Velik škandal v avstralskem parlamentu: Zaposleni prihajali s prostitutkami, si izmenjavali fotografije in posnetke, vse skupaj pa je razkril žvižgač – TOPNEWS.si

Velik škandal v avstralskem parlamentu: Zaposleni prihajali s prostitutkami, si izmenjavali fotografije in posnetke, vse skupaj pa je razkril žvižgač

Velik škandal v avstralskem parlamentu: Zaposleni prihajali s prostitutkami, si izmenjavali fotografije in posnetke, vse skupaj pa je razkril žvižgač

Objava posnetkov uslužbencev avstralske konservativne vlade med izvajanjem različnih spolnih odnosov v parlamentu, vključno z samozadovoljevanjem na mizi neke poslanke, je šokiralo vlado te države, ki je zaradi domnevnega seksizma politikov že na udaru.

Videi in fotografije so si očitno v skupini na Messengerju izmenjavali uslužbenci konservativne vlade, preden jih je razkril žvižgač. Posnetke so prikazali tamkajšnji mediji Australian in Channel 10.

Posnetki so sprožili burne odzive, zlasti v okviru vrste škandalov, ki so osvetlili seksistično avstralsko politično kulturo in vodili do demonstracij po vsej državi.

Konservativni premier Scott Morrison je dejal, da je “šokiran in zgrožen”, in takšno vedenje označil za škandalozno. Premiera so že kritizirali zaradi mlačnega odziva na več škandalov, vključno s primerom uradnice, ki je nekdanjega kolega obtožila posilstva.

Žvižgač, z imenom Tom, je dvema medijema povedal, da so vladni uslužbenci in poslanci včasih imeli spolne odnose v parlamentarni molitveni dvorani in da so pripeljali prostitutke v stavbo “zaradi užitkov koalicijskih poslancev”.

Povedal je še, da so si zaposleni izmenjevali pornografske video posnetke in da je prejel toliko takšnih slik, da je “postal imun”.

Govoril je o kulturi moških, ki mislijo, da lahko počnejo, kar hočejo, in dejal, da zaposleni verjetno niso kršili nobenega zakona, so pa “moralno pečeni”.

Zaznavanje toksičnosti za ženske v stavbi parlamenta se krepi, odkar je nekdanja uradnica prejšnji mesec povedala, da jo je kolega posilil v kabinetu ministra pred dvema letoma. Povedala je tudi, da se zaradi strahu pred izgubo službe ni obrnila na policijo.

Premier je povedal, da je bil pretekli mesec “zelo travmatičen”, odkar je nekdanja uslužbenka javno spregovorila o posilstvu, in dejal, da pozdravlja dejstvo, da je ta dogodek prispeval k natančnejšemu pregledu vedenja politikov.

Rekel je tudi, da bo poskušal pritegniti več žensk v parlament.

Enega svetnika v parlamentu so že odpustili, vlada pa je obljubila še več razrešitev.

Morrison je dejal, da bo v parlamentu uvedeno obvezno usposabljanje o nadlegovanju in kršitvah ter vzpostavljen močnejši in neodvisen mehanizem za pritožbe nadlegovanega osebja.

Ministrica za ženske Maris Payne, ki je tudi vodja diplomacije, je dejala, da so ta razkritja več kot zaskrbljujoča in da krepijo potrebo po izvedbi preiskave, ki jo je vlada naročila glede kulture dela v parlamentu.

COMMENTS

Wordpress (0)