Nemški politični voditelji pritiskajo na EU, naj se cepivo Sputnik V čim prej odobri – Ruski sklad za neposredne naložbe ni optimističen – TOPNEWS.si

Nemški politični voditelji pritiskajo na EU, naj se cepivo Sputnik V čim prej odobri – Ruski sklad za neposredne naložbe ni optimističen

Nemški politični voditelji pritiskajo na EU, naj se cepivo Sputnik V čim prej odobri – Ruski sklad za neposredne naložbe ni optimističen

Voditelji nemških zveznih dežel so evropske oblasti pozvali, naj pospešijo testiranje ruskega cepiva Sputnik V in predvidijo njegovo uporabo v EU.

“Pomembno je pospešiti postopek odobritve, zlasti kar zadeva Sputnik,” je po pogovorih vodij šestnajstih nemških dežel z predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen dejal bavarski premier Markus Soeder.

Po mnenju Soederja so dosedanji testi ruskega cepiva v Evropi pokazali, da je “zelo varno” in “v nekaterih primerih boljši od odobrenih cepiv”.

“Moramo ga odobriti hitro in učinkovito, ne da bi se spuščali v birokratske podrobnosti,” je dodal Soeder, ki ga omenjajo kot možnega kandidata za naslednico Angele Merkel.

Berlinski župan Michael Mueller je poudaril, da Evropa “potrebuje vsa cepiva, ki jih lahko dobimo”.

“Evropa se mora hitro pogajati in ne čakati na odobritev”

Evropska agencija za zdravila (EMA) je začela testirati Sputnik V v začetku marca, nekatere evropske države pa so ga že začele distribuirati.

Bavarski premier je v četrtek dejal, da je odobritev cepiva le “vprašanje časa” in da je pomembno, da se EU organizira, da bi zagotovila njegovo proizvodnjo in oskrbo.

“Evropa se mora hitro pogajati in ne samo čakati na odobritev. To je nujen poziv, da ne zamudimo druge priložnosti,” je dejal.

“Če se bo proizvodnja Sputnika izkazala za težavno, lahko ponudimo proizvodnjo tukaj v Nemčiji,” je dodal.

Ruski sklad za neposredne naložbe (RDIF) je v ponedeljek sporočil, da je med čakanjem na njegovo odobritev v Evropski uniji podpisal pogodbe za proizvodnjo cepiv covid “s podjetji iz Italije, Španije, Francije in Nemčije”. Te države niso potrdile informacij o podpisu teh sporazumov.

EU ima težave z dobavo cepiv covid-19, ki jih proizvajajo zahodne farmacevtske družbe.

RDIF: Sputnik V verjetno ne bo kmalu odobren v Evropi

Po navedbah ruskega sklada za neposredne naložbe RDIF rusko cepivo Sputnik V v bližnji prihodnosti verjetno ne bo dobilo odobritve evropskih zdravstvenih regulatorjev.

Evropska agencija za zdravila (EMA) še vedno analizira rusko cepivo.

“Če bo odobreno, bi lahko verjetno po juniju v treh, štirih mesecih v EU dostavili približno 100 milijonov odmerkov, je povedal šef RDIF Kirill Dmitriev za Berliner Zeitung.

Rusija pričakuje, da bodo po Madžarski tudi druge članice EU odobrile uporabo Sputnika V ne glede na odločitev EMA.

Dmitriev je dejal, da bi Rusija lahko v te države aprila poslala odmerke cepiva.

– Delegacijo EMA pričakujemo sredi aprila in upamo, da bo odločitev o Sputniku V izključno znanstvena in ne politična, je dodal.

Kritiki Rusiji očitajo, da uporablja svoje cepivo za propagando in geopolitični vpliv.

Dmitriev, vodja sklada za mednarodno distribucijo Sputnika V, je potrdil načrte za proizvodnjo cepiv v Nemčiji in drugih članicah EU.

V teku so pogajanja o proizvodnji cepiva v obratih ruske farmacevtske družbe R-Pharm na Bavarskem v Nemčiji, je dodal Dmitriev. R-Pharm je pri EMA zaprosil tudi za odobritev Sputnika V.

Dmitriev je dejal, da obstajajo “predhodni dogovori s še dvema proizvajalcema v Nemčiji” ter s Španijo in Francijo.

Cepivo, ki ga je razvilo Nacionalno raziskovalno središče za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleya v Rusiji, je 91-odstotno učinkovito, pravijo strokovnjaki. Znanstveniki trdijo, da bi lahko zaščita pred koronavirusom trajala dve leti.

Rusija prav tako oglašuje poceni in enostavno shranjevanje Sputnika V, ki je odobreno za uporabo v več kot 50 državah.

Rusko cepivo velja tudi za učinkovito proti novim različicam koronavirusa.

Znanstveniki, ki so delali na razvoju cepiva Sputnik V in AstraZeneca, si skupaj prizadevajo, da bi cepivo lahko še izboljšali.

COMMENTS

Wordpress (0)