Spor med Rusijo in Slovaško zaradi cepiva Sputnik V – TOPNEWS.si

Spor med Rusijo in Slovaško zaradi cepiva Sputnik V

Spor med Rusijo in Slovaško zaradi cepiva Sputnik V

Novi slovaški premier Eduard Heger, ki skuša omiliti spor z Rusijo glede cepiva proti koronavirusu, je dejal, da bi morala Slovaška za svoj načrt cepljenja zagotoviti odmerke Sputnika V, potem ko jih je Moskva jezno obtožila kršitve pogodbe.

Slovaška je od Rusije naročila dva milijona odmerkov Sputnika V, od tega jih je 200.000 prispelo 1. marca. Tedanji premier Igor Matović je bil prisiljen zapustiti mesto predsednika vlade zaradi dogovora, o katerem ni obvestil svojih koalicijskih partnerjev, ki so nasprotovali uporabi cepiva, ki ni bilo registrirano za uporabo v Evropski uniji.

Spor je nastal po tem, ko je slovaška nadzorna agencija izrazila dvome glede cepiva, zato je Rusija včeraj Slovaško pozvala, naj vrne prvo pošiljko 200.000 odmerkov, ki je prispela 1. marca.

Slovaki še ne cepijo z ruskim cepivom

“Za pemierja Eduarda Hegerja je množično cepljenje državljanov zelo pomembno, kar je pogoj za doseganje kolektivne imunitete. Prav tako vidi interes državljanov, da se cepijo s Sputnikom V. Zato je dolžnost države, da to cepivo zagotovi v potrebni količini in kakovosti, “so sporočili iz Hegerjevega urada.

Heger je prejšnji teden prevzel funkcijo premierja po vladni rekonstrukciji, namenjeni reševanju krize, Matović pa finančno ministrstvo. Država s 5,5 milijona prebivalcev, ki je bila med pandemijo med najbolj prizadetimi pred izboljšanjem razmer v zadnjih tednih, še ni začela cepiti s Sputnikom V.

Slovaška agencija za zdravila SUKL je sporočila, da o cepivu ne more sprejeti sklepa, ker ni prejela zadostnih podatkov. Ruska stran je Slovaško obtožila kršitve sporazuma in zahtevala vrnitev cepiva. Vlada je sporočila, da je Heger Matovića pooblastil, da najde način za oceno cepiva z madžarsko vlado, prvo v EU, ki je uporabila cepivo Sputnik V. Zato se je bivši slovaški premier Matović odpravil na obisk v Budimpešto.

COMMENTS

Wordpress (0)