Nemški minister za zdravje: Evropa nima dovolj cepiv, da bi ustavila tretji val – TOPNEWS.si

Nemški minister za zdravje: Evropa nima dovolj cepiv, da bi ustavila tretji val

Nemški minister za zdravje: Evropa nima dovolj cepiv, da bi ustavila tretji val

Število novih primerov okužbe s koronavirusom je spet v porastu. Smo v tretjem valu pandemije, je na novinarski konferenci dejal nemški minister za zdravje Jens Spahn.

Podpredsednik inštituta Robert Koch Lars Schaade je poudaril tudi, da ima država vedno večje število novih okužb, zlasti med mlajšimi od 50 let.

Oblasi so sporočile tudi, da nalezljivejši britanski sev koronavirusa predstavlja v Nemčiji tri četrtine pozitivnih primerov, piše zdf.

“Izhod iz pandemije je cepljenje. Prvi odmerek je prejelo sedem milijonov prebivalcev,” je dejal Spahn in zagovarjal nadaljevanje cepljenja s cepivom AstraZenece. “V Evropi še vedno ni dovolj cepiva, da bi ustavili tretji val,” je dodal. Včeraj je bilo v Nemčiji največ novo okuženih v zadnjih dveh mesecih.

V zadnjih dneh beležijo rekordne podatke o številu okuženih in umrlih zaradi posledic covida-19 tudi v nekaterih evropskih državah

BIH

V Bosni in Hercegovini so v četrtek potrdili 1.700 novo okuženih s covid-19, umrlo pa je 57 bolnikov. Po dostopnih podatkih je trenutna incidenca na novo okuženih na 100.000 prebivalcev v enem tednu v Sarajevu 734. Zaradi poslabšanja slike epidemiologi zahtevajo strožje ukrepe za zaprtje, vendar se oblasti trenutno osredotočajo na nabavo cepiv, stanje pri nabavi pa je kaotično. Oblasti obeh entitet so bile šele konec februarja obveščene, da sploh ni znano, kdaj bo prispelo cepivo, naročeno prek mehanizma COVAX.

Slovenija

V Sloveniji je bilo včeraj potrjenih 972 okužb s koronavirusom, tri osebe s covid-19 pa so umrle. Čeprav je število na novo okuženih nekoliko nižje kot v sredo, ko jih je bilo več kot tisoč, oblasti opozarjajo, da se stanje poslabšuje in da je Slovenija pred tretjim valom epidemij. Povprečno število dnevnih okužb je 753.

Nemčija

Nemčija je v četrtek potrdila največji porast novih okužb v zadnjih dveh mesecih. Skupno je bilo potrjenih 17.504 novih okužb, kar je najvišja dnevna rast po 2. januarju, so v četrtek sporočili iz inštituta Robert Koch.

V zadnjih 24 urah je bilo potrjeno število 227 smrtnih žrtev, od začetka pandemije pa je umrlo 74.132 ljudi, do danes pa število okuženih v Nemčiji znaša 2.612.268. Po podatkih RKI se je število na novo okuženih na 100.000 ljudi v četrtek povzpelo na 90, dan prej pa 86. Nemčija je v tretjem valu pandemije in RKI ocenjuje, da je to posledica omilitve omejitev v zadnjih tednih v času, ko se širi bolj nalezljiva varianta. Inštitut Robert Koch napoveduje velik skok števila okužb v prihodnjih tednih.

Rekordne številke za Bolgarijo in Madžarsko

V Bolgariji so v četrtek potrdili rekordnih 4.201 novo okuženih. V bolnišnicah jih je 7.804, od tega 609 na intenzivni negi. S 350.700 cepljenimi s prvim odmerkom je sedemmilijonska država po cepljenju na zadnjem mestu v Evropski uniji.

Bolgarija je od začetka pandemije potrdila skupno 291.769 okužb s koronavirusom in 11.715 smrtnih primerov.

Madžarska je včeraj postavila črni rekord v številu smrtnih primerov zaradi posledic covida. Včeraj je bilo v državi potrjenih 213 smrtnih primerov, kar je preseglo prejšnji rekord 193 iz decembra.

Grčija

Grške oblasti se počasi odpirajo, čeprav je bilo v sredo potrjenih 3.465 novo okuženih v 24 urah, število pacientov na respiratorju pa se je povečalo na 630. Obe številki sta najvišji od začetka pandemije v Grčiji.

Ukrajina

Število na novo okuženih s covid-19 v Ukrajini je bilo v četrtek najvišje po novembru, zato oblasti uvajajo tritedensko zaporo, ki se začne v soboto. 41-milijonsko državo je v zadnjih tednih prizadelo veliko povečanje števila okuženih. Ukrajina je do četrtka potrdila 29.253 smrtnih primerov, število okuženih od začetka pandemije pa je preseglo 1,5 milijona.

COMMENTS

Wordpress (0)