Lavrov zagrozil Ukrajini: Nova vojna bi se lahko končala z uničenjem vaše države! – TOPNEWS.si

Lavrov zagrozil Ukrajini: Nova vojna bi se lahko končala z uničenjem vaše države!

Lavrov zagrozil Ukrajini: Nova vojna bi se lahko končala z uničenjem vaše države!

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da bi se lahko vsi poskusi začetka novega vojaškega spopada z vojno razrušenem vzhodu Ukrajine končali z uničenjem te države, poroča tiskovna agencija TASS.

Pred tem je ukrajinski poveljnik generalštaba oboroženih sil obtožil Moskvo ta teden, da kopiči sile nedaleč od skupne meje in dejal, da proruski separatisti sistematično kršijo premirje.

Že v četrtek je Kremelj Ukrajini in zahodnim državam sporočil, naj se “ne sekirajo” zaradi gibanja ruske vojske na ukrajinski meji, potem ko je Kijev izrazil bojazen, da bi se konflikt s proruskimi uporniki na vzhodu lahko stopnjeval.

“Rusija premika svoje oborožene sile na svojem ozemlju, kot sama želi,” je dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov, “vendar to ni grožnja in ne bi smelo nikogar skrbeti.”

Po dolgem premirju v drugi polovici leta 2020 so na vzhodu Ukrajine od januarja izbruhnili oboroženi spopadi, v katerih je bilo ubitih 19 ukrajinskih vojakov. Obe strani se medsebojno obtožujeta stopnjevanja nasilja.

Poleg tega so Ukrajinci in Američani poročali o nedavnih premikih ruskih sil na Krimu, ukrajinskem polotoku, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, in na rusko-ukrajinski meji, blizu ozemlja, ki ga nadzirajo proruski separatisti.

“Zaskrbljeni smo zaradi nedavnega stopnjevanja ruske agresije na vzhodu Ukrajine, zlasti zaradi kršitve premirja, podpisanega 20. julija, ki je 26. marca privedlo do smrti četverice in poškodb dveh ukrajinskih vojakov,” je dejal tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva John Kirby.

Ukrajinski konflikt se je začel takoj po ruski priključitvi Krima.

Od pomladi 2014 je v vojni umrlo več kot 13.000 ljudi.

Rusija pojasnila, zakaj premešča vojaške sile na Krim

Na družbenih omrežjih so bili objavljeni posnetki premika vojaške opreme po železnici na Krim. Tiskovni predstavnik Južnega vojaškega okrožja polkovnik Vadim Astafjev je pojasnil, da gre za vojaško vajo.

“Kontrolno preverjanje sil Južnega vojaškega okrožja za zimsko obdobje se izvaja v skladu s predhodno določenim načrtom usposabljanja na 30 vojaških poligonih, vključno z regijami Volgograd in Rostov, pa tudi na Krimu,” je dejal Astafjev.

Pred tem je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov v komentarju o govoricah, da Rusija povečuje svojo vojaško prisotnost na mejah z Ukrajino, izjavil, da to počne na svojem ozemlju, da nikogar ne ogroža in da nihče ne sme skrbeti.

Moskva ne ustvarja alians proti zahodnim državam

Na novinarsko vprašanje, ali Moskva načrtuje oblikovanje zavezništva proti Zahodu je Lavrov odgovoril: “Ne ustvarjamo nobenih zavezništev proti zahodnim državam”.

Rusija se ne namerava ukvarjati s političnimi igrami na srečo in ustvarjati zavezništva proti zahodnim državam, je včeraj dejal zunanji minister Sergej Lavrov.

“Ne bomo se zatekli k takšnemu političnemu inženiringu. Rusija je zavezana Združenim narodom,” je Lavrov dejal za ruski Channel One in odgovoril na vprašanje, ali Moskva načrtuje ustanovitev zavezništva kot protiutež Zahodu, poroča Tass.

“Ko sta Francija in Nemčija predstavili koncept učinkovitega multilateralizma, smo ju vprašali: kakšen je ta koncept? Sledil ni noben odgovor. Nato so sledili skupni članki francoskega in nemškega zunanjega ministra, v katerih je bil eden od primerov učinkovitega multilateralizma Evropska unija. In da bi se vsi morali prilagoditi tem evropskim procesom,” je dejal Lavrov.

Poudaril je, da so evropski kolegi raje molčali, kot pa odgovorili na vprašanje, zakaj jasna in univerzalna multilateralna platforma Združenih narodov ni dobra.

“Osnovni vzrok leži tam, kjer smo danes večkrat nakazali: “Neprestano si izmišljajo neka pravila, na katerih bi radi, da temelji svetovni red,” je dejal Lavrov.

COMMENTS

Wordpress (0)