Študija: Dva odmerka cepiva Pfizer/BioNTech ali Oxford/AstraZeneca ščitita podobno kot prebolel covid-19 – TOPNEWS.si

Študija: Dva odmerka cepiva Pfizer/BioNTech ali Oxford/AstraZeneca ščitita podobno kot prebolel covid-19

Študija: Dva odmerka cepiva Pfizer/BioNTech ali Oxford/AstraZeneca ščitita podobno kot prebolel covid-19

Dva odmerka cepiva Pfizer/BioNTech ali Oxford/AstraZeneca zagotavljata podobno raven zaščite pred koronavirusom kot naravna imunost, razvita po okužbi s koronavirusom, kaže nova študija.

Noben od 1.456 zdravstvenih delavcev v verigi britanskih bolnišnic na univerzi Oxford, ki so prejeli oba odmerka cepiva, ni imel simptomatske okužbe po preteku 14 dni od prejema drugega odmerka.

Oxfordska študija je pokazala enako raven zaščite pri necepljenih zdravstvenih delavcih, ki so preboleli covid-19. Imeli so 98 odstotkov manj simptomatskih okužb v primerjavi z necepljenimi posamezniki, ki virusu niso bili izpostavljeni do začetka študije.

Večina zdravstvenih delavcev, vključenih v študijo, je do začetka analize podatkov prejela le en odmerek cepiva. Glede na študijo prvi odmerek zagotavlja 67-odstotno zaščito pred simptomatsko okužbo, prejelo pa ga je 11.023 zaposlenih v bolnišnici.

V študiji sodelovalo več kot 13.000 ljudi

V študiji je sodelovalo 13.109 zdravstvenih delavcev iz bolnišnične verige. 8285 jih je bilo cepljenih s cepivom Pfizer/BioNTech, od tega jih je 1407 prejelo dva odmerka, 2738 pa Oxford/AstraZeneca, od tega 49 tudi drugi odmerek.

Dr. Katie Jeffery, direktorica urada za preventivo in nadzor bolnišnične verige, je dejala, da je presenetljivo, da dva odmerka cepiva zagotavljata podobno raven zaščite, ki jo zagotavlja naravna imunost osebe, ki je bolezen prebolela, in da tisti, ki so prejeli oba odmerka, niso imeli simptomov okužba.

“Podatki takih raziskav so pomembni, ker zagotavljajo informacije, ki vplivajo na državno zdravstveno politiko,” je poudarila dr. Jeffery.

Študija, ki še ni prestala znanstvene recenzije, je bila objavljena na strežniku MedRxiv. Znanstveniki niso našli dokazov, da cepivo ali zaščita, ki jo zagotavlja imunost, pridobljena z boleznijo, zagotavlja manj zaščite pred okužbo z britanskim mutacijskim virusom.

COMMENTS

Wordpress (0)