Vasko Simoniti ostaja minister – Sluga, Zorčič in Rajić podprli interpelacijo – TOPNEWS.si

Vasko Simoniti ostaja minister – Sluga, Zorčič in Rajić podprli interpelacijo

Vasko Simoniti ostaja minister – Sluga, Zorčič in Rajić podprli interpelacijo

DZ danes nadaljuje obravnavo interpelacije ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki so jo vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. Poslanci so večji del razprave opravili v sredo, danes pa je predvideno tudi glasovanje. Poslanci bodo o interpelaciji glasovali približno ob 15 uri.  Sejo je sinoči  zaznamovala tudi daljša prekinitev, do katere je prišlo po ostri izmenjavi besed med nekaterimi opozicijskimi poslanci in Jožetom Tankom iz SDS, ki je tedaj vodil sejo.

Kot je pokazala razprava, interpelacije ne podpirajo v koalicijskih SDS in NSi. V SMC so napovedali, da je večinsko ne bodo podprli, je pa podporo napovedal Branislav Rajić.  Danes na bi nastopila tudi  vodja poslanske skupine4 Janja Sluga  in predsednik DZ ter podpredsednik SMC Igor Zorčič.  Iz njunih razprav bo jasno ali bosta interpelacijo podprla  ali ne.

Takoj po glasovanju v državnem zboru se bo nadaljevala tudi pred dvema tednoma prekinjena seja sveta SMC. Zorčič pa je v nedeljo zvečer na TV Slovenija ocenil, da SMC ne igra vloge, za katero so se dogovorili ob vstopu v koalicijo. Kot je dejal, bo verjetno tudi sam moral narediti revizijo stališča do sodelovanja v stranki.

Včeraj p so se okrepila ugibanja, da utegnejo Sluga, Zorčič in Rajič zapustiti poslansko skupino SMC, česar sicer javno ne komentirajo. Odprto je vprašanje, ali utegnejo kakšne poteze povleči že pred sejo sveta. Poslanec Jurij Lep, ki je napovedal izstop iz poslanske skupine DeSUS, pa je včeraj potrdil pogovore s Slugo o ustanovitvi poslanske skupine nepovezanih poslancev. Kot je dejal, bo to znano v enem tednu.  Dogajanje je včeraj na tviterju  komentiral tudi predsednik vlade Janez Janša. V primeru, bi poslanci Koalicijske  SMC podprli interpelacijo,  gredo ugibanja v smeri najprej predlagal zamenjavo Zorčiča, vendar bi za to težko zbral potrebnih 46 glasov.

Seveda je še možen preobrat, da bo stanje ostalo takšno kot je. To pa pomeni, da  bi kljub ugibanjem,  tako Sluga, kot Rajič in  podpredsednik  SMC Igor Zorčič ostali v stranki. Kot poskus utrjevanja položaja pred današnjo sejo sveta pa je bilo mogoče razumeti Počivalškovo torkovo sporočilo premierju Janezu Janši, da od njega pričakuje več discipline in samonadzora. Počivalšek je ponedeljkov Janšev oster odgovor Slugi glede komuniciranja označil za žaljiv in škodljiv za prihodnje odnose v koaliciji.

O ukrepih za konsolidacijo stranke bo razpravljal tudi izvršni odbor DeSUS. Poslanci DeSUS si niso enotni: Jurij Lep je napovedal podporo, Robert Polnar se je izrekel proti. Poleg Jurija Lepa bi jo lahko podprl kvečjemu vodja poslanske skupine Franc Jurša, a še to ni nujno.  Če bodo interpelacijo zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija podprli vsaj trije poslanci SMC in najmanj eden iz DeSUS-a  bi  po teh izračunih  za razrešitev ministra glasovalo najmanj 43 poslancev, za njegov odhod bodo v tem primeru zmanjkali trije glasov

COMMENTS

Wordpress (0)