(VIDEO) Sinočnje glasovanje o predsedniku DZ-ja je pravzaprav dalo odgovor na vprašanje, ali bodo službeni šofer in varnostniki odpeljali v smeri Murske Sobote ali v smeri Brežič – Drugih dramatičnih posledic vsaj zaenkrat še ni na vidiku  – TOPNEWS.si

(VIDEO) Sinočnje glasovanje o predsedniku DZ-ja je pravzaprav dalo odgovor na vprašanje, ali bodo službeni šofer in varnostniki odpeljali v smeri Murske Sobote ali v smeri Brežič – Drugih dramatičnih posledic vsaj zaenkrat še ni na vidiku 

(VIDEO) Sinočnje glasovanje o predsedniku DZ-ja je pravzaprav dalo odgovor na vprašanje, ali bodo službeni šofer in varnostniki odpeljali v smeri Murske Sobote ali v smeri Brežič – Drugih dramatičnih posledic vsaj zaenkrat še ni na vidiku 

Še najbolj zabaven in duhovit je bil včeraj pogovor za kamerami, kot pred njimi, saj so novinarji od ranega jutra ugibali, koga bodo iz seje državnega zbora zvečer odpeljal s službenim vozilom in kdo se bo vozil sam. Padale so stave predvsem o tem, v katero smer bo sinoči odpeljal avtomobil s službenim šoferjem in varnostniki, ali v smeri Pomurja ali Posavja oziroma, kdo se bo moral odpeljati iz državnega zbora s svojim prevozom in kdo s službenim. Nekatere je namreč skrbelo, kaj če Zorčič ne bo imel prevoza do doma. No zvečer dilem okoli prevozov ni bilo več, saj je na položaju ostal novi stari predsednik Igor Zorčič.

Drugi del špekulacije je šel v smeri, kaj je šlo narobe pri glasovanju, da koaliciji ni uspelo zbrati dovolj glasov za razrešitev. Dobro poučeni so že konec prejšnjega tedna dokaj natančno napovedali, da Zorčič na glasovanju ne bo padel. Vedelo se pa je tudi, kdo naj ne bi podprl zamenjave Zorčiča.

“Ne želim špekulirati, kdo je danes oddal neveljavno glasovnico. Ni pa še konec. Gre le za blokado pri delu #DZ, ki jo bo treba nekako razrešiti. Kar bomo storili v naslednjih dneh,” so na na Twitterju povzeli izjavo državnega sekretarja Vinka Gorenaka, ki je nekako operativno zadolžen za komunikacijo med poslanci in poslanskimi skupinami ter “headquarterjem” na Gregforčičevi.

Poleg tega sta se včeraj v parlamentu zgodila dva politična manevra, ki sta vsaj po naši oceni bistveno vplivala na rezultat volitev. Prvi je bila nekoliko preuranjena napoved vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca, “da ima koalicija zagotovljenih 46 glasov, brez poslancev narodnosti”.
To je sprožilo ugibanja, češ da ima koalicija rezervne glasove znotraj opozicije. Čeprav so bili glasovi več ali manj natančno prešteti in se je natančno vedelo, da gre za politični manever, ki naj bi predvsem “dal alibi” poslancema narodnosti za primer ugodnega izida glasovanja za razrešitev Zorčiča.

Ta manever se ni pokazal za najbolj modrega, saj je tako razjezil opozicijo, ki je vzela zadevo nadvse resno in se umaknila s seje državnega zbora še pred tajnim glasovanjem ter tako prepustila koalicijo in poslance Jelinčičeve SNS, poslance DeSUS-a in poslanca narodnosti na “čistini”, kot se temu reče.
To je bila sicer zelo tvegana poteza opozicije, ki si je sicer prislužila kritike na račun tega, da ni prevzela glasovnic. Vendar je tistim, ki so ostali v dvorani in imeli pomisleke morda ne toliko o razrešitvi Zorčiča, ampak predvsem glede imenovanja Jožefa Horvata za novega predsednika, praktično zmanjšala manevrski prostor na minimum.

Ko je že kazalo, da so s tem v opoziciji praktično zapečatili usodo Igorja Zorčiča za ceno tega, da pač ne bodo krivi, če bo prišlo do morebitne njegove razrešitve ob 47 glasovih v DZ, pa se je zgodil nepričakovan preobrat. Dva poslanca sta namreč oddala neveljavni glasovnici in rezultat glasovanja je znan. Vse drugo so pa zgolj špekulacije in ugibanja. Sicer pa ni nič dramatičnega, razen morda tega, da nihče v parlamentu ne more računati na neko prepričljivo večino in da bodo šele prihodnje volitve dale odgovor na vprašanja, ki jih v tem mandatu ne bo več mogoče rešiti.

COMMENTS

Wordpress (0)