(VIDEO) Zakaj so protesti v Mariboru vedno nevarni za politiko in kako se je odzvala oblast – Janez Janša odgovornost za včerajšnje zbiranje v Mariboru našel v načinu poročanja osrednjih medijev – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj so protesti v Mariboru vedno nevarni za politiko in kako se je odzvala oblast – Janez Janša odgovornost za včerajšnje zbiranje v Mariboru našel v načinu poročanja osrednjih medijev

(VIDEO) Zakaj so protesti v Mariboru vedno nevarni za politiko in kako se je odzvala oblast – Janez Janša odgovornost za včerajšnje zbiranje v Mariboru našel v načinu poročanja osrednjih medijev

V Mariboru se je včeraj popoldne na protestu zbralo več sto ljudi, ki so nasprotovali obveznemu nošenju mask na prostem in testiranju otrok na novi koronavirus. Po samoorganiziranju na družabnih omrežjih se je v Mariboru popoldne na protestu zbralo več sto ljudi, ki so zahtevali konec represije, nošenja mask, konec testiranja učiteljev, nasprotovali so testiranju otrok, cepljenju in drugim proti koronskim ukrepom.

Protestniki so bili brez mask in varnostne razdalje, med drugim pa so objeti tudi prepevali. Protestniki se očitno niso dali motiti z velikonočnim lockdownom in pozivom, naj se ljudje za praznike držijo doma v družinskem krogu ter da se držijo enajst dni strožjih omejitev gibanja.

Protestniki so vihteli slovenske zastave in s seboj prinesli transparente z napisi: “Zdaj bije bitko vsak, saj vzeli bi še zrak”, “Uživajte, dokler lahko”, “Danes imamo pouk v trgovini s pohištvom” in “V šoli nosimo nasmeh, ne mask”. Eden od transparentov pa je učitelje pozval k nošenju mask, testiranju in cepljenju, da bodo šole odprte. Objeti so med drugim zapeli Dan ljubezni.

Večina javnih govornikov na protestu je izražala skepso nad epidemijo in potrebnostjo kakršnihkoli ukrepov. Osrednja govornica na protestu je bila Ani Bider, vodja Facebook iniciative Maske dol, ki sicer že dlje časa vodi akcije, ki jih uradna politika označuje kot “zanikovalce virusa”.  Zapirajo nas v imenu epidemije, ki je ni. Če bi bila epidemija, bi bile bolnišnice polne, te so pa prazne,” je med drugim dejala Bidarjeva.

“Da se nekdo spomni izvajati diktaturo nad ljudstvom v imenu epidemije, ki temelji na lažeh, je nedopustno,” je prepričana protestnica, ki je nagovorila zbrane. “Iz laboratorija smo dobili potrdilo, da je na palčkah etilenoksid. Vsakdo, ki nekomu v nos tišči palčko, v kateri je etilenoksid, je kriminalec in proti takim ljudem je treba vložiti kazenske ovadbe zaradi nasilja,” je dodala Bidarjeva.

A kriminalec je po njenem tudi vsakdo, ki “vas sili in pogojuje, da ne morete nekam vstopiti brez maske, v kateri so dokazano margeloni, ki povzročajo težke zdravstvene probleme, je kriminalec in ga je zaradi hudodelstva nad ljudmi kazensko ovaditi. Kdor jim dovoli to izvajati, je kriminalec in kdor dovoli izvajati kakšne ukrepe, je kriminalec, kot tudi policisti.”

Policija je na “obeh neprijavljenih protestnih shodih” v soboto popoldne v Mariboru udeležence ves čas opozarjala, obveščala in pozivala k spoštovanju predpisanih ukrepov, uporabi mask in naj se ne družijo, a ljudi ni popisovala.

Kot so sporočili s PU Maribor, so policisti potek shoda ustrezno dokumentirali in bodo na podlagi zavarovanih videoposnetkov identificirali kršilce, ki jim bodo zaradi kršitve vladnih odlokov in s tem zakona o nalezljivih boleznih po pošti poslali plačilne naloge. Poskušali bodo ugotoviti tudi, kdo je bil organizator tega shoda, in bodo ukrepali tudi zoper njega.

Mediji, ki so dogodek pokrivali in ker ga niso direktno obsodili, so razjezili tudi slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo, ki je na Twitterju zapisal, da gre za žetev nestrpnosti, sovraštva in koronaidiotizem po bogati setvi v režiji RTV Slovenija in 24ur.

Glavni govorec in organizator je vodja Viol, Roman Križnjak. Isti človek, ki je branil Franca Kanglerja na zadnjih vstajah in ga celo razglasil za edinega primernega kandidata za župana (2018).

https://twitter.com/LittleGiant2020/status/1378374692252319749

Taki shodi objemanja brez mask in varnostne distance v času, ko epidemiologi ugotavljajo, da na vsakega potrjenega pridejo še 2-3 okuženi, so možni zgolj pri naši diktaturi/strahovladi, ker @policija_si demokratičnih držav jedrne EU jih hitro razženejo!

Včerajšnji protest v Mariboru je za razliko od sredinega protesta v Ljubljani in dosedanjih akcij civilne iniciative Makse dol  požel nepričakovano veliko medijske pozornosti in tudi reakcij v komentarjih pod člankih. Poleg tega je bila tudi drugačna ikonografija, saj so poleg tega bili brez mask in niso vzdrževali varnostne razdalje, saj so protestniki mahali s slovenskimi zastavami.

COMMENTS

Wordpress (0)