Turška sramota: Na sestanku EU-Erdogan predsednica EK Ursula von der Leyen ostala brez sedeža, turški predsednik Erdogan se ni niti premaknil, prav tako ne Charles Michel – TOPNEWS.si

Turška sramota: Na sestanku EU-Erdogan predsednica EK Ursula von der Leyen ostala brez sedeža, turški predsednik Erdogan se ni niti premaknil, prav tako ne Charles Michel

Turška sramota: Na sestanku EU-Erdogan predsednica EK Ursula von der Leyen ostala brez sedeža, turški predsednik Erdogan se ni niti premaknil, prav tako ne Charles Michel

Ursula von der Layen, prva ženska na čelu Evropske komisije, je na sestanku med predstavniki EU in turškim voditeljem Recepom Tayyipom Erdoganom ostala brez sedeža.

Vidno razdražena Nemka je le na kratko rekla “ehm” in pokazala na zasedene sedeže, potem ko je videla, da sta za sestanek v pozlačeni sobi predsedniškega kompleksa pripravljena le dva stola, na katera sta se že namestila turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Ironično je, da je bila ena od tem včerajšnjega EU-Turčija triurnega pogovora vprašanje pravic žensk. Niti Erdogan niti Michelle se nista bila pripravljena odpovedati svojima sedežema, zato se je morala Von der Leynova usesti na nizek kavč njima nasproti.

Njen tiskovni predstavnik je danes dejal, da je bila von der Leynova po incidentu še bolj osredotočen na vprašanje enakosti in človekovih pravic v Turčiji.

“Predsednica komisije je bila očitno presenečena in to je razvidno iz video posnetka … Stopnja protokola za našo predsednico (EK) je enaka kot za predsednika Evropskega sveta. Predsednica pričakuje, da bo v instituciji, ki jo zastopa, obravnavana enako kot institucija predsednika sveta in pričakuje, da se podobni incidenti ne bodo ponovili,” je dejal tiskovni predstavnik EK.

“Kakšen diplomatski fiasko,” je komentirala Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka.

Iratxe Garcia Perez, vodja socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu, je dejal: “Najprej so odstopili od Istanbulske konvencije, zdaj pa so med uradnim obiskom pustili predsednico Evropske komisije brez sedeža med uradnim obiskom.”

“Sramota,” je dodal.

COMMENTS

Wordpress (0)