(VIDEO) Aktiv delavk in delavcev v kulturi s protestom na Trgu republike podprl interpelacijo proti ministru za kulturo Vasku Simonitiju – TOPNEWS.si

(VIDEO) Aktiv delavk in delavcev v kulturi s protestom na Trgu republike podprl interpelacijo proti ministru za kulturo Vasku Simonitiju

(VIDEO) Aktiv delavk in delavcev v kulturi s protestom na Trgu republike podprl interpelacijo proti ministru za kulturo Vasku Simonitiju

Aktiv delavk in delavcev v kulturi  je danes na Trgu republike organiziral 7. v seriji “akcij za kulturo”. Z omenjenimi akcijami umetnice in umetniki, samozaposleni v kulturi, kulturni delavci in podporniki kulture že skoraj eno leto opozarjajo Ministrstvo za kulturo, medije in širšo javnost.

Kot so sporočili v informacije o današnji protestni akciji ADDK na Trgu republike, podpirajo interpelacijo ministra in  informacije o današnji protestni akciji ADDK na Trgu republike.

“Tokrat bomo podprli interpelacijo in odstavitev Simonitija iz mesta ministra, opozorili bomo na nevzdržno in skrajno zaskrbljujočo situacijo kulturne vojne, ki trenutno poteka v Sloveniji. To, po nareku vlade Janeza Janše, marionetno omogoča ravno Vasko Simoniti, njen cilj pa je uničiti, podjarmiti in razvrednotiti vse neodvisne in kritične glasove v državi. Za koordinirane in strateške napade na neodvisnost medijev, samozaposlene v kulturi, kulturne ustanove in druge delavke in delavce v kulturi je seveda odgovoren prav minister, ki v svojem delovanju niha med ignorantsko brezbrižnostjo do dejanskih problemov in odkritimi sovražnimi napadi na vse drugače misleče. Zadnji (včerajšnji) primer zlorabljanja Ministrstva za kulturo za povsem pristranske, manipulativne in ideološke napade s strani ministra (zmerjanje protestnikov z blazneži in črnosrajčniki preko uradnega kanala ministrstva) si lahko ogledate tudi v priponki.

Naša akcija bo trajala približno 10 minut, ob upoštevanju ukrepov proti širjenju virusa. V skupinah po 10 ljudi si bomo s črnim trakom simbolno prelepili usta, po nekaj minutah tišine pa bomo trakove odstranili in bučno opozorili, da nas sramotne taktike, ki jih uporablja minister in trenutna vlada, ne bodo ustavili in da je glas kulture vedno bil in mora ostati glas kritičnega obravnavanja aktualnega družbenega dogajanja. Očitni poskusi zavajanja, zaničevanja, zastraševanja, izbrisov, izselitev in neplačevanja obveznosti pa nas nikakor ne bodo ustavili temveč zgolj potrjujejo fašistoidni odnos  trenutne oblasti do kulture.

Jasno sporočamo: NE BOSTE NAS UTIŠALI! Kultura in umetnost morata biti tudi glasni, kritični, polemični, predvsem pa prosti ustrahovanja in vseh političnih pritiskov!

Danes se bo minister zagotovo širokoustil o največjem predvidenem kulturnem proračunu za letošnje leto. Zraven pa ne bo povedal, da bo poraba teh sredstev seveda povsem nestrokovna, ideološko obarvana in v nasprotju z dejanskimi potrebami sektorja. Zgolj en aktualen primer je absurdna ustanovitev novega Muzeja slovenske osamosvojitve, za katerega je celotna muzealska stroka jasno povedala, da je povsem nepotreben! Namesto, da bi se podprlo podhranjene obstoječe muzeje, ki že predstavljajo to zgodovinsko obdobje, bo ministrstvo porabilo vsaj 4 milijone evrov, za ideološki konstrukt, ki bo zaposlil nekaj gorečih privržencev in omogočil tistim, ki si prisvajajo osamosvojitvene zasluge, da se fotografirajo na njegovi otvoritvi.

Zagotovo bo minister zagotavljal tudi, da samozaposleni kulturi prejemajo finančno podporo v času epidemije, zraven pa ne bo omenil, da je ravno prejšnji teden FURS, z očitnim soglašanje MzK, retroaktivno spremenil stališče glede dohodnine samozaposlenih v kulturi.
Po novem se v davčno osnovo štejejo tudi socialni prispevki, ki jih za izjemen kulturni doprinos država plačuje vrhunskim ustvarjalcem — samozaposlenim v kulturi. Prav tako se prispevki štejejo tudi v prihodkovni cenzus 20 tisoč evrov bruto letno, ki ga ustvarjalec ne sme preseči, če želi plačane prispevke ohraniti. Absurdno je pričakovanje, da bodo ustvarjalci delovali na vrhunskem nivoju, istočasno pa v praksi ne smejo preseči minimalnih prihodkov!

Simoniti ta razvoj zagotovo veselo pozdravlja, saj je, kot pravi, potrebno število samozaposlenih v kulturi zmanjšati. Aburdnost ministrovih izjav o prevelikem število samozaposlenih si najlažje ponazorimo, če si predstavljamo, da bi minister za zdravje javno poudarjal, da imamo preveč zdravnikov ali če bi minister za gospodarstvo razglašal, da imamo preveč podjetnikov. Že samo zaradi te izjave je Simoniti nevreden opravljanja funkcije ministrstva.

Natančen spisek vseh ministrovih ignorantskih, škodljivih, ideoloških in nesposobnih potez v tem slabem letu bi lahko napolnil celotno knjigo (če ne celo manjši muzej) vendar tukaj ponovno izpostavljamo samo nekaj poglavitnih: popolna ignoranca in nepripravljenost na dialog s samozaposlenimi in nevladnimi organizacijami, protipravni odvzem statusa samozaposlenega v kulturi Zlatanu Čordiću, izseljevanje vrhunskih umetnikov in kulturnih delavcev iz prostorov na Metelkovi 6. sredi epidemije, povsem ideološko obarvane spremembe zakona o medijih, podpora napadom na svobodo medijev in prekinitvi financiranja STA, ustanavljanje nepotrebnega ideološkega muzeja osamosvojitve, odsotnost kakršnegakoli načrta za varen postopni ponovni zagon kulturnih dogodkov, nepridobivanje namenskih evropskih sredstev za pomoč kulturi, direktno vmešavanje ministrstva v delo strokovnih komisij, očitno politično kadrovanje v kulturnih ustanovah in prilagajanje razpisnih pogojev vnaprej določenim kandidatom, poseganje ministrstva v vprašanja stroke po nareku vrhovnega vodje in še in še bi lahko naštevali.

Za konec lahko poudarimo le, da je ob vsej škodi, ki jo je naredila kulturnemu sektorju epidemija Covid-19, delovanje ministra Simonitija za kulturo na dolgi rok še dosti bolj škodljivo … SIMONITI MORA ODITI!”

 

COMMENTS

Wordpress (0)