Rusko-italijanska vohunska afera: Izdal državo za ceno enega skuterja! Soproga aretiranega italijanskega častnika spregovorila: Moj mož je vohunil iz obupa – TOPNEWS.si

Rusko-italijanska vohunska afera: Izdal državo za ceno enega skuterja! Soproga aretiranega italijanskega častnika spregovorila: Moj mož je vohunil iz obupa

Rusko-italijanska vohunska afera: Izdal državo za ceno enega skuterja! Soproga aretiranega italijanskega častnika spregovorila: Moj mož je vohunil iz obupa

Italijanski mediji poročajo o podrobnostih vohunske afere, potem ko so v sredo med predajo tajnih dokumentov in kuvert z denarjem odkrili italijanskega mornariškega častnika in ruskega častnika, ki je delal na veleposlaništvu Rusije v Rimu (naslova fotografija).

Italijanski častnik Valter Biot je trenutno v priporu, zaradi vohunjenja pa mu grozi do 15 let zapora. Dva uslužbenca ruskega veleposlaništva pa, ker uživata diplomatsko imuniteto, italijanske oblasti niso mogle aretirana, so pa ju zato izgnali.

Časopis “Fanpage” piše o tem, kaj je soproga aretiranega italijanskega častnika povedala o vohunjenju njenega moža. Tako je povedala, da da je njen mož vse to naredil iz obupa, ker ni mogel več kriti velikih stroškov posojila za hišo v višini 1.200 evrov, preživnine za štiri otroke in štiri domače živali. “Za razkošje nismo zapravili ničesar, vse je šlo za življenjske potrebe, predvsem za otroke,” trdi njegova soproga Claudia Carbonara. Po njenih besedah ​​njen mož “ni neumen, ni prodal nobene pomembne informacije, države ni hotel ogroziti, Rusom pa je dal minimalno.”

Po poročanju medijev je italijanski častnik za vsak oddani dokument prejel od 3000 do 5000 evrov. Nekateri mediji ironično ugotavljajo, da je “izdal državo za ceno enega skuterja”, drugi, na primer “Huffington Post”, pa opozarjajo na “čas” aretacije policista, ki ga je policija spremljala že več mesecev.

Italijanskega mornariškega častnika so aretirali “v akciji” kmalu po obisku ameriškega državnega sekretarja Anthonyja Blinkna, ki je obiskal Evropo, da bi okrepil Atlantsko zavezništvo.

Ruskega veleposlanika v Italiji Sergeja Razova so po aretaciji uslužbenca ruskega diplomatskega predstavništva v Rimu zaradi domnevnega vohunjenja poklicali na ministrstvo za zunanje zadeve, je včeraj sporočilo italijansko zunanje ministrstvo.

Generalna sekretarka ministrstva Elisabetta Belloni je po navodilih italijanskega zunanjega ministra Luigija di Maya na pogovor poklicala ruskega veleposlanika Sergeja Razova, je zapisano v sporočilu, poroča TAS S.

Italijanska policija je sporočila, da je aretirala častnika ruske vojske in kapetana italijanske mornarice zaradi suma, da se ukvarjata z vohunstvom.

V izjavi ministrstva piše, da so karabinjerji posredovali med njunim tajnim sestankom, ko je italijanski častnik predal dokument v zameno za denar, poroča Reuters.

COMMENTS

Wordpress (0)