(VIDEO) Namesto protesta danes “prvi protivladni koncert” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Namesto protesta danes “prvi protivladni koncert”

(VIDEO) Namesto protesta danes “prvi protivladni koncert”

Danes ob 19. uri se bo odvil protestni koncert, ki si ga boste lahko ogledali v živo na Topnews.si. Nastopili bodo Ana Vipotnik in Igor Leonardi (10.000 biciklov), Jadranka Juras in Darko Nikolovski (Operacija Juriš), MEF in Nobend (Mi se premikamo), Boris A. Novak, Leopold I (Nesen), Matija Solce, Jani Kovačič (Molk in profiti), Rihard Zadravec (Kdo koga), Zajtrk s prijatelji (Politično nekorektna), Doša (Razglednice), Andrej Rozman – Roza (Nas še za vas je sram), Luka Kotnik in Alina Hirtl (Prišel bo sončen dan), Zlatko (Svoboda), Sara Bajec in nekateri gosti presenečenja.

Kot so zapisali v protestni ljudski skupščini, bo “ta petek protest proti strahovladi potekal malo drugače, saj bomo organizirali pravi protestni koncert, ki bo združil glasove upora iz vseh kotičkov Slovenije (in celo iz tujine)”.

V času, ko potekajo intenzivni politični pritiski na večino javnih medijev in se kaznuje vsako izražanje v javnem prostoru so socialna omrežja naše “osvobojeno ozemlje”. V tradiciji narodno-osvobodilnega boja na njem prirejamo tudi kulturni dogodek, ki bo omogočal udeležbo vsem, ki zaradi pravnih, zdravstvenih, ekonomskih ali geografskih razlogov v tem trenutku ne morejo izraziti svojega nasprotovanja strahovladi na ulicah.

V ŽIVO, prek spleta, se nam bodo pridružili nekateri izmed ustvarjalcev, ki so nas v preteklem letu najbolj bodrili, podžigali in opogumljali s svojimi pesmimi!

V časih, ko oblast omejuje svobodo izražanja in jo tako direktno kot indirektno kaznuje in sankcionira, je še toliko bolj pomembno, da se sliši vsak glas upora in se podpira vse različne in kritične načine razmišljanja in ustvarjanja. V zadnjem letu je večje število glasbenic in glasbenikov svoje talente uporabilo tudi za sporočanje kritike do oblasti in trenutnih razmer v naši družbi. Z današnjim koncertom se bomo skupaj spomnili nekaterih opaznejših stvaritev in se skupaj zahvalili njihovim avtorjem.

Vse bolj jasno postaja, da trenutni “šolski lockdown” ne uspeva, saj je bilo ob nesmiselnih in pavšalnih ukrepih že od začetka jasno, da zapiranje šol in nošenje mask na prostem ne bo bistveno vplivalo na število okužb. To dejstvo potrjujejo tudi statistične analize Covid sledilnika, ki niso zaznale nobenega znatnega vpliva na epidemiološko sliko v povezavi z zapiranjem vrtcev in šol. Ne moremo se izogniti dejstvu, da kontinuirano delovanje gospodarstva bistveno prispeva k širjenju okužb med delavkami in delavci ter da virus ni počival niti med velikonočno nedeljo.

Vse več ljudi meni, da širjenje okužb tej vladi celo ustreza. To ji omogoča, da lahko v nedogled podaljšuje svoje represivne ukrepe, prebivalke in prebivalce drži v šah poziciji, na drugi strani pa epidemijo izkorišča za lastne koristi; za politična kadrovanja, sumljive posle in ohranjanja statusa alarma, ki preprečuje drastične spremembe. Nenabava cepiv in nesmiselni ukrepi ogrožajo življenja vseh prebivalk in prebivalcev, a pri življenju ohranjajo Janeza Janšo kot predsednika vlade.

Jasno je namreč, da bi se v normalnih razmerah Janezu Janši že zdavnaj zgodila ulica.  

V protestniškem gibanju ne bomo dajali vladi izgovorov za neuspešnost “zapiranja” in za dodatno represijo. Vendar ob tem sporočamo: ULICA VAS ČAKA IN SE BO ZGODILA! Še preden pride poletje se bomo množično zbrali na ulicah in trgih in priskrbeli strahovladi enosmerno vozovnico na smetišče zgodovine. Ta petek bomo torej izvedli spletno “javno vajo” pred veliko premiero, ki se bo v kratkem zgodila NA NABITO POLNEM TRGU REPUBLIKE! Tudi z glasbo in poezijo se borimo proti strahovladi!

NASTOPALI BODO:

Ana Vipotnik in Igor Leonardi – 10.000 biciklov

Jadranka Juras in Darko Nikolovski – Operacija Juriš

MEF in Nobend – Mi se premikamo

Boris A. Novak

Leopold I – Nesen

Matija Solce

Jani Kovačič – Molk in profiti

Rihard Zadravec – Kdo koga

Zajtrk s prijatelji – Politično nekorektna

Doša – Razglednice

Andrej Rozman Roza – Nas še za vas je sram

Luka Kotnik in Alina Hirtl – Prišel bo sončen dan

Zlatko – Svoboda

Sara Bajec

+ GOSTI PRESENEČENJA

 P.S. Manjša udarniška ekipa kolesark in kolesarjev bo ob 19ih na Trgu republike, kjer se bo prek zvočnika predvajal koncert. Po tem pa bodo kolesarke in kolesarji “Glas upora” popeljali in razširjali tudi po Ljubljanskih ulicah!

COMMENTS

Wordpress (0)