Zorčič na uradnem obisku v Švicarski konfederaciji – TOPNEWS.si

Zorčič na uradnem obisku v Švicarski konfederaciji

Zorčič na uradnem obisku v Švicarski konfederaciji

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je danes na povabilo predsednika nacionalnega sveta Švicarske konfederacije Andreasa Aebija na prvem uradnem obisku v Bernu. Obisk je, kot je povedal Zorčič, potrdil dobre odnose med državama in interes za nadaljevanje sodelovanja na številnih področjih, med drugim tudi na
poglobitvi medparlamentarnega sodelovanja.

Zorčič in njegov gostitelj Andreas Aebi sta se dotaknila številnih aktualnih tem in ocenila, da je epidemija Covid-19 imela velik vpliv na delo parlamentov in je prinesla dodatne izzive za parlamentarno demokracijo, povečala pa je tudi odgovornost za sprejemanje odločitev v teh razmerah. Sogovornika sta izmenjala izkušnje pri obvladovanju epidemije, upravljanju zdravstvene krize in blaženju socialno-ekonomskih posledic.

Predsednik državnega zbora se je v Bernu sestal še s Herrnom Ericom Nussbaumerjem, predsednikom delegacije EU/EFTA, in ga seznanil s prioritetami slovenskega predsedovanja EU, med katerimi je posebej izpostavil razvoj strategije zelenega prehoda in digitalne transformacije. Švicarji so pomemben partner EU, zato se pripravljajo na sklenitev okvirnega institucionalnega sporazuma med Švicarsko konfederacijo in EU, o katerem pa bodo odločali volivci na referendumu.

Pred uradnim začetkom se je predsednik Zorčič srečal tudi s predstavnikom slovenskega društva Kulturni most Švica-Slovenija Janezom Čukom in se seznanil z njihovim delom. V Švici, po ocenah predsednika društva, živi okrog 15 tisoč Slovencev, največ v nemško govorečem delu Švice. V dopolnilni pouk slovenščine, ki ga izvaja Združenje staršev otrok dopolnilnega pouka slovenščine “Martin Krpan” pa je vključenih okoli 170 otrok. Predsednik Zorčič je društvom Slovenk in Slovencem v Švici poslal pismo podpore ter obžaloval, da se zaradi časovne stiske ni imel priložnosti srečati z njimi.

  

COMMENTS

Wordpress (0)