ni želel, varnostna služba pa ni posredovala, so sejo prekinili. Jože Tanko je na kolegij predsednika državnega naslovil pobudo, da se zadeva formalizira.

https://twitter.com/Delo/status/1382559055567212544

Koalicijske vrste so se v zadnjih tednih zredčile. Decembra je koalicijo Janeza Janše zapustila DeSUS, čeprav poslanci te poslanske skupine podprejo večino vladnih predlogov. Pred nekaj tedni pa so poslanci Igor Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić zapustili SMC ter s tem koalicijo in skupaj s poslancem Jurijem Lepom, ki je zapustil DeSUS, oblikovali poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Vladne SDS, SMC in NSi imajo v DZ same 38 glasov, a lahko na večini glasovanj računajo tudi na podporo treh poslancev SNS, vladne predloge pa so do zdaj večinoma podprli tudi štirje člani poslanske skupine DeSUS in poslanca narodnih manjšin.

Ob morebitni odločitvi za blokado dela parlamenta bo zanimivo, kako se bodo odločili poslanci DeSUS-a, ki formalno niso več v koaliciji, neformalno pa ob glasovanjih podpirajo vlado in koalicijo, medtem ko imajo Jelinčičeva SNS in poslanca narodnosti s koalicijo podpisan poseben sporazum o podpori pri glasovanjih.

Sicer pa je o blokadi dela parlamenta po porazu na volitvah leta 2014 in ob dejstvu, da je predsednik Janez Janša prestajal zaporno kazen, resno razmišljala tudi sedanja vladajoča SDS. Podpredsednik SDS Černač je po volitvah leta 2014 dejal, da njihovi poslanci v DZ ne bodo prevzeli nobene funkcije, vendar je kasneje stopil korak nazaj in dejal, da je s tem mislil na vodstvene funkcije.

COMMENTS

Wordpress (0)