Najverjetnejši scenarij – Počivalšek naj bi se vrnil v parlament začasno za izvolitev novega predsednika parlamenta in morda še za glasovanje o ustavni obtožbi, nato pa naj bi se vrnil nazaj na ministrstvo za gospodarstvo – TOPNEWS.si

Najverjetnejši scenarij – Počivalšek naj bi se vrnil v parlament začasno za izvolitev novega predsednika parlamenta in morda še za glasovanje o ustavni obtožbi, nato pa naj bi se vrnil nazaj na ministrstvo za gospodarstvo

Najverjetnejši scenarij – Počivalšek naj bi se vrnil v parlament začasno za izvolitev novega predsednika parlamenta in morda še za glasovanje o ustavni obtožbi, nato pa naj bi se vrnil nazaj na ministrstvo za gospodarstvo

Ne gre več samo za mesto predsednika parlamenta Igorja Zorčiča, ampak tudi napovedano ustavno obtožbo proti Janez Janši.

Izvršni odbor SMC bo po neuspešnem poskusu koalicije za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča danes razpravljal o možnih scenarijih. Ena od možnosti je vrnitev prvaka SMC Zdravka Počivalška v DZ, čeprav si ga poslanci SMC bolj želijo na mestu gospodarskega ministra. Počivalšek je v sredo navedel, da negotova situacija terja premišljene poteze.

“Ena od možnosti za rešitev politične situacije bi lahko bila moja vrnitev med poslance. Ravnal bom odgovorno in državotvorno, kot v SMC vedno počnemo. Najprej pa se bomo o tem pogovorili na jutrišnjem izvršnem odboru @StrankaSMC.”

Seveda ne gre samo več samo za mesto predsednika parlamenta, ki ga zaseda Igor Zorčič, ampak tudi napovedano ustavno obtožbo proti Janezu Janši, ki naj bi jo opozicija vložila v proceduro v petek. Glede na to, da v času lockdowna ne bo pomembnih dogodkov v DZ, ima seveda Počivalšek teden do 14 dni časa za svojo odločitev.

“Na predvečer lockdowna sta gospodarstvo in Slovenija v ranljivem položaju. Ta negotova situacija terja premišljene poteze,” pa je Počivalšek v sredo zapisal na Twitterju. Napovedal je, da bodo na izvršnem odboru razpravljali o možnih scenarijih in odločili, kako naprej. “Ravnal bom odgovorno in državotvorno, kot v SMC vedno počnemo,” je dodal.

Na vrnitev Počivalška se je po glasovanju že odzval predsednik parlamenta Igor Zorčič, ki je ob tem ocenil, da bi bila to zelo nenavadna politična akcija: “To me spominja mogoče na film Terminator, ko se vrne v preteklost, da bi likvidiral nekega vodjo upora.”

“Hvala vsem, ki niste dali glasov za razrešitev #PDZ. Včeraj ni šlo zame, šlo je za #DZ, ki smo ga ubranili pred vladnim prevzemom. V naslednjem poskusu pride baje glasovati kar minister –  no temu bi se reklo ponižanje do konca”.

Opozicija, ki ima po novem 43 glasov, je dogajanje takoj izkoristila za poudarjanje izrednih volitev, ki jih je omenjal tudi Jožef Horvat, če ne bo izvoljen. Očitno je, da je bilo strašenje z izrednimi volitvami bolj v funkciji pritiska na izvolitev Horvata kot pa dejanska izhodna strategija vladajoče koalicije, ki si na vsak način prizadeva, da bi izpeljala mandat. Kot razlog navajajo vodenje sveta evropske unije in epidemijo ter zdravstveno krizo.

“Država je v kaosu, gledamo razkroj, somrak demokracije – takšna je realnost. Strategija cepljenja šepa in lahko se @GovorecCOVID19 krega z vsemi po Sloveniji, ampak smo, kjer smo. Tudi tisti milijoni doz, ki jih obljublja @MatejTonin, so zaenkrat samo še v oblakih.”

Več odgovorov bo morda znanih že danes popoldne po razpravi na izvršnem odboru SMC. Ena od možnosti, da pridobijo večino, je po besedah vodje poslanske skupine SMC Gregorja Periča Počivalškova vrnitev z ministrstva za gospodarstvo v DZ, a sam tega trenutno ne bi naredil. Kot je pojasnil, Počivalšek prihaja iz gospodarstva in zato ga poslanci vidijo na položaju gospodarskega ministra, kjer lahko po njihovem mnenju najbolje opravlja svoje poslanstvo.

Na vprašanje, ali bi bila morebitna Počivalškova vrnitev v DZ pogojevana z zahtevo, da postane predsednik DZ, pa je odgovoril, da so številne možnosti odprte, a ne bi rad ugibal, saj bo to rezultat pogovorov. Pogovori o drugih možnostih potekajo, vsi še niso bili opravljeni: “Dejansko se nam nikamor ne mudi. Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha.” Prihodnji dnevi bodo po Peričevem mnenju prinesli bolj oprijemljive odgovore na ta ugibanja.

Verjame pa, da veliko več poslancev podpira vlado, kot so pokazale številke pri glasovanju. “Marsikdo si trenutno ne želi na volitve,” ugotavlja Perič.

COMMENTS

Wordpress (0)