(VIDEO) Protestniki na Trgu republike postavili veliko granitno kocko – Medijski dogodek so imenovali “odkritje spomenika vladi v odhajanju” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Protestniki na Trgu republike postavili veliko granitno kocko – Medijski dogodek so imenovali “odkritje spomenika vladi v odhajanju”

(VIDEO) Protestniki na Trgu republike postavili veliko granitno kocko – Medijski dogodek so imenovali “odkritje spomenika vladi v odhajanju”

Ob začetku popolnega zaprtja javnega življenja v državi so se petkovi protestniki odločili na Trgu republike v Ljubljani odkriti svojevrsten spomenik vladi. Ta bo po njihovih navedbah vladajoče v tem času “opominjal na dejstvo, da se jim čas neustavljivo izteka”. Na spomenik – kocko,  ki so jo postavili nasproti vhoda v paralment so protestniki prilepili ploščico z napisom: “Vladi v odhajanju – uživajte, dokler lahko – ulica vas čaka”.

Performans pred parlamentom na Trgu republike  je spremljalo zgolj nekaj protestnikov. Spomenik vladi v odhajanju v obliki velike sive granitne kocke s skritima protestnikoma, je počasi “korakal” čez Trg republike in nato “parkiral” sredi trga.
Ko je policija obkolila protestnike, so ti izpostavili, da ne kršijo nobenih protikoronskih ukrepov, saj ne gre za nikakršno množično zbiranje, ter da zgolj izvajajo novinarsko konferenco, kot so to dopoldne na trgu izvedli predstavniki opozicije ob vložitvi ustavne obtožbe premierja Janeza Janše.

“Nobena vlada ni v enem letu uspela narediti toliko škode, kot jo je naredila ta vlada. Tega se zavedajo. Dokaz za to je tudi t. i. lockdown, v katerem se nahajamo, ki to ni. Zgodilo se je to, kar so najbolj zagotavljali, da se ne bo, namreč, šole in vrtci so se zaprli prvi, gospodarstvo se sploh ni zaprlo, odprte so trgovine s pohištvom, itd. Med lockdownom so prosti dnevi, ko se ta ne bo upošteval in kar je najbolj absurdno, se je vlada sama mimo priporočil stroke odločila, da uvede obvezno nošenje mask na prostem,” je na novinarski konferenci dejal Jaša Jenull in dodal, da vlada iz dneva v dan dokazuje, da je “nesposobna, koruptivna in škodljiva”.

Protestniki bodo vztrajali
Po Jenullovih besedah so protestniki prepričani, da bo takoj, ko bo varno in zdravstveno odgovorno, Trg republike spet poln protestnikov, tako pa bo tudi na trgih po drugih slovenskih mestih. Vlade ne podpira več kot dve tretjini prebivalstva Slovenije, ne podpira jo poročilo State Departmenta o človekovih pravicah, niti Evropska unija, je naštel. Vztrajali bodo, dokler se vlada ne umakne na “smetišče zgodovine”, je napovedal Jenull.

“Edina odgovorna stvar, ki jo lahko naredi strahovlada, ki ne premore več niti 46 glasov, je, da nemudoma odstopi in zagotovi možnost predčasnih volitev,” je pozval Jenull.

Po nagovoru Jenulla so spomenik prisotni posamezniki popisali s sporočili kot je “dovolJJ”, nato pa je kocka nadaljevala pot do stavbe parlamenta, kjer se je hitro ob kocki zbralo večje število policistov. Možje v modrem so jo obrnili “na glavo” in iz nje sta skočila protestnika, ki sta si nadela maski premierja Janeza Janše in notranjega ministra Aleša Hojs.

 

“Čeprav so še pred 12 dnevi kategorično zatrjevali, da se bodo vrtci in šole zaprli zadnji, so se znova zaprli prvi, navajajo v Protestni ljudski skupščini. “Lagali so nam, nas zavajali in spet najbolj obremenili tiste, ki jih je epidemija najbolj prizadela – šolarje in njihove starše, delavke in delavce,” so v sporočilu za javnost zapisali v protestni ljudski skupđčini. ostri.

“Ljudem prekipeva ob nesmiselnosti ukrepov! Ljudje smo jezni, ogorčeni in na meji svojih zmogljivosti in potrpežljivosti!

In to zato, ker nas vlada vseskozi zavaja in se pretvarja, da gre za zajezitev epidemije in ukrepe, ki nas naj bi rešili. Vendar pa je že v nedeljo ob posvetu na Brdu pri Kranju postalo jasno, da vlada ponovno izrabila epidemijo za svoje lastne interese. Ukrepe, ki jih je predlagala strokovna skupina, je vlada priredila po svoje, s tem pa poskrbela, da so postali popolnoma nesmiselni, da ljudje nimajo zaupanja vanje in v vlado, s čimer je spet ogrozila naša življenja.

Trenutni ukrepi namreč nimajo popolnoma nobene zveze s priporočili strokovne skupine. Primer tega je npr. obvezno nošenje maske zunaj. Tega namreč ni predlagala strokovna skupina, temveč se je vlada sama odločila, da bo s tem samovoljno in povsem nepotrebno izvajala represijo nad ljudmi.

Na drugi strani je strokovna skupina predlagala popolno zaprtje – torej tudi gospodarstva. Vendar pa je minister Počivalšek izsilil in prilagodil ta ukrep na način, da gre samo za “priporočilo gospodarstvu”. V praksi torej to pomeni, da večina gospodarstva deluje običajno, delavke in delavci hodijo v službo, tvegajo svoje zdravje v delovnih obratih, tovarnah in poslovnih halah, med vsem tem pa morajo še poskrbeti za varstvo svojih otrok, ki zdaj ne morejo v vrtce in šole, sami pa iz svojih delovnih okoljih domov nosijo virus. Poleg tega vlada še vedno ni poskrbela za 100% denarno nadomestilo med karanteno, zato okužene delavke in delavci, ker si ne morejo privoščiti izpada dohodka, še naprej hodijo tudi okuženi na delo.

Kljub temu, da so še pred 12. dnevi kategorično zatrjevali, da se bodo vrtci in šole zadnji zaprli so se ponovno zaprli PRVI! Lagali so nam, nas zavajali in spet najbolj obremenili tiste, ki jih epidemija najbolj prizadela- šolajoče in njihove starše, delavke in delavce.

H katastrofalni situaciji dodatno “prispeva” nesposobnost Kacina kot odgovornega za cepljenje. Ta se bolj ukvarja s promocijo vojske in v vojašnicah odpira postaje za cepljenje, ki naj bi sprejele ogromne kapacitete ljudi, ob tem pa stroka jasno odgovarja, da to ni potrebno, ker potrebnega cepiva sploh nimamo, saj ga “minister za zdravje” Janez Janša namerno ni nabavil. Z napadi na Olimpijski komite in na ZD Kočevje, ki je vzoren primer organiziranja, samo potrjuje dejstvo, da je povsem brez potrebnih sposobnosti, da bi dejansko lahko opravil naloge, ki jih njegova funkcija zahteva.

“Hecanje” z prebivalkami in prebivalci je očitno: Vlada ni zagotovila zadostne količine cepiv in ni sposobna vzpostaviti kakršnekoli celostne strategije za obvladovanje epidemije! Na drugi strani pa poziva vse nas, prebivalke in prebivalce, da se žrtvujemo in odpovedujemo ter da spoštujemo ukrepe, kljub njihovi nesmiselnosti.

Strokovna skupina je povsem jasno povedala, da to, kar je bilo sprejeto, ni tisto, kar so svetovali. Kdo pa bo prevzel odgovornost?

Iz izkušenj dobro vemo, koga bo na koncu ta vlada krivila za neuspešnost ukrepov in za njihovo podaljševanje v nedogled. Na koncu bosta Janez Janša in vlada prebivalke in prebivalce spet okrivila za nespoštovanje ukrepov in za širjenje okužb. Pri čemer pa je jasno, da je ODGOVORNOST ZA ŠIRJENJE OKUŽB SAMO NA VLADI! Zato, ker sama vlada ne sledi predlaganim ukrepom stroke, ker ne zna komunicirati s prebivalkami in prebivalci, in ker ima v javnosti najmanj zaupanja od prevzema oblasti. Podpora pa ji z vsako novo potezo še naprej pada. Ta vlada ne more več opravljati svojih nalog in skrajni čas je, da odide!

Ker ljudem dokončno prekipeva prav zaradi nesmiselnosti ukrepov in delovanja te vlade! V zadnjem tednu smo pričali več takim primerom: mladeniča z motorno žago, ki je v vsej svoji stiski in obupu odšel iskat pravico in odgovore pred Parlament, kuverte belega prahu, ki so bile poslane na NIJZ ter strmo rast protestnih akcij in članstva v virtualnih skupinah COVID-zanikovalcev in podpornikov teorij zarote…

Gre za čedalje bolj obupane ljudi in situacije, ki bi se lahko končale tudi tragično, glavni povod pa je ravnanje vlade, ki vedno znova ignorira realne stiske in potrebe ljudi, ne zna komunicirati s svojimi prebivalkami in prebivalci, jih nagovarja zviška, žali in krivi za nastalo situacijo. Povsem resno smo v protestniškem gibanju zaskrbljeni, da lahko v prihodnosti pride tudi do najhujših posledic, kot smo videli na primeru streljanja v Zagrebu.

Ljudje so izgubili zaupanje in mnogi od njih izgubljajo tudi vsako upanje!

Zato vladi sporočamo: Ne igrajte se z nami! Ne igrajte se z našimi življenji! Vaše zlorabe oblasti in vašega “hecanja” bo prej ali slej konec. Naredite edino možno odgovorno stvar in razpišite predčasne volitve ali pa se pripravite na posledice jeze, besa in ogorčenja, ki ga z vsakim dnem dodatno podžigate! Čaka vas ulica,” so še zapisali v protestni ljudski skupščini.

Že zgodaj popoldne pa je na Prešernovem trgu  zbiranje podpisov za referendum o zakonu o vodah.

COMMENTS

Wordpress (0)