“Dober večer poslušalci nočnega programa in Lahko noč, Slovenija” – Poslanec SD-ja Franc Trček na interpelaciji razpravljal v stilu Alana Forda: “Verjamemo naši vladi, če so uničili vse, bodo tudi korono” – TOPNEWS.si

“Dober večer poslušalci nočnega programa in Lahko noč, Slovenija” – Poslanec SD-ja Franc Trček na interpelaciji razpravljal v stilu Alana Forda: “Verjamemo naši vladi, če so uničili vse, bodo tudi korono”

“Dober večer poslušalci nočnega programa in Lahko noč, Slovenija” – Poslanec SD-ja Franc Trček na interpelaciji razpravljal v stilu Alana Forda: “Verjamemo naši vladi, če so uničili vse, bodo tudi korono”

Minister za delo Janez Cigler Kralj je bil nekaj pred tretjo uro zadovoljen z rezultatom glasovanja o interpelaciji, ki jo je po skoraj 17-ih urah razprave uspešno prestal. Njegovo razrešitev je podprlo 38 poslancev, 44 jih je bilo proti. Za njegovo razrešitev je glasovalo 38 poslancev iz vrst predlagateljic LMŠ, SD, Levice in SAB. Da bi s predlogom uspeli, bi morali zbrati 46 glasov. Ministra pa je z glasom proti podprlo 44 poslancev iz koalicijskih NSi, SDS in SMC, poslanca manjšin in štirje iz DeSUS.

V ponedeljek je interpelacijo prestala tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Za njeno razrešitev je glasovalo prav tako 38 poslancev, proti pa 41. Cigler Kralj je dejal, da tej razliki v glasovih podpore ne pripisuje prevelike teže. Prihodnji teden bo v državnem zboru na dnevnem redu nova interpelacija, tokrat proti ministru za kulturo Vasku Simonitiju. Omenjena interpelacija naj bi bila prelomna.
Eden glavnih očitkov opozicije ministru Cigler Kralju včeraj je bil, da ni preprečil širjenja okužb na delovnih mestih. V opoziciji so sicer kot najbolj izpostavljeno področje v epidemiji navajali domove za starejše, kjer je bilo predvsem v drugem valu veliko število okuženih in tudi žrtev covida-19. Poglejmo nekaj najbolj izstopajočih razprav s sinočnje interpelacije.

Marko Bandelli (SAB) je dejal ministru, da se mu zdi dober človek, a da bo na vesti nosil mrtve v DSO-jih, kjer je umrlo 60% vseh ljudi, okuženih z novim koronavirusom. Po Bandellijevem mnenju je do tega prišlo, ker minister ni pravilno ukrepal in so zaposleni hodili v službo okuženi, ker niso dobili plače v primeru karantene in ker v DSO-jih niso organizirali izolacijskih sob za okužene.

Marko Bandeli: “Minister, vi ne smete biti užaljen ali pa, ne vem, da ste, kar vam mi govorimo ali kar vam pravimo tukaj, ker mi vam govorimo samo resnice. Mi ne govorimo nič tukaj na pamet, veste. To so samo podatki in dejstva, nič drugega. Saj vi imate pravico, da se branite, govorite vaše in kar je. Imam pa občutek, veste kakšen imam občutek, da ste na hearingu. Na hearingu. Vi govorite že ure in ure in ure, kaj boste naredili, kakšne so vaše obljube, kaj bo narejeno z evropskimi sredstvi. Evropskih sredstev še ni, niti ne vemo, če bodo potrjena še, se pravi, nimamo nič v rokah, popolnoma, boste zidali ne vem koliko domov za ostarele, bomo naredili vse to, smo naredili, nismo naredili še nič. Nič. Eno leto ste že tam in praktično rezultati so katastrofalni. Katastrofalni. Zato se tudi danes tukaj. Zakaj ste tukaj na tem procesu? Ker to je en proces v bistvu. Za vas. In potem bomo glasovali, ali boste klecnil ali pa boste ostal, samo to je. To je živa resnica. Ja, samo to je, poglejte. In brez problema, jaz vam povem, ne biti užaljen, mi vam povemo, zadeve tako kot so, brez ovinkarjenja, brez lepotičenja, samo to”

Violeta Tomić: “…Seveda, je Nova Slovenija in jaz nisem verjela, da bo ta minister zdaj en čudež, ne glede na to, da je zelo simpatičen in se zelo lepo smehlja, zelo lepo govori in zelo malo in slabo dela, je pač Nova Slovenija najbolj neoliberalna stranka. Vrata si podajajo lobisti, zavarovalniški, privatizacija in kljub temu, da ste 30 let privatizirali, razprodajali, deregulirali, še vedno je ostalo nekaj, niste vsega uničili. Skratka, kaj pa vam konkretno očitamo, minister, kjerkoli že ste, vaše delo niste opravili in odgovorni ste za smrti, objektivno in subjektivno. In veste, tukaj se pa hec neha. In ta visok krvni davek je plačan zaradi te vaše ignorance in bom rekla tudi samovšečnosti. Kajti, politika ni, veste, in biti minister priložnost za izboljšanje svojega socialnega položaja, ampak je izziv, kako izboljšati socialni položaj prebivalcev, predvsem če si minister za delo, ne pa minister za delodajalce. Skratka, krivi ste za marsikaj in kaj vam lahko čitamo je, sedaj se hvalite, kako ste dvignili minimalno plačo. To ste storili šele pod pritiskom sindikatov in pod grožnjo stavke ste pristali na minimalen dvig minimalne plače. Potem ste se javno hvalili, kako ste vi zagotovili dvig minimalne plače, čeprav vas je k temu zavezoval zakon…”.

“Skrajno podlo, skrajno podlo,” je komentirala očitke o neukrepanju ministra pri zajezitvi virusa in podtikanja, odgovornosti za smrti, čeprav so v času ministra Ciglerja Kralja zagotovili petkrat več sredstev, kot v času katerekoli leve vlade, je v razpravi dejala Eva Irgl.

S prstom je pokazala tudi na opozicijo, ki da je v preteklih letih denar med drugim namenila vzdrževanju nevladnim organizacijam, katerih dosežke milijonov vloženih v tako imenovano progresivno kulturo, je dejala Irglova, smo lahko občudovali pred in na fasadi ministrstva za kulturo, na letakih, polepljenjih po Ljubljani, na umetniških instalacijah pred državnim zborom, kjer je bil višek performansa velik iz snega narejen penis, sežiganje lutke z obrazom predsednika vlade, vzklikanje smrt janšizmu in drugo. »Res lepo porabljeni milijoni,« je dejala. Medtem pa ta vlada denar vlaga v DSO-je, v krepitev kadrovanja, očitki ministru za smrti pa je označila za neprimerne. Število smrti bi lahko bilo manjše, je priznala, a le, če bi prejšnje vlade upoštevale predloge SDS, je izrazila mnenje.

Najbolj nekonvencionalni nastop na interpelaciji pa je vsekakor imel poslanec SD-ja Franc Trček, zato stenogram objavljamo v integralu. “Dober večer poslušalci nočnega programa”, je tiste, ki so sinoči spremljali več kot 17 ur dolgo razpravo o interpelaciji proti ministru Cigler Kralju, pozdravil Franc Trček in končal z “Lahko noč Slovenija”.   

“Strinjam se s kolegico iz SDS, da so vse pretekle vlade soodgovorne za stanje, ki ga imamo. Sam bi rekel najbolj izrazito tiste vlade, ki v času debelih krav, kot se to v ljudskem jeziku reče, niso postorile kar bi lahko. Izraziti čas debelih krav je bil čas prve Janševe vlade, pa čas Cerarjeve vlade tam od 2015 do 2018. Z Janševo vlado smo dobili / nerazumljivo/, s Cerarjevo vlado smo pa dobili sistemsko rešitev, ki sliši na ime preplačana meketa drugega tira.
Če gremo dalje. Debirokratizacija, s PKP-ji se je pretaknilo, osem PKP-jev je kot osem ZUJF-ov skupaj. Sedaj pravite, da boste še šarili po 20-ih zakonih, pa kao populistično napovedujete, da jih boste 200 kar ukinili. Ne vem, to je približno…, na konci bomo dobili tako, da v štartu je motokultivator, sedaj pa ne boste mogli niti za kavni mlinček uporabljati. Ne vem… DUTB je brezdomce nekam umaknil, mi imamo ministrstvo in enake možnosti. Jaz bi rad odgovor, kjer so sedaj ti brezdomci iz vašega volilnega okrožja, kolegica. To so bile uvodne opombe. Končal bom uvodne opombe s tem, da Slovenijo uničuje presežna neumnost, zlasti presežna neumnost politike, ki je razporejena raznoliko po političnem prostoru. Sedem točk sem imel za povedati.
Prva je ta, da se s svet ni začel z nami in tudi končal se ne bo z nami. Že od tiste Cerarjeve vlade, pa tudi delno Šarčeve, pa te, vedno imaš to neko zgodbo, pridejo neki ministri, pa mi smo sedaj, pa mi, pa mi… Mislim, kot da se je štetje začelo, ne vem, 13. marca lani, kot da prej ni nič obstajalo, pa potem ko nas ne bo, pa ne bo nič obstajalo. Mislim, dajmo iti pod mrzel tuš, pa se tega počasi znebimo. Verjetno je vsak, ki je bil na teh zahtevnih položajih hotel nekaj dobrega narediti. Verjetno vsaka vlada hoče nek položaj izboljšati. Ko mi pride nek poslanec pa reče, naša vlada bo izboljšala to pa to. Ja, krščen matiček, saj verjetno nimamo vlade, da bo poslabšala to pa to, pareto optimum, ne vem, osnove družboslovja.
Poslušal sem to 13 ur pa 15 minut skoraj, druga točka, mi kristjani načeloma ne lažemo. Sam se nima kot katoličana, nisem pripadnik RKC-ja, ampak hočeš nočeš tudi Miha Kordiš je kristjan, saj živimo v neki družbi, ki je zelo marinirana s krščansko civilizacijo. Če bi mi imeli 74 milijonov za raziskave, pa ljubi moji, še jaz bi bil noseč, ne samo da bi imeli DSO-je urejene. Mislim, to nekdo debelo laže, pa debelo pojma nima o stanju raziskovalne sfere v Sloveniji. Pa vodilnimi bi bili na področju geronto tehnologije.
Dalje, a veste, »fržmagajo« se mi tudi te zgodbe okrog nekih bonitet, ne. Nek minister je šel, kaj, ko je otroka peljal, ki je šel še v glasbeno šolo, ne, mislim, tudi tule se bi enkrat morali malo pogovorit pa se nehati glede tega, bom rekel, ker imam na koncu jezika, zajebavati, ne. Naslednji mandat bomo gledali, ne vem, s kako kulico se minister podpisuje, pa kdo je dal toliko, kdo je dal toliko, ne vem, se bo minister, se opravičujem, z onetom podpisoval na odločbe, ali kako, mislim, dajmo se zbuditi, ne. Zdaj, kaj se v bistvu tule pogovarjamo, mi se ne pogovarjamo tule nekaj levi, desni, mi, vi, partizani, domobranci, gor, dol, mi se pogovarjamo o obvladovanju ali neobvladovanju nekih zadev. In ta vlada, ko je bo konec, ima že naslov knjige, Vse naše afere. To je naslov knjige te vlade, meni je, sorry, najprej greste, se tam poslikate, Tonin sam pravi, v 15 minutah uničite maske, ki jih krvavo potrebuje zdravstvo takrat, zvečer 13. marca, potem je neki kamion, ki je, pa ni, pa se ne bi rad iz tega norčeval, ker so bili taki časi, ampak bolj je problem bil v tem, da se je nekdo že hotel slikati, ne. Potem je afera maske, potem so Počivalškovi golfi, passati, nekaj neuporabno nekje, potem pridejo ovi pubeci, ki bi lepili po letalih nalepke, potem vmes hitri testi kar v nekih kletnih prostorih, zdaj pride nekaj novega spet, verjetno zdaj, ko bomo morali imeti ausweis, ne, potni list o cepljenosti, bo spet neki mali bratranec nekaj programiral, pa me je že strah ali bo to funkcioniralo, zakaj se to dogaja? Jaz sem si tule napisal fevdalizem. Zato ker ta ekipa, pa to recimo en poslanec NSi zelo lepo pove, ki mu je ime na A pa ne piše se Černigoj, ne, ker si predstavljate Slovenijo kot fevd, ne, to je zdaj fevd, ne, to je zdaj fevd, ve se, kdo je capo fevdalist, kdo so mali fevdalisti, udri na veselje, zdaj smo mi pri koritu. In seveda, če imamo neko vlado, kjer je predsednik vlade skregan sam s sabo še ko spi, če si drugi niti ne upate mu nič reči, če on bevska po vsem, z jezo ne moreš v nekih nekriznih situacijah furati države, kaj šele v nekih takšnih situacijah, ki jih imamo, ne. Tudi ne se nekaj hvaliti, toliko delovnih mest smo ohranili, toliko jih nismo, živi bog ne ve, kako bo. Imamo Ormož, imamo zdaj Koroško, imeli bomo stanje neke nezaposlenosti, bolela nas bo glava še pa še. Pa bi se morali o NVO pogovarjati, pa kako misliti tudi to zgodbo znotraj tega, ne. In tudi zelo kmalu bo moralo biti konec s temi pufi, ne, pa mogoče bom jaz edini poslanec, ki bom to začel tuliti, kaj bo jo še, ne vem, pravnuki mojega pravnuka plačevali stopetdesetletno obveznico Slovenije, vi se boste pa hvalili, ja, saj zdaj je boniteta, super, obresti so negativne, ne, super, udri brigu na veselje, ne, pa gledam tule bivšega poslanca sedeža 90, ki je tam tulil, ja, zlato fiskalno pravilo, hupsa dupsa, ne, pozabil, kolega Prekmurec, ne, to zgodbo. Želel bi, da bi se pogovarjali o avtonomiji starosti, ki jo bi morali zapisati v NOO, ne, saj vsak od nas resen ima kake komunikacije z Brusljem in pravijo, pa kaj vi to pisarite, kaj vi to delate, ne. Vse vlade so soodgovorne, da imamo mi dejansko stanje, saj mi nimamo DSO, to so negovalne bolnišnice brez negovalnega kadra, saj vas je povedalo 75 % ljudi tam, je v bistvu neka negovalno-bolnišniška oskrba, ki je v osnovi nimaš in kako se dejansko s tem ukvarjati. Velika večina teh domov, razen nekaj novejših, tudi prostorsko ni več ustreznih, so bolj primerni, ne vem, za kak študentski dom, pa bi treba kje drugje kaj zgraditi. Jaz bi se hotel pogovarjati o tem, kaj so trendi, ne, pa milijonske gradnje manjših domov, 50, 60 oskrbovancev in tako naprej, ne. Tudi v luči teh nekih penez, ki jih imamo, pa se bojim, da se jih bo razfrčkalo.

Ampak seveda, za to potrebuješ mišljenje, za to potrebuješ neko osnovno spoštovanje. Zdaj, če sem se kaj naučil v teh šest pa pol letih v politiki, sem se naučil, da nam zelo zelo manjka nekega kadrovanja in priprave ljudi za najbolj zahtevne funkcije. Manjkalo nam ga je že prej. Ta Vlada pač neko ekipo sestavlja vsaj na neki poslušnosti, pa sam osebno mislim, da je Janez tukaj bolj žrtev tega fevdalizma kot sam po sebi slab človek, kot ga je nekdo hotel tukaj osebno prikazovati in običajno se tukaj govori o Janezu Janši, potem nekaj filozofiramo o nekih škrbinah SMC pa Desus, je je v koga treba prst pokazati v tej Vladi je NSi, ki je tudi najmanj rad, odkrito povedano, šel v to Vlado in bo tudi cost benefit mu najbolj negativno udaril glede tega. Mi smo imeli neko prvo fazo, zbezljanje Covida v treh DSO-jih, če gledam primerjavo samo z avstrijsko-štajersko dosti boljše pri nas kot pri njih, ampak vmes nismo naredili tega kar so oni naredili, zakaj so hitri namenski testi, delitev DSO-jev na, dajmo reči, tretjine, iskati kje je neka rezervna ekipa, zaščito zaposlenih, itn., saj ni tukaj tople vode za odkrivati. In zdaj tudi, ne bom se spuščal v neko debato, pa če bom imel časa, ne vem, ali pa eno izredno sejo lahko naredimo o metodologiji merjenja Covida. Kakorkoli obračamo, zadeve so nam ušle izpod kontrole in ve se kdo je bil Vlada in kdo je sedaj še Vlada. Saj med nami verjetno ni več nobenega, da ne bi imel kakšnega znanca, ki mu je kdo umrl zardi Covida. Meni je skoraj oče umrl zaradi Covida, pa se Splošni bolnišnici Novo mesto zahvaljujem za požrtvovalno delo. In nehajmo se potem blefirati. Mislim, in problem te Vlade je to, vi niste sposobni prešaltati, vi to kar se derete, zlasti v SDS, ko ste v opoziciji, se derete tudi ko ste v Vladi. To je to ko bi moja draga rekla, kar tuliš v gozd to iz gozda dobiš ven in posledično imamo to kar imamo. Ne vem. Bolj pomembno je predsedniku Vlade, da se krega s kolegico Sluga, kot pa da bi tisti dan mogoče naročil cepivo za četrt milijona prebivalcev. Tukaj smo. In potem ko vam to rečemo, smo pa mi grdi. Pa če bi bilo to obratna situacija, ki bi jo rekli kolegi, seveda bi parlamentu streho dvigovalo pa verjetno tudi RTV streho, ko bi Rozavia imela oddajo. In to je neko stanje, ki ga dejansko imamo, ki ga dejansko živimo. Ja, jaz sem za dialog, jaz se strinjam s Toninom, sem za dialog, ampak dialog moramo najprej začeti. Ali smo se sploh sposobni poslušati in osnova dialoga mora biti v teh kriznih časih, da s položajev umaknemo ljudi, ki zaradi takih ali drugačnih razlogov ne obvladujejo tega kar bi morali na položajih na katerih so, vključno s predsednikom vlade, ki bi moral iti na zdravljenje odvajanje Twitterja.
Lahko noč, Slovenija.”

COMMENTS

Wordpress (0)