Potem, ko so poslanci DeSUS-a v letu dni sesuli tri predsednike, so se vodstva stranke lotili še z odvetnikom v stilu “se vidimo na sodišču” – TOPNEWS.si

Potem, ko so poslanci DeSUS-a v letu dni sesuli tri predsednike, so se vodstva stranke lotili še z odvetnikom v stilu “se vidimo na sodišču”

Potem, ko so poslanci DeSUS-a v letu dni sesuli tri predsednike, so se vodstva stranke lotili še z odvetnikom v stilu “se vidimo na sodišču”

Čeprav smo v stranki DeSUS videli že praktično vse politične prijeme, ki bolj spominjajo na delovanje kakšne mafijske združbe kot pa na politično stranko, smo prejšnji teden doživeli še eno dno. Potem ko so poslanci v letu dni sesuli tri predsednike stranke Desus, so se zdaj vodstva stranke lotili še z odvetnikom.

Poslanci DeSUS-a so namreč zaradi izjav začasne vodje stranke Brigite Čokl, objavljene v člankih spletnega Dela in Večera 2. aprila, najeli odvetnika Francija Matoza. Za Delo je Čoklova poslancem napovedala politiko palice in posvarila, da samovoljnih odmikov poslancev od stališč stranke ne bo več prenašala.

V izjavi za Večer se je obregnila ob ravnanje poslancev na interpelaciji kulturnega ministra Vaska Simonitija. “To, da jih ni bilo na glasovanju, je za moje pojme nedopustno. To je pobalinstvo. Ko hodijo otroci v šolo, se temu reče ‘špricanje’. Pri 65 let starih ljudeh pa ne vem, če je to ravno osebnostna karakteristika, ki bi jo pričakovali od njih,” je bila kritična do poslancev DeSUS. Pripisala jim tudi krivdo za padec podpore stranki v javnomnenjskih anketah.

Poslanec Branko Simonovič je v odzivu potrdil, da so ogorčeni zlasti nad izjavami Čoklove, da “bo treba nad poslance s palico, da so korenčki premalo, in da smo kot pobalini”. Prek odvetnika Francija Matoza zahtevajo, da Čoklova izjave prekliče, sicer napovedujejo, da bodo primorani sprožiti sodne postopke. Umik izjav od nje zahtevata tudi poslanca Franc Jurša in Ivan Hršak.

Čoklova pa je prek svoje odvetnice sporočila, da tega ne bo storila, zato bosta danes zasedala izvršni odbor in svet stranke.
Kot so po pooblastilu Čoklove v sporočilu za javnost navedli v odvetniški družbi Pirc Musar & Lemut Strle, je Čoklova preko odvetniške družbe Matoz v četrtek res prejela opomin pred tožbo, ker naj bi s svojimi izjavami posegla v osebnostne pravice navedenih poslancev. A svojih domnevno spornih izjav ne bo preklicala, saj meni, da je z njimi uresničevala svojo svobodo (političnega) izražanja o temi, ki je brez dvoma v javnem interesu.

Predsednik sveta DeSUS Anton Urh je pojasnil, da je na poziv Čoklove za ponedeljek sklical sejo sveta. Dnevni red bo po njegovih besedah Čoklova svetu stranke predlagala na začetku seje. Pred sejo sveta, ki bo ob 15. uri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, bo zasedal tudi izvršni odbor.

Po letu dni razkola in odstopov v stranki DeSUS se bo stranka ponovno sestala na volilnem kongresu predvidoma 19. junija. Za zdaj naj bi bil najresnejši kandidat za predsednika Ljubo Jasnič, svojo kandidaturo pa naj bi napovedal tudi Srečko Felix Krope.

COMMENTS

Wordpress (0)