Rusko podjetje načrtuje proizvodnjo cepiva Sputnik V v Nemčiji – TOPNEWS.si

Rusko podjetje načrtuje proizvodnjo cepiva Sputnik V v Nemčiji

Rusko podjetje načrtuje proizvodnjo cepiva Sputnik V v Nemčiji

Rusko farmacevtsko podjetje R-Pharm bi moralo vsak mesec v svoji tovarni na Bavarskem proizvesti do 10 milijonov odmerkov cepiva Sputnik V, je včeraj dejal direktor Aleksej Repik.

Nemčija se pripravlja na začetek dvostranskih pogovorov z Rusijo o nabavi cepiva covid-19, končna odločitev pa bo odvisna od tega, ali bo Sputnik V dobil zeleno luč Evropske agencije za zdravila (EMA).

EMA trenutno analizira podatke o cepivih na zahtevo R-Pharm Germany GmbH. Strokovnjaki EMA naj bi ta teden obiskali Moskvo v okviru postopka pregleda cepiva.

“Začeli bi s 4-5 milijoni odmerkov na mesec”

Po besedah ​​direktorja Repika je načrt za začetek proizvodnje Sputnika V v obratu bavarskega mesta Illertissen napredoval.

“Začeli bi s štirimi do petimi odmerki na mesec,” je dejal Repik in pojasnil, da celotni odmerek vključuje prvo injekcijo revakcinacijo.

“Z največjo proizvodno zmogljivostjo bomo proizvedli osem do deset milijonov odmerkov na mesec,” je dodal Repik. Po njegovem mnenju bi to lahko dosegli v zadnji četrtini leta 2021.

Repik je tudi izrazil prepričanje, da bo EMA odobrila rusko cepivo.

V tem primeru bi lahko bavarska podružnica R-Pharma postala eden glavnih proizvajalcev Sputnika V na velikem trgu EU.

Proizvodnja v Nemčiji bi se lahko začela v tretjem četrtletju leta.

Za zdaj pa še ni znano, koliko časa potrebuje EMA za sprejem odločitve glede cepiva Sputnik V.

Nemška dežela Bavarska se je prejšnjo sredo že dogovorila za “predpogodbo” za dobavo 2,5 milijona odmerkov ruskega cepiva Sputnik V. Da je “predpogodba podpisana”, je sporočil bavarski premier Markus Söder. Dodal je, da “če bo Sputnik odobren v Evropi, bo dežela Bavarska v prihodnjih mesecih prejela še 2,5 milijona dodatnih odmerkov cepiva”.

Söder, možni kandidat za naslednika nemške kanclerke Angele Merkel, je marca že urgiral pri EMA, naj “pospeši” postopek odobritve Sputnika V.

Cepiva v EU prispevajo prepočasi, zato so nekatere države članice, kot sta Avstrija in Slovaška, že napovedale, da se bodo pogajale o naročilu za rusko cepivo.

Madžarska je trenutno edina članica EU, ki uporablja rusko cepivo Sputnik V.

Nekatere druge zahodne države pa Moskvi očitajo, da uporablja svoje cepivo kot orodje za geopolitični vpliv, kar pa Rusija zavrača.

COMMENTS

Wordpress (0)