(V ŽIVO) Protest za pitno vodo na Trgu republike  – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Protest za pitno vodo na Trgu republike 

(V ŽIVO) Protest za pitno vodo na Trgu republike 

Mladi za podnebno pravičnost so se popoldne pridružili drugim “podpornikom čiste pitne vode”, ki so se zbrali pred poslopjem DZ v Ljubljani. S transparenti in citiranjem 70.a člena ustave, ki zagotavlja pravico do pitne vode, so poslance pozvali, naj ne sprejmejo predlagane novele zakona o vodah. Na krajšem shodu se je zbralo okoli 50 ljudi. Pod peticijo za pitno vodo pa so medtem zbrali več kot 11.500 podpisov.

Predlog novele zakona o vodah, ki ga bodo poslanci obravnavali v torek, že več tednov buri duhove. Prvotno je predvideval zlasti uvedbo možnosti rabe sredstev sklada za vode za redno vzdrževanje vodotokov. Ker se z zagotavljanjem teh sredstev mudi, pa je bila v državni zbor poslana po skrajšanem postopku. Koalicija je šele v parlamentarni obravnavi v predlog novele z dopolnili vnesla dva za strokovna združenja in nevladne organizacije sporna člena, in sicer na pobudo Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Ministrstvo RS za okolje in prostor (MOP) in gospodarsko ministrstvo sta se sicer prejšnji teden odločili, da iz novele izvzameta enega od teh spornih členov, in sicer člen, ki bi s spremembo 69. člena aktualnega zakona omogočil gradnjo objektov in naprav, ki uporabljajo nevarne snovi, na vodovarstvenem območju. Na ministrstvu za gospodarstvo so ob tem opozorili, da gradnje na vodovarstvenem območju pod določenimi pogoji že omogoča 74. člen zakona in da so želeli s spremembo le odpraviti neskladnosti v zakonu.

COMMENTS

Wordpress (0)