(VIDEO) Stop sovražnemu govoru – V simpatičnem videospotu proti sovražnemu govoru je hrvaška pevka Severina “ustaška prostitutka”, srbska igralka Hristina Popović “srbska kurva” in hrvaški filmski igralec Goran Bogdan “četniški peder” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Stop sovražnemu govoru – V simpatičnem videospotu proti sovražnemu govoru je hrvaška pevka Severina “ustaška prostitutka”, srbska igralka Hristina Popović “srbska kurva” in hrvaški filmski igralec Goran Bogdan “četniški peder”

(VIDEO) Stop sovražnemu govoru – V simpatičnem videospotu proti sovražnemu govoru je hrvaška pevka Severina “ustaška prostitutka”, srbska igralka Hristina Popović “srbska kurva” in hrvaški filmski igralec Goran Bogdan “četniški peder”

V kampanji proti sovražnemu govoru so združili moči hrvaška pevka Severina, znana srbska igralka Hristina Popović in Hrvaški filmski in gledališki igralec Goran Bogdan, ki so nastopili v simpatičnem videu sporu, kjer se obkladajo z najbolj vulgarnimi in sočnimi izrazi, ki so sicer krajevno običajni na Balkanu.

Če ne bi šlo za kampanjo proti sovražnemu govoru, bi v sporu lahko videli vse stereotipe o tem, kaj si mislijo v nekdanji Jugoslaviji o svojih sosedih.

Spot je zasnovan tako, da srbska igralka Hristina Popovič v vlogi gospodinje pride v mesnico k mesarju Goranu Bogdanu, kjer se odvije zanimiv dialog.

“Dal mi boš telečjo kračo, svinja debela. Boš tole pol kile ali kilo, kurva srbska. V redu bo ta pol kile, peder četniški. Bravo, takoj bom zapakiral, krava. Hvala lepa, žival.”

Nato se v trgovini srečata še hrvaška pevka Severina, ki prav tako nastopa v vlogi prodajalke v trgovini, kjer v dialogu s Hristino Popović razvije dialog, v katerem Severina imenuje Popovićevo s “smetjo”, slednja pa ji reče, da je “ustaška kurva”.

“Smešno ne, tako, tako. Tako se mi vsak dan obnašamo na internetu”.
Na koncu Severina zaključi: “Stop sovražnemu govoru, vedno in povsod. “Hej Slovani, ali ste še živi,” se zaključi videospot revije Buka proti sovražnemu govoru.

Lekcija z Balkana je še kako primerna tudi za Slovenijo, še posebej glede na to, kar se je zgodilo sinoči, ko je nekdo vrgel molotovko skozi okno občinske svetnice LMŠ Vesne Fabjan. Odzvali so se tako v stranki LMŠ, kjer so zapisali, da “nobena politična ali kakršnakoli druga dejavnost ne opravičuje takšnega strahopetnega in brutalnega napada na kogarkoli”.

Dodali so, da je “še posebej grozljivo v tem primeru dejstvo, da je Vesna Fabjan politično aktivna ter da je bil napad izveden na domu, kjer živi z družino”. V LMŠ pričakujejo, da bo policija dejanje čim prej raziskala in “javnost seznanila z ugotovitvami, kdo je bil naročnik in kdo je dejanje izvedel”.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je dejal, da je vse več nestrpnosti v družbi “in to se prej ali slej odrazi v dejanjih”. “Za to strahopetno dejanje ni opravičila.”  Temu je pritrdil tudi generalni direktor policije Anton Olaj in sporočil, da “je policijska preiskava v teku”.

https://twitter.com/Mirko_Mayer/status/1380992624123842562

https://twitter.com/KrazyPenny/status/1380996982391631875

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je dejala, da gre za “zavržno dejanje”, za napad, “ki bi se lahko tragično končal”. “Zelo ostro obsojam vsakršno nasilje, spodbujanje sovraštva proti komurkoli, kjerkoli. Storilca je treba najti. Tovrstna dejanja so nedopustna.”

Dejanje je obsodil tudi Matej Tonin, predsednik NSi, ki je zapisal, da takšna dejanja v “demokratični družbi nimajo mesta”. Tudi on pričakuje ukrepanje državnih organov, tako policije kot tudi državnega tožilstva.

Dogodek je obsodil tudi vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec.

 

COMMENTS

Wordpress (0)