(VIDEO) Na Trgu republike predstavili “pitno vodo prihodnosti iz tako imenovanega Vizjakovega vrelca” – V znak protesta po Trgu republike razlivali plastične balone z vodo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na Trgu republike predstavili “pitno vodo prihodnosti iz tako imenovanega Vizjakovega vrelca” – V znak protesta po Trgu republike razlivali plastične balone z vodo

(VIDEO) Na Trgu republike predstavili “pitno vodo prihodnosti iz tako imenovanega Vizjakovega vrelca” – V znak protesta po Trgu republike razlivali plastične balone z vodo

Na novinarski konferenci na Trgu republike so se danes zvečer že 48 zapored ponovno zbrali protestniki. Na mizo so postavili balone vode in protestno polivali vodo, ki sta jo simbolično točila minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in minister za okolje in prostor Andrej Vizjak ter na ta način opozorili na problematičnost novega zakona, ki ga namerava sprejeti vlada Janeza Janše.
Jaša Jenull je na začetku protesta pozdravil protestnike na “tiskovni konferenci in rekreaciji do deset rekreativcev, ki pa lahko, kot je dejal Jenull, med rekreacijo prvi petek po dolgem času zraven tudi zakonito izražajo nasprotovanje trenutni strahovladi Janeza Janše in vsem njegovim podrepnikom. Današnja petkova tiskovna konferenca je posvečena temu, kar se dogaja, katastrofalni situaciji, ki se dogaja v povezavi z uničevanjem ustavno zagotovljene pravice do pitne vode. Namreč ta vlada med vsemi ostalimi nesposobnimi, koruptivnimi in neetičnimi praksami tudi uveljavlja nov zakon, po katerem bodo lahko na vodovarstvenih območjih gradili tudi strupene tovarne, ki predelujejo tudi strupene odpadke.”
Kot so sporočili iz protestne ljudske skupščine, se je vlada namreč odločila po skrajšanem postopku sprejeti novelo zakona, s katero bo dovoljeno graditi kemijsko nevarne objekte na vodovarstvenih območjih.

“S tem se občutno zmanjšuje standard varovanja pitne vode in neposredno ogroža varovanje rek in podtalnic, vključno s pitno vodo. Zaradi parcialnih ekonomskih interesov bomo torej vse prebivalke in prebivalci izpostavljeni negativnim posegom, ki bodo neposredno vplivali na naravo, okolje in zdravje ljudi. Posledice takega početja pa so nepovratne”.

Minister proti okolju, Vizjak, pa se spreneveda ob dejstvu, da bosta civilna družba in stroka po sprejetju novel zakonov praktično onemogočeni pri postopku za pridobivanje okoljskega soglasja. V primeru, ko bo investitor želel zgraditi odlagališče nevarnih odpadkov na vodovarstvenem območju, bo smela stroka dati le pozitivno mnenje ali prošnjo za dopolnitev. Ne bo pa mogla dati negativnega mnenja! To je pot naravnost v nove in nove okoljske katastrofe!

Iz preteklih okoljskih katastrof, kot je bila v podjetju Kemis, onesnaženja pitne vode zaradi podjetja Eternit, dolgoletne ekološke in zdravstvene katastrofe v Anhovem na Soči, bi se morali naučiti, kako zelo nevarno je okoljsko neodgovorno početje za zdravje in življenje ljudi. Take politične odločitve so neposredno odgovorne za smrti ljudi, ki so žrtve onesnaženja.

Po tem ko Janez Janša načrtno ni poskrbel za ustrezen nakup cepiv, nam sedaj dobesedno želi zastrupiti še vodo, ki jo pijemo in to zgolj nekaj dni pred svetovnim dnevom voda (22.3.)

Na današnji novinarski konferenci so  okoljevarstvenice in okoljevarstveniki konkretno in argumentirano opozorili na nesprejemljivost teh posegov v naravo:

Gaja Brecelj iz Umanotere bo povedala nekaj več o pomenu čiste pitne vode, za naše zdravje in zakaj so spremembe zakonov problematične. Poudarila je, da sprejemanje tako pomembnih in nepovratnih odločitev po hitrem postopku in brez javne razprave pomeni grob poseg v ustavno pravico do čiste pitne vode.

Brina Sotenšek, biologinja in uradna mnenjedajalka v vodovarstvenih postopkih, je razložila, kako predlagani noveli Gradbenega zakona in Zakona o varovanju okolja pravzaprav umikata vse varovalke in onemogočata stroko ter javnost pri možnosti vplivanja na postopek pridobivanja okoljskega soglasja in dovoljenj za gradnjo nevarnih objektov.

Sara Štiglic iz Mladih za podnebno pravičnost je v imenu mladih povedala, zakaj je uničevanje narave in kapitalizacija javnih dobrin krivična do mlade generacije. Poudarila bo pomen tega, da se borijo za podnebno pravičnost in da upravičeno zahtevajo, da jih odločevalci poslušajo.

“Civilna družba, prebivalke in prebivalci se ne bomo pustili zastrupljati z novimi škodljivimi politikami strahovlade. Ta vlada želi razprodati našo vodo, ki je dobrina vseh nas, ne pa last trenutne vlade ali kapitala, ki se je želi polastiti. Pravica do čiste pitne vode je tudi USTAVNA PRAVICA in zanjo se bomo borili!
Dodatna ironija se skriva v dejstvu, da je ravno SMC v preteklosti gradila svoje kampanje na ustavni pravici do čiste vode, danes pa sta prav ta stranka in njen predsednik, minister Počivalšek predlagala, da se omenjeni člen o sporni gradnji umesti v novelo zakona. Glasovanje bo v Državnem zboru v torek 30. marca, mi pa bomo že danes ob 19ih na novinarski konferenci in tematski protestni rekreaciji odločno povedali, da ČISTE PITNE VODE NE DAMO!!!
NE BOMO DOPUSTILI, DA NAM NA SKRIVAJ RAZPRODAJO IN ZASTRUPLJAJO PITNO VODO!”, so v sporočilu za javnost zapisali v protestni ljudski skupščini.

COMMENTS

Wordpress (0)