“Ne, česa takšnega še nisem doživela” – Sophie in ‘t Veld o osebni izkušnji z Janezom Janšo  – TOPNEWS.si

“Ne, česa takšnega še nisem doživela” – Sophie in ‘t Veld o osebni izkušnji z Janezom Janšo 

“Ne, česa takšnega še nisem doživela” – Sophie in ‘t Veld o osebni izkušnji z Janezom Janšo 

Potem ko se je premier Janez Janša minuli petek zapletel v spor z vodjo skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije in ‘t Veldovo, je včeraj v Bruselj romalo pismo iz kabineta predsednika vlade. V petkovi razpravi o razmerah v Sloveniji je Janša želel namesto svojega ustnega nastopa in odgovorov na vprašanja članov skupine najprej predvajati video o položaju medijev v Sloveniji, česar mu evropska poslanka ni dovolila. Je pa dopustila možnost, da se video predvaja na koncu razprave.

Janša je vodji skupine že takoj v petek očital cenzuro. Nato pa je minuli konec tedna na Twitterju zapisal, da Slovenija Bruslju ne dolguje ničesar, da nekateri že 35 let plačujejo ceno za svobodo in demokracijo ter da jim “preplačani birokrati, rojeni v blaginjo, ne bodo pridigali o svobodi in demokraciji”. Izpostavil je tudi, da tako, kot niso dovolili cenzure nekdanjemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, te tudi sedaj ne bodo dovolili in ‘t Veldovi in evropskemu poslancu Dacianu Ciolosu.

Včeraj je Janša in ‘t Veldovo pozval, naj odstopi kot vodja skupine Evropskega parlamenta. Premier Janez Janša je po petkovem sporu glede predvajanja videa o položaju medijev v Sloveniji danes vodjo skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in ‘t Veld pozval, naj odstopi s tega položaja, saj da je nepopravljivo škodovala ugledu in verodostojnosti omenjene skupine.

Slovenska vlada jemlje svobodo govora in medijev zelo resno in ne sprejema cenzure. Spomin na čase, ko so morali novinarji časopisne članke pred objavo pošiljati v odobritev na sedež komunistične partije, so v Sloveniji še zelo živi, piše v pismu z današnjim datumom, ki ga je in ‘t Veldovi poslal vodja Janševega kabineta Peter Šuhel.

Evropski poslanki očita, da je iz razprave izločila “prepričljiv dokaz”, ker ji vsebina videa ni bila všeč.
“Vaša cenzura nevarno spominja na tiste čase. A veseli me, da ste to storili pred evropsko javnostjo. Ker menim, da ste s svojim ravnanjem nepopravljivo škodovali ugledu in verodostojnosti skupine, vas pozivam, da odstopite kot predsedujoča skupini za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic, tako da bo lahko ta z novim vodstvom in verodostojnim delom znova pridobila zaupanje članov Evropskega parlamenta in državljanov EU,” piše v pismu.
Pismo je naslovljeno na in ‘t Veldovo, v vednost pa so ga posredovali tudi vodji politične skupine desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfredu Webru. V EPP, ki je Janševa politična družina, sicer petkovega dogajanja v razpravi o Sloveniji v okviru skupine Evropskega parlamenta ne komentirajo.

Pismo šefa Janševega kabineta se začne z besedami, da je bila evropska javnost minuli petek priča cenzuri, ki da jo je in ‘t Veldova izvedla v imenu največje demokratične institucije v Evropi, in to ironično v okviru skupine, ki naj bi branila svobodo govora. Evropski poslanki očita, da je iz razprave izločila “prepričljiv dokaz”, ker ji vsebina videa ni bila všeč.

Ob tem vodja premierjevega kabineta v pismu zavrne argumente evropske poslanke v povezavi s predvajanjem videa, na primer, da je takšna predstavitev pri delu skupine izjemno nenavadna.

“Čeprav (še) nimam tako dolge kariere v Evropskem parlamentu kot vi, sem vendarle tam preživel šest let, zato dobro vem, da govorci pogosto uporabljajo avdiovizualno vsebino kot uvoden nastop,” je zapisal.
Še zlasti pa je vodjo Janševega kabineta v petek osupnilo to, da je predstavnik sekretariata odbora za državljanske svoboščine, v okviru katerega deluje skupina, klical stalno predstavništvo Slovenije v Bruslju nekaj ur pred začetkom razprave in dal jasno vedeti, da potrebujejo video vnaprej, saj da mora o njegovi vsebini in primernosti presoditi in ‘t Veldova, še piše v pismu.

Na pismo iz kabineta premierja se je odzvala tudi predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon. “Janez Janša bi se moral manj ukvarjati z dopisovanji in Twitter bitkami in bistveno več s strategijo cepljenja. Slovenije ne ogroža namišljena cenzura, ampak epidemija, ki je zaradi njegove kaotične vlade nikakor ne uspe zaustaviti,” je tvitnila.

Sophie in ‘t Veld nam je potrdila sprejem pisma. Njegovo vsebino bo “vzela na znanje”, bo pa ga tudi preposlala kolegom v skupini.

Svoje delo vselej opravljamo zelo nevtralno, umirjeno in profesionalno. Obžalujemo, da je iz tega nastala tako velika stvar. Skoraj se zdi, da je Evropski parlament nasprotnik Janše ali Slovenije, kar je zelo daleč od resnice,” pa je še pred tem v telefonskem pogovoru za STA dejala In ‘t Veldova. Če se premierju zdi, da se je ustvaril napačen vtis, lahko vselej vzpostavi stik z njimi, je dodala.

Znova je odločno zavrnila očitke o cenzuri. “Evropski parlament ni dolžan predvajati nobenega gradiva,” je izpostavila. Pojasnila je, da je premierjev video del zajetnega nabora gradiva, ki ga je prejela skupina. Ta vključuje pričevanja posameznikov, novinarjev, nevladnih organizacij in drugih deležnikov. Pa tudi sami v skupini zbirajo informacije. In sami odločijo, kdaj in kako bodo zbrano gradivo uporabili.

Ob tem je spomnila, da je skupina že opravila pogovore s premierji članic. “Ne, česa takšnega še nisem doživela,” je dejala o petkovem dogajanju. Ali je pričakovala, da se bo zgodilo kaj takšnega? “Mislim, da na to vprašanje ne bom odgovorila,” je povedala evropska poslanka iz vrst liberalcev. Za zdaj si je ogledala del videa, ki ga je želel predvajati premier. Preden ga komentira, si želi ogledati vse gradivo in se o odzivu posvetovati s kolegi v skupini.

Na vprašanje, ali se bodo še v tretje poskusili pogovoriti s premierjem, evropska poslanka odgovarja, da so njihova vrata vselej odprta. A glede na to, da je premier udeležbo enkrat odpovedal, drugič pa predčasno zapustil razpravo, se zdi, da ni volje za pogovor, prisiliti ga pa ne moremo, je pojasnila. Poudarila je tudi, da je spremljanje položaja proces in da niso razsodišče. Spremljajo dogajanje in zastavljajo kritična vprašanja, a ne sodijo.

V skupini bodo sedaj najprej pregledali vse gradivo, sicer pa bodo še naprej pozorno spremljali dogajanje v Sloveniji. Predvidoma še ta teden bodo poslali premierju in ministru za kulturo pisna vprašanja, kar je del redne prakse. Čez mesec ali dva pa bo skupina o ugotovitvah poročala odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, v okviru katerega deluje. Morda bo parlament nato pripravil resolucijo.

In ‘t Veldova meni, da obstajajo zelo resni razlogi za zaskrbljenost zaradi razmer v Sloveniji, a da postopek po 7. členu še ni blizu. “Slovenija še ni tam, kjer sta danes Madžarska in Poljska. Storili bomo vse, da prispevamo k temu, da Slovenija ne pride do te točke,” je poudarila. Glede stikov z Janšo pa je še dejala, da se bo slovenski premier moral soočiti z Evropskim parlamentom, ko bo Slovenija prevzela predsedovanje Svetu EU.

COMMENTS

Wordpress (0)