(VIDEO) Ključno vprašanje je, ali bo Janševi koaliciji uspelo zamenjati predsednika parlamenta Igorja Zorčiča – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ključno vprašanje je, ali bo Janševi koaliciji uspelo zamenjati predsednika parlamenta Igorja Zorčiča

(VIDEO) Ključno vprašanje je, ali bo Janševi koaliciji uspelo zamenjati predsednika parlamenta Igorja Zorčiča

Zorčič je dejal, da bo o njegovi funkciji predsednika državnega zbora odločal državni zbor. Pojasnil je, da je bil izstop iz poslanske skupine SMC nujen korak, saj s predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom ne delijo pogleda na vlogo stranke v koaliciji. Kot je dejal, so Počivalška izbrali za trenerja ekipe, da jo javnomnenjsko dvigne, danes pa je zgolj pomočnik trenerja druge ekipe.

Izstop treh vidnih članov iz poslanske skupine SMC sproža nekaj vprašanj. Med drugim, ali bo koalicija poskušala zamenjati predsednika DZ Igorja Zorčiča in ali ji bo to ob dejstvu, da ima še tri poslanske glasove manj, uspelo. Če bo prišlo do tega, da o usodi Igorja Zorčiča odloča državni zbor, kar je po današnjem dogajanju zelo verjetno, bo to odvisno predvsem od poslancev, ki na tajnem glasovanju ne bodo glasovali ali se bodo vzdržali oziroma oddali neveljavne glasovnice.

Na današnji tiskovni konferenci je Luka Mesec že izrazil pričakovanje, da se poslanca narodnosti, ki predstavljata ob trenutnem razmerju odločilna glasova, ne bosta vmešala v postopek imenovanja novega predsednika državnega zbora. Glasovanja, ki terjajo absolutno večino, kot je pri predsedniku državnega zbora, o katerem se odloča na tajnem glasovanju, najprej o razrešitvi in potem o imenovanju utegnejo biti precej nepredvidljiva.
Morebitni neuspeli poskusi koalicije, da Zorčiča zamenja, pa bi pomenili velik udarec za ugled vlade in koalicije.

Vseeno je možnost kadrovskih sprememb v vrhu državne politike in meni, če bi temu asistirali štirje poslanci DeSUS-a, SNS in vsaj en poslanec narodnosti. Prav tako se utegne pri morebitni rekonstrukciji vlade na tapeti pojaviti tudi ime katerega od ministrov oziroma ministrice SMC.

Do spremembe je dve uri pred pričakovano tiskovno konferenco prišlo tudi v poslanski skupini SMC. Potem ko so trije poslanci SMC-ja – dosedanja vodja poslanske skupine Janja Sluga, predsednik DZ Igor Zorčič in poslanec Branislav Rajić izstopili iz poslanske skupine SMC-ja in ki bodo skupaj s poslancem Jurijem Lepom, oblikovali novo poslansko skupino, je novi vodja poslanske skupine SMC-ja postal Gregor Perič.

Predsednik parlamenta Igor Zorčič je v izjavi medijem med drugim dejal, da je izstop iz poslanske skupine SMC nujen korak, saj s predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom ne delijo pogleda na vlogo stranke v koaliciji. Počivalška so izbrali za trenerja ekipe, da jo javnomnenjsko dvigne, danes pa je zgolj pomočnik trenerja druge ekipe.

Med drugim je opozoril, da se SMC ne vodi na sedežu stranke, ampak na ministrstvu za gospodarstvo v ozkem krogu predsednika stranke in zunanjih svetovalcev. Ostali člani pa da so odrezani od relevantnega strankarskega odločanja. Sodu je po njegovih besedah izbilo dno imenovanje predsednika Stranke zelenih Andreja Čuša za državnega sekretarja na omenjenem ministrstvu.

COMMENTS

Wordpress (0)