Apokaliptične napovedi globalnih trendov ameriških obveščevalcev do leta 2040 – Pandemija koronavirusa, ki je odnesla več kot 3 milijone življenj, največja “svetovna motnja” po drugi svetovni vojni s posledicami, ki bodo trajale leta – TOPNEWS.si

Apokaliptične napovedi globalnih trendov ameriških obveščevalcev do leta 2040 – Pandemija koronavirusa, ki je odnesla več kot 3 milijone življenj, največja “svetovna motnja” po drugi svetovni vojni s posledicami, ki bodo trajale leta

Apokaliptične napovedi globalnih trendov ameriških obveščevalcev do leta 2040 – Pandemija koronavirusa, ki je odnesla več kot 3 milijone življenj, največja “svetovna motnja” po drugi svetovni vojni s posledicami, ki bodo trajale leta

Bolezni, vrzel med in revnimi, podnebne spremembe in konflikti v državah in med njimi bodo glavni izziv v prihodnjih desetletjih, pandemija covida-19 pa je nekatere od teh težav še poslabšala, poroča ameriško obveščevalno poročilo, objavljeno v četrtek.

Glede na poročilo “Global Trends 2040”, ki so ga objavile ZDA, naj bi se rivalstvo med Kitajsko in koalicijo zahodnih držav, ki jo vodijo ZDA, okrepilo, spodbujali pa ga bodo premiki v vojaški moči, demografiji, tehnologiji in “krepitev delitev glede modelov upravljanja”, je poudarjeno v poročilu “Globalni trendi 2049”, ki ga je objavil ameriški Nacionalni obveščevalni svet (NIC).

Regionalne sile in nedržavni akterji bi lahko imeli večji vpliv, verjetne posledice tega pa so “nestabilnejše geopolitično okolje, bolj nagnjeno k konfliktom” in oslabljeno mednarodno sodelovanje, ocenjuje poročilo.

Poročilo vodilnih ameriških obveščevalnih analitikov, ki ga objavijo vsaka štiri leta, ocenjuje politične, gospodarske, socialne in druge trende, ki bodo verjetno oblikovali nacionalno varnost v naslednjih 20 letih.

“Naš namen je pomagati oblikovalcem politik in državljanom, da se pripravijo na vrsto možnih prihodnosti,” so zapisali avtorji in poudarili, da dajejo konkretne napovedi ter zajemajo mnenja različnih skupin – od ameriških študentov do afriških aktivistov za državljanske pravice.

Izzivi, kot so podnebne spremembe, bolezni, finančne krize in tehnološke motnje, se bodo “verjetno pojavljale pogosteje in intenzivneje v skoraj vseh regijah in državah”, kar bo povzročilo “široko preobremenjenost držav in družb ter šoke, ki bi lahko bili katastrofalni”, opozarja poročilo.

Dodaja se, da je pandemija koronavirusa, ki je odnesla več kot 3 milijone življenj, največja “svetovna motnja” po drugi svetovni vojni s posledicami, ki bodo trajale leta.

Covid-19 je pokazal – in ponekod poglobil – razlike v zdravstvu, povzročil naraščanje državnih dolgov, pospešil nacionalizem in politične delitve, poglobil neenakost, spodbudil nezaupanje do vlad in poudaril neuspeh mednarodnega sodelovanja.

“Obstajajo določeni trendi, ki smo jih ugotovili in se zdi, da se zaradi pandemije pospešujejo ali krepijo,” je po poročanju Reutersa dejal neimenovani uradnik NIC.

Poročilo opisuje pet scenarijev, kako bi lahko izgledal svet leta 2040.

V najbolj optimističnem – “preporodu demokracije” – bi se demokratične vlade izkazale za “bolj sposobne spodbujati znanstvene raziskave in tehnološke inovacije, pospeševati gospodarsko blaginjo”, kar bi jim omogočilo, da se soočijo z domačimi težavami in se spopadejo z mednarodnimi tekmeci.

V najbolj pesimističnem scenariju – “tragediji in mobilizaciji” – se domneva, da bi lahko Covid-19 in globalno segrevanje uničila globalno oskrbo s hrano, kar bi povzročilo nemire v Filadelfiji, v katerih bi umrlo “na tisoče ljudi”.

“Koronavirus je pretresel dolgotrajne domneve o odpornosti in prilagodljivosti sveta in ustvaril nove nezanesljivosti glede gospodarstva, vladanja, geopolitike in tehnologije,” piše v poročilu, ki zajema tudi druge probleme.

Na primer podnebne spremembe, ki bodo poslabšale probleme pomanjkanja hrane in vode v revnih državah in pospešile migracije. Zdravstvo, izobraževanje in blaginja gospodinjstev so v zadnjih desetletjih bistveno napredovali, vendar pa bo napredek težko ohraniti zaradi nasprotnih vetrov, ne le zaradi pandemije, ampak tudi zaradi staranja prebivalstva in počasnejše svetovne gospodarske rasti.

Tehnološki napredek lahko pomaga omiliti negativne posledice glede podnebnih sprememb in bolezni, ampak lahko hkrati tudi povzroči nove napetosti. Države in nedržavni dejavniki se bodo prerivali za prevlado v znanosti in tehnologiji, kar bo imelo gospodarske, vojaške in družbene posledice, pravi poročilo, ki svari tudi pred erozijo javnega zaupanja v vlade in ustanove ter v naraščanje prepada med izobraženim delom prebivalstva in prebivalstvom na splošno, ki verjame v vse mogoče teorije zarote.

COMMENTS

Wordpress (0)