Pravi vihar na Twitterju, ker Slovenija decembra ni izkoristila možnosti nakupa pol milijona cepiva BioNTech in Pfizer – Marjan Šarec pravi, da bi bila na mestu “ustavna obtožba” – TOPNEWS.si

Pravi vihar na Twitterju, ker Slovenija decembra ni izkoristila možnosti nakupa pol milijona cepiva BioNTech in Pfizer – Marjan Šarec pravi, da bi bila na mestu “ustavna obtožba”

Pravi vihar na Twitterju, ker Slovenija decembra ni izkoristila možnosti nakupa pol milijona cepiva BioNTech in Pfizer – Marjan Šarec pravi, da bi bila na mestu “ustavna obtožba”

 

Slovenija je v prvi fazi v celoti izkoristila možnost nabave cepiva BioNTech in Pfizerj po sistemu pro rata so pozno zvečer sporočili iz ministrstva za zdravje, ko se je na družbenih omrežjih in v medijih že razvila živahna razprava o tem, kdo je kriv, da se je Slovenija odpovedala dveh začetnih dodatnih naročil cepiva Moderna ter BioNTech in Pfizer.

Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, ima Slovenija tako zagotovljenih 936.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva iz prve pogodbe in 912.000 iz pogodbe o prvi dodatni količini. Še vedno pa čaka na pogodbo za novo dodatno količino 410.700 odmerkov, pojasnjujejo na ministrstvu.

Slovenija je po navedbah ministrstva izkoristila vse svoje pro rata možnosti, razen dveh začetnih dodatnih naročil cepiva Moderna ter BioNTech in Pfizer, saj so računali na že skorajšnje dobave cepiva AstraZeneca konec lanskega decembra oziroma v začetku januarja.

Spomnimo se, da je premier Janez Janša v tistem času opravljal vlogo tudi ministra za zdravstvo. Januarja, ko so se pojavili prvi namigi v medijih, da Slovenija decembra v drugem krogu cepiva BioNTecha in Pfizerja ni naročila ničesar, je Janez Janša na Twitterju zatrdil, da je naročil cepivo.

 

“Tako je Slovenija izkoristila vse pogodbene možnosti, ne pa celotne opcijske možnosti pri prej omenjenih dveh proizvajalcih, vendar je potrebno poudariti, da je Slovenija naknadno prejela potrditev dodatne ponudbe BioNTecha in Pfizerja v obsegu, ki presega prej omenjeni primanjkljaj pri istem proizvajalcu. Enako velja tudi za Moderno, kjer pričakujemo končno potrditev tega naročila,” so včeraj  pojasnjevali na ministrstvu za zdravje.

Neenakomerna razporeditev odmerkov cepiv med članicami EU je posledica njihovih odločitev oziroma njihovih napak ali slabe presoje v procesu naročanja, je mogoče sklepati na podlagi številk, o katerih razpravlja usmerjevalni odbor za ta vprašanja, v katerem sodelujejo vse članice EU.

Slovenija nima toliko odmerkov, kot bi ji jih pripadalo po sistemu pro rata glede na prebivalstvo, ker decembra lani v drugem krogu nabave cepiva BioNTech in Pfizer, ko je bilo na voljo dodatnih 100 milijonov odmerkov cepiva v okviru prve pogodbe s tem podjetjem, ni naročila ničesar.

Le tri države so se tedaj tako odločile, poleg Slovenije  še Slovaška in Bolgarija, kažejo številke, o katerih razpravlja usmerjevalni odbor.
Pomembno vlogo pri tem je, kot je neuradno slišati v Bruslju, verjetno igrala cena, saj je to cepivo drago.

Dodatno je Slovenija zainteresirana za vse odmerke cepiv, če jih druge države članice ne bodo želele, so še sporočili z ministrstva za zdravje.

Evropska komisija je novembra lani v okviru prve pogodbe z BioNTechom in Pfizerjem za povezavo zagotovila 200 milijonov odmerkov cepiva ter opcijskih dodatnih 100 milijonov odmerkov, ki bi jih proizvajalec dobavil, ko bi cepivo odobrili.
Evropska komisija se je 15. decembra odločila za nakup teh opcijskih 100 milijonov odmerkov, poleg tega je v januarju predlagala še nakup dodatnih 200 milijonov odmerkov skupaj z novimi opcijskimi 100 milijoni odmerkov, ki pa bi jih lahko države članice donirale revnejšim državam ali drugim evropskim državam, pojasnjujejo v Bruslju.

Janša je danes na Twitterju zapisal, da je Slovenija decembra lani ob njegovem prevzemu funkcije ministra za zdravje naročila skoraj milijon odmerkov Pfizerjevega cepiva. “Če Slovenija decembra lani takoj po mojem prevzemu funkcije ministra za zdravje ne bi naročila dodatnih skoraj milijon odmerkov cepiva BioNTech in Pfizer, bi bila danes po precepljenosti tam kot Bolgarija in Hrvaška. Prej so naročali predvsem AstraZeneco,” je tvitnil.

Ob tem je objavil fotografijo pregleda števila razdeljenih odmerkov cepiva po državah članicah na sto prebivalcev, ki je objavljen na spletni strani Our World in Data. Na njej je Slovenija na šestem mestu, na repu pa je Bolgarija. Podatki za države se sicer razlikujejo, pri nekaterih so od 7. marca, pri drugih pa od nedelje.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je ob novici, da Slovenija decembra v drugem krogu nabave cepiva Pfizer sploh ni naročila, na Facebooku zapisal, da je takšno ravnanje zrelo za odstop vlade. “Predsednik vlade je v tem obdobju opravljal tudi funkcijo ministra za zdravje. Torej je jasno, da je takšno ravnanje zrelo za odstop vlade. Gre za kršenje pravice do zdravja. Ustavna obtožba je zelo na mestu,” je zapisal.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki  je včeraj na Dunaju gostil sestanek o enakem dostopu vseh članic EU do cepiv, potem ko je šest voditeljev, poleg njega še slovenski premier Janez Janša ter premierji Češke, Hrvaške, Bolgarije in Latvije, minuli petek v skupnem pismu pozvalo k zagotovitvi enakega dostopa do cepiv vsem članicam.

https://twitter.com/LeOnaJeOna/status/1371898581788033024

https://twitter.com/JozeBizjak/status/1371899093270806530

V EU so izpostavili, da v nasprotju z dogovorom, da je treba cepiva članicam razdeliti ob enakem času in po načelu pro rata, torej sorazmerno glede na prebivalstvo, v minulih dneh ugotavljajo, da farmacevtska podjetja cepiv posameznim članicam ne dobavljajo na podlagi enakega pristopa in načela pro rata.

Slovenija je sicer do sedaj naročila 80 odstotkov odmerkov cepiva BioNTech in Pfizer glede na količino, ki bi ji pripadala v prvem in drugem četrtletju po sistemu pro rata glede na prebivalstvo. Ta delež sicer ni med najnižjimi. Slovaška je na primer naročila 56 odstotkov svojega deleža pro rata, Hrvaška in Bolgarija pa okoli 46 odstotkov.

V primeru cepiva Moderne je Slovenija naročila sto odstotkov glede na delež pro rata. V primeru cepiva AstraZenece je naročila 102,6 odstotka glede na delež pro rata, v primeru cepiva Johnson & Johnson pa prav tako 100 odstotkov. Na Danskem je ne primer delež pri cepivu, ki ga proizvaja Johnson & Johnson, 220-odstoten.

Ob upoštevanju vseh doslej odobrenih cepiv je Slovenija za prvo in drugo četrtletje letošnjega leta naročila 89,4 odstotka odmerkov cepiv glede na delež, ki bi ji pripadel po sistemu pro rata. Gre za 1.893.585 odmerkov, še kažejo številke, o katerih razpravlja usmerjevalni odbor.

COMMENTS

Wordpress (0)