(VIDEO) Nevarna razmerja – “Sluga je napadla Janeza Janšo očitno v dogovoru z vrhom stranke SMC! Koalicija je ujetnica gospe! Žal! – Zdravku Počivalšku in Boštjanu Koritniku odgovoril kar Franc Kangler – TOPNEWS.si

(VIDEO) Nevarna razmerja – “Sluga je napadla Janeza Janšo očitno v dogovoru z vrhom stranke SMC! Koalicija je ujetnica gospe! Žal! – Zdravku Počivalšku in Boštjanu Koritniku odgovoril kar Franc Kangler

(VIDEO) Nevarna razmerja – “Sluga je napadla Janeza Janšo očitno v dogovoru z vrhom stranke SMC! Koalicija je ujetnica gospe! Žal! – Zdravku Počivalšku in Boštjanu Koritniku odgovoril kar Franc Kangler

Odnosi med koalicijskima SMC in SDS se po včerajšnjem poslanskem vprašanju očitno zapletajo. Janez Janša je včeraj na poslansko vprašanje poslanke Janje Sluga glede učinkovitosti protikoronskih ukrepov in vladnega komuniciranja, odgovoril, da “je malo mimo poslušati nasvete o komuniciranju šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo javnosti predsedniku vlade in stranke s 30-krat višjo podporo”.

Na Janšev komentar se je danes odzval tudi Počivalšek, ki je dejal, da so bile izjave predsednika vlade žaljive in tudi škodljive za prihodnje odnose v koaliciji. Hkrati je še dejal, da od predsednika vlade pričakuje več discipline in samokontrole.

“Smo v zelo zapleteni situaciji tako zaradi epidemije kot tudi političnega konteksta, zato pričakujem tudi od predsednika vlade več discipline in samokontrole,” je poudaril predsednik SMC Zdravko Počivalšek. “S predsednikom vlade bom opravil pogovor o njegovi izjavi, ki je bila žaljiva in tudi škodljiva za prihodnje odnose v koaliciji,” je napovedal predsednik SMC.

Kot je pojasnil, je SMC stranka dialoga in sodelovanja, ki je doživela medijski pogrom zaradi odločitve, da kot center vstopi v koalicijo z desnimi strankami. “In čeprav smo zadovoljni z izvajanjem koalicijske pogodbe, zaradi katere smo v vladi, predstavljajo take izjave veliko breme za korektno nadaljevanje sodelovanja,” je ocenil Počivalšek.

Počivalšku je na Twitterju odgovoril kar Franc Kangler: G. Minister! Kdo je koga napadel? Vsebina vprašanja poslanke je bila neprimerna! A želite, da poslanci @strankaSDS postavljajo vprašanja @PocivalsekZ? Kam bomo prišli? Sluga je napadla @JJansaSDS očitno v dogovoru z vrhom @StrankaSMC! Koalicija je ujetnica gospe! Žal!
https://twitter.com/bostjankoritnik/”

https://twitter.com/da_itak/status/1374396612479393795

Predsednik vlade Počivalškovega zapisa ni komentiral, je pa Janez Janša na družbenem omrežju Twitter retvital naslednji zapis: “Če še niste vedeli, Janja Sluga poučuje Janeza Janšo komunikacije. Se mi zdi, da bi se ji dve, tri okol kepe lepo prilegli.”

Na Facebooku je zadevo komentiral tudi minister za javno upravo  Boštjan Koritnik.
“V koalicijski pogodbi je med drugim zapisano, da bo koalicija v ospredje postavljala vse tisto, kar nas v Sloveniji združuje in povezuje, ter zagovarjala sodelovanje na podlagi pripravljenosti delati za skupno dobro.

Včerajšnji odgovor predsednika vlade vodji poslanske skupine SMC Janji Sluga ni v duhu zapisanega in ne krepi zaupanja med koalicijskimi partnericami. Koalicijski partnerji med seboj sodelujejo in se ne napadajo, zato se mi zdi tak odgovor predsednika vlade, v luči vseh izzivov, s katerimi se koalicija sicer dobro sooča, nepotreben in kontraproduktiven. Energijo moramo raje usmeriti v tisti izzive, ki nas še čakajo, da jih bomo skupaj uspešno premagali.”

Medijska ugibanja gredo v smeri, da naj bi Janja Sluga, Igor Zorčič in poslanec Branislav Rajić še pred četrtkovim svetom stranke zapustili poslansko skupino.

Pri tem se omenja poslanko Janjo Sluga, predsednika DZ Igorja Zorčiča in Branislava Rajića. Sami teh ugibanj za zdaj javno niso komentirali, Perič pa, kot pravi, tudi nima teh informacij. “V medijih smo slišali marsikaj, potem pa se zgodi ali pa ne. Bomo preprosto videli, ko se bodo stvari razpletale,” je dejal Perič, ki tudi nima nobenih informacij, da omenjeni trije poslanci na sejo sveta stranke v četrtek ne bi prišli.

Perič na tej seji pričakuje “predvsem poglobljeno, zanimivo in tudi drzno razpravo o tem, kako peljati stranko naprej”. Ob tem je ocenil še, da “ni enostavno delovati v razmerah, ko se politični prostor tako močno polarizira”. Biti neka sredinska stranka tako po njegovih besedah predstavlja svojevrsten izziv. A verjame, da obstajajo sredinske teme v političnem smislu, “treba jih je le nekoliko bolj spodbuditi”.

Na vprašanje, ali bodo v poslanski skupini pri sredini obravnavi interpelacije kulturnega ministra Vaska Simonitija glasovali enotno, je Perič odgovoril, da je izhodišče koalicijska pogodba. “Računam, da delujemo kot ekipa, tudi kot koalicija. Želel bi si, da vsi to razumemo,” je dejal in dodal, da je sicer samo glasovanje težko napovedati. Po nekaterih ugibanjih se utegne namreč zgoditi, da Simoniti na glasovanju ne bo dobil podpore vseh poslancev SMC.

Jani Möderndorfer pa je zaplet komentiral kratko: Predsednik vlade je star maček v politiki, in dobro ve kaj mora storiti, če hoče nekoga se znebiti. Včerajšnji odgovor je bil zelo jasen – “pejte že enkrat”.

COMMENTS

Wordpress (0)