Svet Evrope: Čas je, da Madžarska obnovi medijsko svobodo – TOPNEWS.si

Svet Evrope: Čas je, da Madžarska obnovi medijsko svobodo

Svet Evrope: Čas je, da Madžarska obnovi medijsko svobodo

“Skrajni čas je, da Madžarska ponovno vzpostavi svobodo medijev,” je v torek objavljenem dokumentu opozorila komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović.

Po poročilu Sveta Evrope madžarske oblasti na čelu s suverenističnim premierjem Viktorjem Orbanom sistematično napadajo aktiviste za človekove pravice in preiskovalne novinarje, “da bi jasno sporočile, da bo prišlo do povračilnih ukrepov za kakršno koli kritiko vlade,” je poudarjeno v dokumentu.

Poleg tega Madžarska ne priznava odločb mednarodnih sodišč, kar kaže, da vlada ne namerava spoštovati zakona, “kar je glavni pogoj za svobodo govora”, je opozorila Mijatović.

Zdravstvena kriza je položaj leta 2020 še poslabšala “zaradi sprejetja vrste izrednih predpisov”.

Da bi se takšno stanje popravilo Dunja Mijatović priporoča Madžarski, naj spremeni zakon, da bi prekomerna pooblastila predsednika medijskega telesa razdelila na več neodvisnih organov.

Budimpešta mora hkrati spoštovati tudi zakon in evropske norme o medijskem pluralizmu.

Poleg tega morajo oblasti obsoditi tudi sovražni govor proti novinarjem in končati kampanjo dezinformacij, kateri so bili izpostavljeni aktivisti za človekove pravice in kritiki vlade.

Mijatovićeva na koncu poudarja potrebo po svobodni politični razpravi pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 in zahteva, da se v medijih vsi kandidati obravnavajo enako.

Odnosi med Viktorjem Orbanom in evropskimi organi so napeti že več kot desetletje.

Evropske institucije so v zvezi z medijskimi svoboščinami že večkrat uperile prst v Madžarsko, nazadnje prejšnji mesec, ko so oblasti zavrnile podaljšanje koncesije (dovoljenja za oddajanje) Klubradiju, prvi neodvisni radijski postaji na Madžarskem, ki je bila pogosto kritična do vlade.

COMMENTS

Wordpress (0)