Zdravko Počivalšek vs POP TV – Počivalšek pravi, da bi policistom dal pin svojega telefona, če bi ga lepo prosili – Ministrov iPhone so namreč poslali v Nemčijo na odklepanje   – TOPNEWS.si

Zdravko Počivalšek vs POP TV – Počivalšek pravi, da bi policistom dal pin svojega telefona, če bi ga lepo prosili – Ministrov iPhone so namreč poslali v Nemčijo na odklepanje  

Zdravko Počivalšek vs POP TV – Počivalšek pravi, da bi policistom dal pin svojega telefona, če bi ga lepo prosili – Ministrov iPhone so namreč poslali v Nemčijo na odklepanje  

Z iPhoni je problem, če recimo trikrat vpišete napačen PIN, telefon zahteva PUK kodo, in v kolikor ga ne poznate ali ga izgubite, se telefon zaklene, in so zato podatki na telefonu za vedno izgubljeni. Do vsebine lahko pridete samo ob sodelovanju s proizvajalcem, ki pa nad tem sploh ni navdušen, še manj pa kooperativen, ali pa pokličete najboljše strokovnjake, ki jih v Sloveniji potrjeno ni, da vam odklenejo telefon.

Spomnimo samo na primer, ko Apple, kljub sodni odredbi v ZDA ni želel dati podatkov FBI-ju  iz telefona množičnega morilca v San Bernardino, ki je umoril 14 ljudi. Apple je namreč imel pomisleke, da bi odprl “zadnja vrata v i Phone, saj so bili prepričani, da to ni bilo v redu in bi lahko pomenilo nevaren precedens zaradi zaščite varnosti uporabnikov”. FBI  je nato vdrl v napadalčev iPhone mimo volje Appla s pomočjo “tretje stranke”.

To se je očitno zgodilo pri iPhonu Zdravka Počivalška, saj naj bi ga policisti ob zasegu osebnega telefona menda “pozabili” vprašati za PIN kodo, sam pa se verjetno tudi ni pretirano “trudil”, da bi olajšal delo preiskovalcem z odklepanjem telefona.

Nekdanji direktor policije Andrej Jurič naj bi tako, po poročanju POP TV, že lani odobril, da mobilni telefon, ki so ga Počivalšku zasegli ob hišni preiskavi, pošljejo v Nemčijo na odklepanje, saj minister tega ni omogočil. Verjetno ni želel povedati gesla za dostop do vsebine na telefonu. Zato so njegov telefon s posebno opremo odklenili v Nemčiji, Policija pa je za to storitev neuradno plačala več kot 2 tisoč evrov, so poročali iz medijske hiše POP TV.

Počivalšek je včeraj dejal, da ga policisti za pin niso prosili. Če bi ga lepo prosili, bi jim ga ob hišnih preiskavah, dal, sedaj pa bi o tem globoko razmislil, saj naj bi se mu preiskovalci oziroma policisti zamerili.

V zadnji oddaji Fokus so namreč poročali, da naj bi Zdravko Počivalšek “oviral dostop do vsebine na svojem telefonu, saj je imel ta privilegij, da je bil že vnaprej obveščen o hišnih preiskavah in se je lahko pripravil na to – tudi tako, da je pobrisal vse tisto, za kar ne bi želel, da vidijo preiskovalci oziroma izvedenci, ki pregledajo vsebino zaseženih telefonov….”

Počivalšku tudi očitajo, da so sodne odredbe za hišno preiskavo v javnost prišle že dan prej, saj naj bi, kot poroča POP TV,  preiskave napovedali kar na spletni strani, ki jo obvladuje stranka SDS. Poleg tega pa naj bi minister še decembra lani objavljal, da si želi, da se preiskava hitro zaključi.
“Želim si, da se ta zgodba zaključi hitro in strokovno neodvisno. Zato pozivam vse, tudi NPU, da se raje kot medijski kampanji posvetijo svojemu delu in predstavijo ugotovitve. Blatenje na zalogo res ni ‘kul’,” je tvitnil, včeraj pa je na Facebooku objavil “Odziv na poročanje POP TV o preiskavi nabave medicinske opreme”

Z vsemi organi, ki preiskujejo nabavo medicinske opreme v prvem valu epidemije, sem tvorno sodeloval. Razumljivo pa je, da sem za to najel odvetnika, saj je bila zadeva tako spolitizirana, da enostavno ne zaupam v dobronamernost vseh vpletenih v postopke.

Očitno jim upravičeno ne zaupam, saj informacije iz organov pregona letijo v javnost na zelo manipulativen način. Tako sem bil denimo za hišno preiskavo obveščen s strani POP TV, ki ima očitno najboljše informacije o dogajanju v NPU. Jih vežejo osebna poznanstva in posebne vezi?

Zadnja leta je precej govora o vladavini prava in v tem sklopu je pomembno izpostaviti naslednje: v Sloveniji sodijo sodišča. Namesto tega pomembnega stebra vladavine prava pa se v praksi dogaja nekaj drugega. Dogaja se politična zloraba organov pregona, ki izvajajo javno sojenje prek medijev. Z nepopolnimi in zavajajočimi informacijami, ki jih v javnost plasirajo prek medijev, nekateri kriminalisti usmerjajo javno mnenje v obsodbo pred dejanskim sojenjem. To je nesprejemljivo.

Zakaj so morali moj telefon poslati na odklepanje v tujino? V sklopu preiskave sem jim telefon predal brez zadržkov. Če bi me povabili na pogovor, bi jim telefon tudi odklenil, saj nimam kaj skrivati. Pa me NPU ni poklical in z mano neposredno govoril o temu.

Namesto tega so telefon dali v odklepanje zasebnemu izraelskemu podjetju, kar je zaskrbljujoče. Nenazadnje sem le podpredsednik vlade in bi lahko na telefonu bile tudi državne skrivnosti. To je povsem nepremišljena poteza kriminalistov NPU.

Vem, da sem ključna politična tarča tistih, ki hočejo zrušiti vlado za vsako ceno. Potem ko jim je padel v vodo načrt, da me odstranijo s poročilom Računskega sodišča in ko jim tudi poročilo KPK v ničemer ne pomaga pri tem načrtu, sedaj nadaljujejo z zadnjim postopkom, ki se vleče.

Še enkrat bom ponovil, v postopku nabave medicinske opreme nisem storil nič nezakonitega in zato zahtevam, da se vsi postopki pospešijo in mi omogočijo, da si dokončno operem ime, ki so mi ga oblatili zaradi politiziranja nabave v času, ko se je cel svet boril za opremo. Namesto, da se kriminalisti NPU igrajo prek POP TV, naj opravijo svoje delo in postopek bodisi zaključijo ali pa na mizo položijo svoje argumente.

COMMENTS

Wordpress (0)