Ameriški državni sekretar Antony Blinken: V primeru ruske agresije v Ukrajini bodo posledice – TOPNEWS.si

Ameriški državni sekretar Antony Blinken: V primeru ruske agresije v Ukrajini bodo posledice

Ameriški državni sekretar Antony Blinken: V primeru ruske agresije v Ukrajini bodo posledice

“V primeru ruske agresije v Ukrajini bodo posledice,” je opozoril ameriški državni sekretar Antony Blinken in izrazil “zaskrbljenost” ZDA zaradi kopičenja ruskih sil na ukrajinski meji.

“Na meji je je več ruskih vojakov kot kdaj koli po letu 2014,” je dejal Blinken v intervjuju za NBC v nedeljo in ponovil oceno Bele hiše tega tedna.

Predsednik Joe “Biden je bil zelo jasen: če bo Rusija ravnala nepremišljeno ali agresivno, jo bo to drago stalo, bodo posledice,” je dodal, ne da bi navedel možen odgovor.

Antony Blinken, ki je v petek po telefonu govoril s francoskim in nemškim kolegom, je poudaril, da “ZDA in evropski partnerji delijo enake skrbi”.

Vojna v Donbasu, ki se je začela aprila 2014 po prozahodni revoluciji v Ukrajini in ruski aneksiji Krima, je vzela več kot 13.000 življenj in razselila približno 1,5 milijona ljudi.

Intenzivnost konflikta je padla po mirovnih sporazumih v Minsku leta 2015, vendar doslej še niso našli ustrezne politične rešitve.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v nedeljo izključil možnost vojne z Ukrajino, ki je že dneve zaskrbljena zaradi kopičenja ruskih sil na njenih mejah.

“Nihče ne stopa na vojno pot in nihče ne sprejema možnosti vojne,” je dejal Peskov v intervjuju na državnem kanalu Rusija 1, objavljenem zvečer v Moskvi.

“Nihče ne sprejema možnosti državljanske vojne v Ukrajini,” je dodal in zagotovil, da “Rusija ne bo ostala ravnodušna do usode rusofonih prebivalcev, ki živijo na jugovzhodu Ukrajine, kjer od leta 2014 poteka vojna med kijevskimi četami in proruskimi separatisti.

COMMENTS

Wordpress (0)