(VIDEO) Protestniki ob Galetovi analizi poročila računskega sodišča sinoči izžvižgali poslance, ki so prihajali s seje državnega zbora – Lopovi, lopovi, lopovi so vzklikali, zato je posredovala policija – TOPNEWS.si

(VIDEO) Protestniki ob Galetovi analizi poročila računskega sodišča sinoči izžvižgali poslance, ki so prihajali s seje državnega zbora – Lopovi, lopovi, lopovi so vzklikali, zato je posredovala policija

(VIDEO) Protestniki ob Galetovi analizi poročila računskega sodišča sinoči izžvižgali poslance, ki so prihajali s seje državnega zbora – Lopovi, lopovi, lopovi so vzklikali, zato je posredovala policija

Na sinočnjih protestih je na Trgu republike nastopil tudi žvižgač Ivan Gale, ki je na več kot uro dolgi tiskovni konferenci komentiral poročilo računskega sodišča.

“Pred kratkim je izšlo poročilo računskega sodišča. Dolgo pričakovano. Vemo kakšni pritiski so se vršili na samo institucijo in predsednika Vesela. Sedaj, ko sem ga podrobno predelal in prebral, mi je tudi jasno zakaj. Glavna ugotovitev je, da kljub upoštevanju izrednih okoliščin vlada, ministrstvo za zdravje MGRT, MORS in Zavod za blagovne rezerve pri nabavah zaščitne in medicinske opreme niso bili učinkoviti. Kdor je poročilo podrobneje prebral, lahko vidi, da učinkovitosti praktično ni bilo niti na enem področju, razen na področju favoriziranja določenih dobaviteljev in pa sistemske korupcije. Tukaj je vlada oziroma njena ekipa pokazala svoj ves razkošen talent”.

Svoj daljši odziv oziroma analizo, ki jo je Gale sinoči predstavil na Trgu republike, bo objavil sicer na spletni strani oziroma Facebooku v skupini podpore Ivanu Galetu. Gale je dejal, da poskuša vlada vsebino tega poročila relativizirati, vendar Gale misli, da ji to nikakor ne bo uspelo, “ker so pač ugotovitve računskega sodišča tako oteževalne in ker bodo potem nadgrajene še z ugotovitvami KPK-ja , policije oziroma tožilstva in na koncu tudi pristojnih sodišč”.

“Sem že rekel večji del tega poročila se bere kot kazenska ovadba. Mogoče to ni tako jasno zapisano, ampak temu je tako. Veselim se tudi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije, veselim se tudi postopkov nadaljnjih parlamentarnih preiskav, kazenskih preiskav in odškodninskih. Jaz sem prepričan, da pravna država še deluje v takem obsegu oziroma v tej meri, da bodo vsi ti ključni akterji dočakali sankcije, ki nedvomno jih morajo biti deležni. Po takem poročilu v vsaki normalni državi vlada ne bi bila tudi en teden več v tej sestavi. Ampak mi nismo normalna država. To smo že spoznali v zadnjem letu. Jaz upam, da se ta smrdeča politična hiša enkrat sesuje. Mislim, da se tudi že sesuva. Mogoče je potrebno biti samo malo potrpežljiv, potem pa naslednjič, ko bomo odločali, kdo nas zastopa in predstavlja, se pa prosim spomnimo tudi na današnji dan in na to sporočilo in na vse, kar se bo v prihodnosti zgodilo, ker jaz mislim, da ljudje, ki so organizirali te nabave in vzpostavili ta nepregleden sistem, si ne zaslužijo, da kadarkoli iz javnih sredstev potegnejo en sam evrski cent,” je zaključil Gale.

Med Galetovim nastopom so iz zgradbe parlamenta proti prehodu v spodnjo etažo maximarketa prihajali poslanci, ki so jih protestniki izžvižgali in jim vzklikali lopovi, lopovi, lopovi. V nadaljevanju je prehod iz Trga Republike v spodnjo etažo maximarketa oziroma prehod v garaže zavarovala policija.

COMMENTS

Wordpress (0)