V stranki Angele Merkel šok in panika po fiasku na volitvah: Vodenje pandemične politike in škandali so jih stali zmage – TOPNEWS.si

V stranki Angele Merkel šok in panika po fiasku na volitvah: Vodenje pandemične politike in škandali so jih stali zmage

V stranki Angele Merkel šok in panika po fiasku na volitvah: Vodenje pandemične politike in škandali so jih stali zmage

Nemška stranka Krščansko-demokratska unija (CDU) razmišlja o načinih, kako bi se odzvala na zgodovinsko zelo slabe volilne rezultate v obeh deželah, nekateri starejši člani pa so to ocenili kot “budnico” šest mesecev pred volitvami na zvezni ravni.

Po končnih rezultatih, objavljenih zgodaj zjutraj, je CDU na volitvah v provincah Baden-Württemberg in Porenje-Pfalška doživela hud poraz, poročajo agencije.

V teh dveh pokrajinah je imela CDU močno oporo, tokrat je v Baden-Württembergu prejela 24,1 odstotka glasov, v Porenju-Pfalškem pa 27,7 odstotkov, kar je njen najslabši rezultat po drugi svetovni vojni.

CDU mora sprejeti tudi odločitev, kdo bo kandidiral na volitvah 26. septembra in nasledil Angelo Merkel kot kanclerko. Na oblasti je od leta 2005 in je napovedala, da ne bo kandidirala za peti mandat.

Analitiki menijo, da rezultati deželnih volitev niso v pomoč novemu vodji CDU Arminu Lachetu, ki je bil izvoljen januarja. Z vodjo sestrske stranke Krščanske socialne unije (CSU) na Bavarskem Markusom Söderjem nameravata aprila ali maja objaviti odločitev, kdo bo kandidiral za kanclerja.

Poslanec CDU Norvert Rotgen je za “Rheinische Post” dejal, da so bile včerajšnje volitve budnica celotni stranki.

“Časa je malo, je pa prostor za konkretne ukrepe,” je poudaril Rotgen. Prosil je, naj se pozornost usmeri na strategijo cepljenja in testiranja, sproži preiskavo škandala, povezanega z nabavo mask, in objavo jasnega programa o drugih vprašanjih, poleg pandemije.

Kaj bo zdaj počela stranka Angele Merkel?

Socialni demokrati so prepričljivo zmagali na volitvah v nemški deželi Porenje-Pfalška, Zeleni pa v Baden-Württembergu in, kot ocenjuje Rotgen, so bili krščanski demokrati kaznovani zaradi pandemične politike in škandalov.

Ocenjuje se, da bo dejstvo, da se Krščansko demokratska unija (CDU) še nikoli ni tako slabo odrezala v dveh deželah na jugozahodu Nemčije, saj je v nekdanjih trdnjavah, kjer so prej prejeli absolutno večino glasov, prejeli precej manj kot 30 odstotkov, prižgalo vse alarme v stranki Angele Merkel.

Le šest mesecev pred zveznimi volitvami je vprašanje, ali je mogoče ustaviti spiralo navzdol.

Ankete kažejo, da imajo krščanski demokrati na zvezni ravni 30-33 odstotkov, pred nekaj meseci pa so imeli 38-40 odstotkov. Nadaljnji upad je znan zaradi afere, v kateri sta njihova poslanca zaslužila z lobiranjem pri proizvajalcih mask sredi pandemije, ocenjuje DW.

Vendar pa je treba poudariti, da bi bilo pametno, da bi CDU in njena bavarska sestrska stranka Krščanska socialna unija (CSU) iskali globlje razloge za upad, vendar pa le ocenjujeta, da bilo, četudi bi bili časi za CDU boljši, težko premagali v Porenju-Pfalškem priljubljeno socialdemokratko Malu Dreyer. Slednja bo zadržala premiersko mesto Enako velja za zelenega premierja Winfrieda Kretschmanna v Baden-Württembergu.

Zaskrbljujoče je tudi za CDU, da v teh dveh pokrajinah ni več potrebna stabilna koalicija. V Porenju-Pfalškem se bo verjetno nadaljevala koalicija socialdemokratov z Zelenimi in liberalci, zdaj pa je matematično enaka koalicija možna tudi v Baden-Württembergu.

Wienfried Kretschmann je bil do zdaj v koaliciji s krščanskimi demokrati, vprašanje pa je, ali si jih želi še naprej na oblasti. Kretschman ni tipičen zeleni, pravzaprav se volivcem zdi tako konservativen, kot da je iz CDU.

Če bo nadaljeval koalicijo s krščanskimi demokrati, bo to močan signal pred zveznimi volitvami, kajti zeleni želijo vladati v Berlinu za vsako ceno.

Kljub padcu krščanskih demokratov je možno, da bo koalicija teh dveh strank edina, ki je matematično in politično mogoča, meni komentator DW.

Gotovo je le, da Angele Merkel po 16 letih ne bo več v kanclerskem uradu. Upad stranke pred upokojitvijo spominja na zadnja leta Helmuta Kohla, ki je bil kancler enako dolgo kot Merklova, vse do leta 1998, in je CDU pustil v težavah s težkimi leti v opoziciji.

Za današnje krščanske demokrate je v tolažbo, da se bo njihova prednost na zvezni ravni do septembra težko povsem stopila, zato imajo vse možnosti, da bodo dali tudi naslednjega kanclerja.

Nemčija in svet željno ugotavljata, kdo bo nasledil Angelo Merkel, to pa bi lahko bil novi šef CDU Armin Lachet ali bavarski premier Markus Söder.

Prej ko se krščanski demokrati odločijo, kdo je njihov kandidat, prej se bodo med pandemijo prebili skozi negativne članke o svojem kriznem upravljanju, zaključi DW.

COMMENTS

Wordpress (0)