(V ŽIVO) Opozicija o “non paperju”, o sklicu nujne seje odbora DZ za izobraževanje in noveli zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Opozicija o “non paperju”, o sklicu nujne seje odbora DZ za izobraževanje in noveli zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom

(V ŽIVO) Opozicija o “non paperju”, o sklicu nujne seje odbora DZ za izobraževanje in noveli zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je danes predstavil novelo zakona o drugem tiru in  o izključitvi tujega kapitala iz projekta, ki ga podpirajo tudi v stranki SAB.

“Vemo, da je vlada Janeza Janše obudila idejo, ki je bila nekaj let pokopana in to je ideja o sodelovanju zalednih držav, konkretno Madžarske, pri upravljanju in izgradnji drugega tira. V Levici smo ves čas takšnim idejam nasprotovali in še vedno ocenjujemo, da bi bil vstop druge države v 2TDK škodljiv,” je pripravo novele zakona v današnji izjavi za javnost utemeljil poslanec Levice Matej T. Vatovec.

Vstop druge države po mnenju Levice ne bi pomenil zgolj škode za projekt, ampak tudi za javne finance in strateške interese Slovenije. V predlogu novele zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper je Levica črtala določbo, ki omogoča vstop tujega kapitala v lastniško strukturo projektnega podjetja 2TDK.

Vatovec je spomnil, da je vlada že pripravila pobudo za sklenitev sporazuma z Madžari. Po njegovem mnenju je samo vprašanje časa, kdaj bo ta sporazum prišel v DZ. Z novelo zakona želijo po poslančevih besedah “na pravni podlagi zabetonirati odločitev, ki je pravilna, in sicer da drugi tir Slovenija zgradi z lastnimi viri in tako ohrani ves vpliv nad enim ključnih infrastrukturnih in strateških projektov v Sloveniji”.

Pobuda za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Madžarsko o sodelovanju pri izgradnji in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper je sicer označena z oznako interno. Izhodišča, ki jih je pred meseci neuradno pridobila STA, so predvidevala, da bi Madžarska kot družbenica v projekt vstopila z 200-milijonskim kapitalskim vložkom v projektno podjetje 2TDK.

Dobiček bi se začel izplačevati, ko bi začel drugi tir obratovati, torej predvidoma leta 2027. Donos na vložek ne bi bil zagotovljen, letni izplačani dobiček pa ne bi smel presegati treh odstotkov osnovnega kapitala družbe. Slovenija bi v zameno za kapitalski vložek Madžarski pomagala tudi pri pridobivanju zemljišča v Luki Koper ali ob njej.

V LMŠ, SD, SAB in Levici tako  zahtevajo nujno sejo odbora DZ za izobraževanje, na kateri naj jo ta s sklepom pozove k odstopu. Menijo namreč, da s svojim nedelovanjem in napačnimi odločitvami resorju povzroča škodo. V primeru, da odbor sklepa ne bo sprejel, bo treba po besedah Marka Koprivca (SD) resno razmislili o novi interpelaciji ministrice.

https://twitter.com/StrankaLMS/status/1382302237402206210

Kustečevi  med drugim ji očitajo, da tik pred izvedbo mature dijaki še vedno nimajo jasnih odgovorov na vprašanja, kot so na primer, kaj bo s tistimi, ki jim bo v času mature odrejena karantena in ali se bodo morali samotestirati. Prav tako ministrica po njihovem prepričanju ni bila sposobna podati jasnih in točnih navodil, kako bo potekalo napovedano samotestiranje v šolah in srednjih šolah.

Prepričani so, da je ministrica povzročila nepopravljivo škodo športu, ker so bile v času 11-dnevnega zaprtja javnega življenja brez ustrezne argumentacije prepovedani vse športne dejavnosti in treningi, ne glede na status športnika.

Kustečeva je po njihovem prepričanju s tem, ko je soglašala z dolgotrajnim zaprtjem šol v epidemiji, tudi pripomogla k eksploziji duševnih težav in debelosti med učenci, dijaki in študenti. Slednje je tudi sicer nasploh zapostavila, so prepričani.

Ministrici očitajo še krivdo za sprejetje na ustavnem sodišču razveljavljenega člena o podaljšanju akreditacij v visokem šolstvu v šestem protikoroskem zakonu.

COMMENTS

Wordpress (0)