Cinični komentarji o tem, ali bo predsednik Borut Pahor danes na obisku v Rimu predsednika Mattarello vprašal o možnosti “vrnitve Trsta” – TOPNEWS.si

Cinični komentarji o tem, ali bo predsednik Borut Pahor danes na obisku v Rimu predsednika Mattarello vprašal o možnosti “vrnitve Trsta”

Cinični komentarji o tem, ali bo predsednik Borut Pahor danes na obisku v Rimu predsednika Mattarello vprašal o možnosti “vrnitve Trsta”

Potem ko je v ponedeljek v bosanskih medijih odjeknila novica, da je član predsedstva BiH Željko Komšić povedal, da je predsednik Pahor marca med obiskom v BiH članom predsedstva dejal, da so v Evropi vse pogostejši glasovi, da je treba dokončati razpad Jugoslavije, ter vprašal, če se v BiH lahko mirno razidejo.

V Pahorjevem uradu so v odzivu na to v ponedeljek izpostavili, da je predsednik zagovornik BiH in njene ozemeljske celovitosti ter da redno svari pred idejami o ponovnem risanju meja na Zahodnem Balkanu. “V tem kontekstu je zaradi zaskrbljenosti pred temi idejami” o tem vprašal vse tri člane predsedstva BiH, so pojasnili.

Odmevna zgodba, je včeraj dobila reprizo v makedonskih medijih z objavo zemljevida, po katerem naj bi si Janša prizadeval za »dokončni razpad Jugoslavije« na način spreminjanja mej na območju BiH, Makedonije, Kosova in Črne Gore po etničnih linijah. Med drugim naj bi se po tem načrtu Republika Srbska osamosvojila (in čez čas verjetno priključila Srbiji), enako naj bi se zahodna Hercegovina priključila Hrvaški. Objava zemljevida je dobila svoj odziv tudi na družbenih omrežjih. Janez Janša je včeraj na družbenem omrežju Twitter objavil, da naj bi novi zemljevid širilo omrežje Draga Kosa in Tanje Fajon. Zmago Jelinčič je šel še dlje.

 

Ob današnjem obisku predsednika republike Boruta Pahorja, ki se bo na povabilo italijanskega predsednika Sergia Mattarelle mudil Rimu, so se na družbenih omrežjih pojavili številni komentarji, tudi cinični.

Predsednika Mattarella in Pahor se bosta, kot je zapisano v informaciji o obisku, med drugim pogovarjala o uresničevanju dogovorov v zvezi z vračanjem Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji, o vprašanju političnega zastopstva slovenske narodne skupnosti v italijanskem parlamentu ter o izzivih, s katerimi se sooča EU.”

Premier Janša je obstoj t.i. non paperja, v katerem naj bi bila tudi sprememba meja na Zahodnem Balkanu oziroma “dokončanje razpada Jugoslavije”,  zanikal in celotno operacijo označil kot zaroto levih sil.

Obstoj tega neuradnega dokumenta so poleg premierja in slovenskega zunanjega ministrstva včeraj dodatno zanikali tudi uradniki v Bruslju.

COMMENTS

Wordpress (0)