Umrli češki milijarder Petr Kellner je oboževal nevaren šport, ki je priljubljen na Aljaski, v nekaterih državah pa prepovedan! – TOPNEWS.si

Umrli češki milijarder Petr Kellner je oboževal nevaren šport, ki je priljubljen na Aljaski, v nekaterih državah pa prepovedan!

Umrli češki milijarder Petr Kellner je oboževal nevaren šport, ki je priljubljen na Aljaski, v nekaterih državah pa prepovedan!

Ves svet je pretresla novica o smrti milijarderja Petra Kellnerja, najbogatejšega Čeha, ki je v Sloveniji znan kot lastnik ProPlusa.

Kellner se je smrtno ponesrečil v soboto, ko je na Aljaski strmoglavil helikopter, v katerem je bil s svojim ožjim sodelavcem in štirimi drugimi ljudmi. Usodnega dne je milijarder s priljubljenega heli-smučišča najel helikopter. Helikopter naj bi jih odpeljal v zasnežene gore nedaleč od Anchoragea, od koder bi se nato z vratolomno hitrostjo spustili do vznožja.

Kellner je bil zaljubljen v smučanje in deskanje na snegu tako kot njegov sodelavec Benjamin Larocai (50), ki je rad deskal na snegu. Bila sta pogosta in priljubljena gosta v letovišču na Aljaski, kjer tedensko bivanje po poročanju medijev stane približno 15.000 ameriških dolarjev.

Usodnega dne se je Kellner vkrcal na helikopter z Benjaminom Larocaijem, Gregom Harmsom, ki je vodil heli-smučarsko podjetje, in dvema smučarskima vodnikoma ter se odpravil proti ledeniku Nick, približno 100 milj od največjega mesta na Aljaski.

Ker se niso vrnili v letovišče, se je sprožil alarm. Vmes so reševalne ekipe prejele poročilo o morebitni nesreči letala in takoj začele z iskanjem terena. Okoli 22. ure so našli razbitino in pet trupel ter smučarskega vodnika, ki je bil v resnem stanju.

Na kraju so našli trupla Kellnerja (56), njegovega tesnega sodelavca Benjamina Larocaija (50), Gregoryja Harmsa (52) iz Kolorada, domačina Seana McManamija (38) in pilota Zacharyja Russella (33). Poškodovanega vodnika, ki ni imenovan, so v kritičnem stanju odpeljali v bolnišnico.

Po poročanju medijev naj bi se Harms že vrsto let ukvarjal s heli-skijem. Njegovi sodelavci pravijo, da ni bil nihče bolj izkušen od njega. Sean McManamy je bil izkušen vodnik, ki je posloval že deset let, goste iz letovišča pa je vodil zadnjih pet.

Zahari Russell je bil tudi izkušen pilot. Še vedno nihče ne ve, kaj je privedlo do padca helikopterja.

Letovišče, v katerem je bival Kellner, obstaja že skoraj dve desetletji in takšna nesreča se še ni zgodila.

“Ta novica nas je zelo prizadela. Celotno skupnost. V 17 letih, odkar poslujemo, se je kaj takega zgodilo prvič,” so sporočili iz letovišča.

Heli-skiing

Heli-smučanje je ekstremni šport, ki vključuje smučanje ali deskanje na snegu izven proge, namesto žičnice pa lahko na start pridete s helikopterjem. Konec petdesetih let so helikopterje uporabljali na Aljaski in v Evropi za dostop do oddaljenega terena. Leta 1965 je Hans Gmoser komercializiral svoje poslovanje v Kanadi z združevanjem nastanitve, prevoza in usmerjanja.

Ta vrsta turizma je zelo priljubljena na Aljaski, pa tudi v drugih državah. Ocenjuje se, da je v Švici vsako leto opravijo 15.000 letov s helikopterji in do 42 pristajalnih mest. Heli-ski je bil prepovedan v Nemčiji, leta 1985 pa tudi v Franciji.

COMMENTS

Wordpress (0)